MEGALAKULT A SZTRÁJKBIZOTTSÁG: A BOLTOK 80 SZÁZALÉKÁBAN KÉSZÜLNEK TELJES MUNKABESZÜNTETÉSRE

Mintegy 170 Tesco-egység teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután tegnapelőtt megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, ma reggelre pedig a multivállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – értesült a Magyar Idők. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak. Az összeomlás előtt álló dolgozói állomány határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethet.

Megelégelte változatlanul nehéz helyzetét a Tesco Magyarország több mint 13 ezer fizikai dolgozója, ezért a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) kezdeményezésére csütörtök este megalakult a sztrájkbizottság az áruházláncnál. Az egységes munkavállalói követelésekről mostanra a multinacionális kereskedelmi nagyvállalat vezetői is hivatalos úton értesültek.

– A fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem vezettek eredményre. Az elkeseredett dolgozók köré­ben óriási a sztrájk iránti hajlandóság: eddig az áruházlánc összesen 216 üzletének (hiper- és szupemarketek, ­expresszek, illetve az Extra elnevezésű egységek) nyolcvan százalékából csatlakozott a boltok teljes állománya.

Ezenkívül a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, raktárak munkatársai, továbbá a házhoz szállító szolgáltatás alkalmazottai is részt vesznek a kilátásba helyezett munkabeszüntetésben – közölte a Magyar Időkkel a KDFSZ elnöke. Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság megválasztott elnökeként elmondta, augusztus 11-én hivatalosan is tájékoztatták a Tesco vezetőségét a követelésekről.

Eszerint azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot. A KDFSZ közgazdászának számításai szerint ugyanis ekkora bértömegemelésből számolható fel a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztató vállalatnál az ágazati viszonylatban is nyilvánvaló bérelmaradás. – A béremelés forrása egyebek mellett a működési cash-flow, a menedzsmentdíj korlátozása, a vállalaton belüli veszteségforrások visszaszorítása és más költségcsökkentő programok végrehajtása lehetne – mondta kérdésünkre Bubenkó Csaba.

Kiemelte, a méltatlanul alacsony bérek mellett a másik súlyos probléma a létszámhiányból fakad, hiszen ezrek vándoroltak el mostanra a lánc egységeiből, ehhez képest a fizetések nem váltak vonzóvá az álláskeresők számára. Ennek köszönhetően a meglévő állomány fizikai leterheltsége átlépte a tűréshatárt, aminek kiváltó okait az ország számos pontján tapasztalhatják maguk a vásárlók is. Kiürült, feltöltés előtt álló polcok, raklapon kínált árucikkek, tömött sorok a pénztáraknál a leggyakoribb jelenségek, mivel általánossá vált, hogy a tescós hipermarketekben mindössze két-három pénztár üzemel a tucatnyi fizetőhelyből.

Követeléseik teljesítéséig szögre akaszthatják egyenruhájukat a bolt alkalmazottai

– A követeléseink közé tartozik az is, hogy szeptembertől valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal a rendes foglalkoztatotti létszámot, ezáltal biztosítva az arányos munkaterhelést és a feladatok rendes munkaidőben történő ellátását, vagyis a túlóráztatás visszaszorítását. Ha ez nem megoldható, akkor az élőmunka hiányát a dolgozók helyzetét könnyítő korszerű technikai megoldásokkal pótolják. Ehhez a műszaki berendezések bruttó értékét legalább 33 százalékkal kellene emelnie a cégnek, olyannyira korszerűtlenné váltak mostanra a munkavégzés technikai körülményei – folytatta a sztrájkbizottság elnöke.

Mint mondta, azt is kérik a vállalattól, hogy az árufeltöltő, pultos, pénztáros, raktári alaptevékenységekben a kölcsönzött vagy az alvállalkozók által biztosított létszámot korlátozzák 15 százalékban a Tescónál rendes munkaviszonyban levő átlagos állományi létszámhoz képest. Bubenkó Csaba ezzel az utóbbi időben feltűnően nagy arányban foglalkoztatott alkalmi diákmunkások miatt kialakult visszás helyzetek felszámolását sürgetné. Hangsúlyozta, fontos elvárás, hogy az áruházláncnál rendes munkaviszonyban álló átlagos állományi létszám 2017-es nagysága ne csökkenjen a tavalyi szint alá, holott a statisztikai változások erre utalnak.

Forrás: Éberling András

Ha nem teljesítik a feltételeiket, a dolgozók most nem csak a parkolóban demonstrálnak majd

Elmondta, a törvényi előírásoknak megfelelően kezdeményezték az egyeztető eljárást a munkáltatóval, amely így kollektív munkaügyi vitának minősül. Javaslatuk szerint augusztus ­16-án vagy 17-én ülnének tárgyalóasztalhoz a döntésre jogosult menedzsmenttel, amelyhez hangrögzítésre alkalmas berendezéssel ellátott tárgyalótermet is kértek.

– A cég vezérigazgatója tegnap tudomást szerzett a sztrájkbizottság megalakulásáról, illetve a követelésekről. Hét napon belül reagálniuk kell, majd az érdekegyeztető tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Amennyiben nem teljesítik a feltételeinket, határozatlan idejű, általános sztrájkot hirdetünk a hazai Tescókban – közölte Bubenkó Csaba. Leszögezte: nem fognak egy-két órás figyelmeztető sztrájkot sem tartani, hanem a teljes munkabeszüntetés lesz a nyomásgyakorlás eszköze.

Megjegyezte, a sztrájkbizottság a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének tagjait is képviseli a tárgyalások során, a követelések minden egyes Tesco-dolgozóra érvényesek.

Forrás: Magyar Idők