J A V A S L A T

a pénzügyi tranzakciós illeték megemelése miatt megnövekedett munkavállalói terhek kompenzálására

A Munkástanácsok Országos Szövetségének Elnöksége a  Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) – mint a Munkástanácsok Országos Szövetségének tagja – kezdeményezését felkarolva indítványozza a pénzügyi tranzakciós illeték megemelése miatt megnövekedett munkavállalói terhek kompenzálását.

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény módosítása után 2013 augusztusától – a legtöbb magyarországi banknál – az eddigi 6 000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. Az átutalásoknál a 6 000 forintos felső korlát megtartásával 2 ezrelékről 3 ezrelékre emelkedik az illeték és drágul a bankkártyás készpénzfelvétel (ATM) is az egyes bankoktól függően átlagosan kb. 3 ezrelékre.

A jelenleg nemzetgazdasági szinten átlagos 149 200 Ft-os nettó kereset bankszámláról történő készpénzes felvételének illeték terhe éves szinten meghaladja a 10 000 forintot. A tranzakciós illeték ilyen ütemű emelkedése mind a versenyszféra, mind a közszféra munkavállalói részére jelentős költségnövekedést jelent, hiszen ez az összeg elérheti a villamos energia, vagy más, a rezsicsökkentést érintő közszolgáltatás egyhavi díját is.

A Munka Törtvénykönyve, a munkabér kifizetéséről a 158. § (1) bekezdésben úgy rendelkezik, hogy: „A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott bankszámlára utalással kell kifizetni.” és a (3) bekezdésben kimondja, hogy: „A munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat”.

A számlavezetési, a bankkártya-költségek  és az egyes bankoknál alkalmazott átutalási, pénzfelvételi, stb. díjak a jelenlegi változásoktól függetlenül korábban is fennálltak és csökkentették a munkabért. Jelenleg csak még láthatóbbá vált a probléma, mert nőtt a bérből való levonás összege. A MOSZ kezdeményezi, hogy a tranzakciós illeték emelése után a munkavállalót sújtó többletkiadás teljes egészében kompenzálásra kerüljön és emellett a kompenzáció terjedjen ki a bérfizetéssel kapcsolatban felmerülő egyéb pénzügyi költségekre is.  A kompenzáció végrehajtásának módját illetően javasolja, hogy a kormány jogszabályban rögzítse a kompenzáció kiszámításának módszertanát.

Mindaddig, amíg az említett jogszabály kiadásra nem kerül, ágazati, vagy munkahelyi kollektív megállapodásban ajánlott rendezni az ellentételezést valamilyen átalánydíjas formában. A MOSZ javasolja tagszervezeteinek a kollektív megállapodások ilyen irányú módosításának kezdeményezését, amelynek előterjesztéséhez és megtárgyalásához szakértői segítséget nyújt. (A tranzakciós illeték munkavállalókat érintő hatását részletesebben is elemzi a mellékelt áttekintés.)

Jogi háttér

Áttekintés a tranzakciós illeték hatásáról