Több lényeges pontban is enyhül a Kósa Lajos fideszes képviselő Munka Törvénykönyvét módosítani hivatott törvényjavaslata.

Kósa évi 250-ről 400-ra emelte volna a munkáltató által elrendelhető túlórák számát, és a teljesített túlórákat csak háromévente kellett volna elszámolni és így kifizetni.

Szerda délelőtt Kósa szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a javaslatról, ahol megegyeztek arról, hogy 250 óra feletti túlóra csak a munkavállalók kollektív szerződésben megadott hozzájárulásával lesz elrendelhető. A túlóra felső határa emelkedni fog, a szakszervezetek törekvése szerint talán nem 400, hanem valamennyivel kevesebb napra.

Az Euronews a találkozó után beszélt a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével, Palkovics Imrével, aki elmondta, hogy a legnagyobb problémát az elszámolási ciklus meghosszabbítása jelenti 3 évre, ami véleményük szerint nem csak rendkívül hátrányos lenne a munkavállalókra, de uniós direktívába is ütközik. Amikor erről beszéltek, Kósa először kompromisszumkésznek mutatkozott, de a szakértői felhívták a figyelmét, hogy a kifogásolt szabály nélkül a javaslatnak “nincs semmi értelme”.

Ehhez képest a kora délutáni Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a kormány az egy éves elszámolási ciklust támogatja, vagyis ezen a téren nem lesz változás.

Az ellenzék és a szakszervezetek által “rabszolgatörvény”-nek titulált javaslatból így egy enyhébb szigorítási lehetőség lehet, amely alapján a nagy cégeknél a kollektív szerződés módosításával – vagyis a munkavállalók hozzájárulásával, adott esetben az általuk megszabott kompenzáció mellett – egyelőre ismeretlen mértékben nőhet a túlóra-keret.

 

 

 

Forrás: https://hu.euronews.com/2018/11/28/tulora-ket-lepest-hatralt-a-kormany