Közben a Magyar Nemzet úgy értesült: akár háromszor annyi boltot is bezárhat a Tesco, mint amennyit eredetileg bejelentett, a 13-on felül ugyanis további 31 bolt sorsa lehet kérdéses. Az áruházlánc a Híradó kérdésére csak annyit válaszolt, hogy továbbra is a hétfőn a kiadott közleményük az irányadó.

MÉG A VÁLSÁG KÖZEPÉN IS ELTÜNTETTÉK A NYERESÉGET

Hosszú időn keresztül kivitte külföldre a Magyarországon megszerzett nyereségét a Tesco – ezt mondja Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint több milliárd forint került így ki az országból. Azt mondja: a Tesco ezzel akarta az adózás előtti nyereségét csökkenteni. “A magyar vállalatnál a könyvelésekből egyértelműen kiderült, hogy még a legínségesebb időkben is, amikor a válság legnagyobb közepében voltunk, akkor is milliárdos nagyságrendben külföldi fióktelepekre juttattak ki milliárdos összegeket, annak a célnak az elérése érdekében, hogy csökkentsék Magyarországon az adózás előtti nyereséget” – nyilatkozta Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy ezzel egy időben a magyar dolgozók nem kaptak normális béremelést, még a válság előtti időkben sem. Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy a Tesco topmenedzserei luxus-magánrepülőgépeken repültek. Erről egyébként a hazai és a külföldi sajtó is sokat cikkezett. A Tesco anyavállalatánál még tavaly nyáron is vásároltak egy 11 milliárd forintnyi értékű magánrepülőgépet. Néhány hónappal később azonban több más géppel együtt ettől is meg kellett válniuk, és ezek után indultak el a megszorító intézkedések is, köztük az üzletbezárások.

A TESCO NEM KÍVÁN NYILATKOZNI

A Híradó kérdezte a Tescót, hogy mit szólnak a szakszervezeti vezető állításához. Azt írták: nem kívánnak nyilatkozni a témában.

Az áruházlánc hétfőn jelentette be 13 magyarországi boltjának bezárását, ami több mint 500 munkavállalót érint. Nigel Jones a Tesco magyarországi vezérigazgatója a magyar törvényi változásokkal indokolta az üzletek bezárását.

A TESCO ANYACÉGÉNÉL VANNAK ÓRIÁSI GONDOK

Kovács Zoltán kormányszóvivő méltánytalannak nevezte, hogy a Tesco a jogszabályi változásokra hivatkozva zár be boltokat és bocsát el embereket. A szakszervezeti vezető szerint valójában a Tesco anyacégénél vannak óriási gondok. “Egyértelműen elmondták azt, hogy gazdasági problémák vannak, az elmúlt időszakban megjelentek olyan hírek is, hogy több hitelminősítő leminősítette a vállalatot, gagyi kategóriába sorolták. Ez azt jelenti, hogy befektetésre alkalmatlan vállalat és többször lehetett olyan híreket is hallani, hogy óriási könyvelési problémák vannak a vállalatnál” – mondta Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba emlékeztetett: száz milliárd forintnak megfelelő összeggel számolták el magukat a Tescónál, emiatt pedig rendőrségi nyomozás is folyik a cég körül.

TOVÁBBI 31 BOLTOT BEZÁRHATNAK

Nem áll meg a Tesco 13 bolt bezárásánál, további üzletekre is lakat kerülhet. Így értesült a Magyar Nemzet. Az áruházlánc angliai központjából származó dokumentációkra hivatkozva azt írják: további 31 olyan üzlet lehet Magyarországon, amelyek felett ott lebeg a megszűnés veszélye.

A Híradó kérdezte a Tescót, hogy valóban terveznek-e további boltbezárásokat. Azt írták: a hétfőn kiadott a boltbezárásra vonatkozó közleményükben leírtak érvényesek.

Forrás: hirado.hu