Az Európai Unió által támogatott jogsegély-hálózat évek óta működik. Munkaviszony megszűnése, munkakör-módosítás, szerződéstől eltérő foglalkoztatás – jellemzően ilyen ügyekben keresik fel őket mostanában a munkavállalók. Szombathelyen három helyszínen várják az ügyfeleket ingyenes jogi tanácsadással. Békés megoldásra, peren kívüli egyezségre törekednek elsősorban.

A pandémia okozta gazdasági visszaesés számtalan munkahelyet veszélybe sodort, ezt a Jogpontok irodáiban is tapasztalják. Egyre többen fordulnak hozzájuk jogi tanácsért felmondás, munkaviszony megszüntetése miatt. Szakképzett ügyvédek, jogászok segítenek az ügyfeleknek eligazodni az adó-, munka-, társadalombiztosítási- és cégjog világában.

Nagy Gergő – ügyvédjelölt, Jogpontok
“Jelenleg a munkajog területén elsősorban a munkaviszony megszüntetése, megszűnése kérdésében fordulnak hozzánk, a felmondást közöltek már a munkavállalóval, illetve a munkavállaló gondolkodik a megszüntetéséről, mik a tartalmi követelmények milyen jogokkal, kötelezettségekkel jár ez.”

Az Európai Unió a szociális alapon keresztül támogatja a Jogpontok-hálózatot, amit régiónkban a Munkástanácsok Országos Szövetsége mint munkajogi kérdésekre fókuszáló szakszervezet működtet.

“A szolgáltatás teljesen ingyenes.”

A tanácsadás nem csak díjmentes, de igény szerint anonim is. Az ügyfelek személyesen, telefonon, email-en és chat-en keresztül is kérhetnek segítséget. Fontos hangsúlyozni, hogy nem jogi képviseletről van szó, hanem tanácsadásról, hangzott el a Jogpontok keddi sajtótájékoztatóján. A munkatársak segítenek iratot szerkeszteni, megmondják, hogy érdemes-e ügyvédet fogadni, vagy megoldható per nélkül az ügy.

“Gyakori még jelenleg a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás témaköre.”

Az elsődleges cél mindig a munkaviszony fenntartása, de ha ez nem megy, akkor is peren kívüli, békés megoldásra törekszenek. Alternatív vitarendezési fórumot működtetnek, és foglalkoznak csoportos jogsegéllyel is. A Jogpontok hálózatnak Budapest és Pest megye kivételével országszerte vannak irodái, Szombathelyen a Horváth Boldizsár körúton, a Fő téren és a Kossuth utcában várják az ügyfeleket. A nyitva tartás rendjéről és további információkról a jogpontok.hu weboldalon olvashatnak.