ELKERÜLHETETLEN A TESCO-SZTRÁJK

 Szeptember harmadik vagy negyedik hétvégéjén sor kerülhet a totális Tesco-sztrájkra az országban, miután a szerdai sztrájktárgyaláson, a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben, egyetlen kérdésben sem közeledtek az álláspontok – tudta meg lapunk. A Magyar Idők birtokába került az a dokumentum, amely a multilánc hivatalos válaszait tartalmazza a dolgozók követeléseire. Eszerint az idén egyáltalán nem szándékozik bért vagy létszámot emelni a legnagyobb ágazati foglalkoztató, inkább időhúzással próbál kihátrálni a kényes helyzetből. A Munkástanácsok szerint a kiskereskedelmet átrajzolhatja a vita kimenetele.

Noha szeptember 11-én még tárgyalóasztalhoz ülnek a céggel, mára kijelölték az országos munkabeszüntetés első lehetséges időpontját a Tescónál működő sztrájkbizottságok.

A multilánc magyarországi képviselőivel tartott hosszas szerdai egyeztetés alapján lényegében eldőlt: a szeptemberre belengetett határozatlan idejű törvényes munkabeszüntetés nélkül várhatóan nem változnak a kritikus állapotok a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál. Az eddig fennálló törvényes sztrájkkészültség mára átváltott aktív felkészülésbe – értesült lapunk.

A birtokunkba került hivatalos feljegyzés szerint a Tesco Magyarország egyáltalán nem tervez további lépéseket ebben az évben a dolgozók által sérelmezett kérdésekben.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete által közösen megfogalmazott hétpontos sztrájkkövetelésekre a vállalat írásban adott válaszai szerint például az elkövetkező hónapokban egyetlen fillérrel sem tervezik tovább emelni az ágazati átlagtól elmaradó tescós bért.

A munkáltató közölte: véglegesnek tekintik az idén végrehajtott, dolgozónként átlagosan nettó 20 ezer forintnyi éves emelést. A cég képviselői azt javasolták az érdekképviselőknek: novemberben kerüljön ismét napirendre a kérdés, amikor a jövő évi bérekről lehet tárgyalni.

A másik kiemelt követelés – a cég központja engedélyezzen 15 százalékos létszámemelést a várhatóan rendkívüli eladási forgalmat produkáló karácsonyi bevásárlási szezon előtt, mivel országos problémává vált a munkaerőhiány a boltokban – ugyancsak elhasalni látszik a Tesco válasza alapján.

Fotó: Kurucz Árpád

Csupán egyetlen engedményre hajlik a brit lánc: már öt év munkaviszony után is járhatna a tízezer forint extra kafetéria

Írásban kifejtik, hogy számukra eleve nem is értelmezhető ez a követelés, mivel tavalyhoz képest mostanra számos racio-nalizáló lépésnek köszönhetően csökkenő létszám mellett nőtt a cég hatékonysága. Ezért nem látják szükségét az általános munkaerő-bővítésnek, annak ellenére sem, hogy az elmúlt évben drasztikusan megnőtt az egy dolgozóra jutó bevétel a cégnél – a négyezer fővel lecsökkent állomány további fizikai terhelésével.

Erre azt javasolta a Tesco, hogy a szakszervezetekkel közös munkacsoport felállítása után első körben azt határozzák meg, milyen módszertan szerint vizsgálják majd a létszámhiány problémáját az egyes üzletekben és munkakörökben.

A Tesco dolgozói további kéréseikben is elutasító válaszokat kaptak. Így például a magasabb beosztásban lévő alkalmazottak, vezetők összecsúszott béreit, továbbá azok fizetéseit sem kívánja rendezni a vállalat, akik az idén kimaradtak a kötelező emelésekből, álláspontjuk szerint ugyanis a „jelenlegi bérmátrixban a munkaköri szintek közötti, a szakszervezetek által igényelt bérkülönbség megvalósul”.

Elutasítja a sztrájkra készülők azon igényét is a multicég, hogy a bérkülönbségek csökkentése érdekében változtasson az úgynevezett területalapú bérkiegészítő juttatások elvein, ezenkívül a boltvezetők irányába is hajthatatlannak tűnik a mamutméretű foglalkoztató. A sztrájkbizottság kérése szerint ugyanis a jövőben meg kell szűnjön az a rendszer, hogy a jellemzően agyonhajszolt boltvezetőket kötetlen munkaidőben foglalkoztatják a Tesco áruházakban, ami azzal jár, hogy számukra az állandó túlórázás ellenére nem jár túlórapénz és semmilyen műszakpótlék. A Tesco ezt a követelést is elutasította.

Egyetlen engedményre hajlik a munkáltató a tárgyalások jelenlegi állása szerint. Nevezetesen: azok a dolgozók, akik régóta állnak a Tesco alkalmazásában, a korábbi tíz év helyett már öt év után kapjanak tízezer forint extra kafetéria-juttatást, a cég iránti hűségért cserébe.

A szakszervezeteken kívül tegnap a Tesco is közleményt adott ki a sztrájktárgyalások állásáról. Ebben azt írják, a szerdai egyeztetésen arra törekedtek, hogy olyan, a munkatársak érdekeit szem előtt tartó megoldás szülessen, amely nem veszélyezteti a hosszú távon fenntartható működést. A vállalat – közlésük szerint – a múlt héten benyújtott új sztrájkkövetelések mindegyike esetében olyan javaslatot tett, ami rövid és hosszú távon is megoldást jelenthet.

A Tesco szerint konstruktív tárgyalások folytak, számos ponton közeledtek az álláspontok, de vannak olyan területek, amelyek további egyeztetést igényelnek. Éppen ezért újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, miközben több témában is rendszeres találkozókat és közös munkacsoportok felállítását kezdeményezték.

– Nagyon súlyos a helyzet, ezért a szeptember 11-i tárgyaláson szakmai megfigyelőként és teljes támogatóként is részt veszek a Munkástanácsok képviseletében; mindkét szakszervezet tagjain túl valamennyi Tesco-alkalmazott érdekében képviseljük közösen a követeléseket. A lehető legszélesebb körű összefogásra törekszünk – közölte a Magyar Időkkel Palkovics Imre.

Az országos szakszervezeti konföderáció vezetője szerint precedensértékű, ami a legnagyobb piaci szereplőnél zajlik. Noha alapvetően békés megállapodásra törekednek, most nem szabad engedniük a szakszervezeteknek az elvárásokból. Szerinte ugyanis megérett az idő egy messzebbre mutató érdekképviseleti összefogásra, amely meghatározza az egész kiskereskedelem jövőbeni sorsát és lehetőségeit, emellett szakszervezeti szempontból is vízválasztó lehet. Ráadásul a nyilvános eredménykimutatások szerint és a kiskereskedelem rohamos növekedésének köszönhetően a cégnek bőven van alapja arra, hogy teljesítse a tescósok követeléseit, erre mégsem hajlik a kormány stratégiai partnereként számontartott brit cég.

– Elvárható a tisztességes piaci működés minden szereplőtől. Ha a Tesco valamennyi követeléstől elzárkózik, az két dolgot jelenthet: valóban olyan állapotban van a multilánc, ami megfelel a városi legendának, vagyis erőteljesen leszálló ágra kerültek, vagy nem akarnak a megtermelt profiton csökkenteni, tartanák az eddig megszokott szintet, amiért bevállalják ezt a konfliktust. Ha valóban leszálló ágban van a magyarországi Tesco, akkor egy ilyen ügy, főként, ha sztrájkba fullad, újabb koporsószög a számukra – jelentette ki a konföderáció vezetője.

NEHEZEN SZÜLETŐ MEGEGYEZÉS A TESCONÁL

 Mivel óriási a tét: az áruházlánc teljes működése bénulhat le a szeptemberi csúcsforgalomban, amennyiben a dolgozók bér- és létszámkövetelései nem teljesülnek, az álláspontok nehezen közelednek egymáshoz, a szakszervezetek azonban ragaszkodnak az érdemi eredményekhez – értesült a Magyar Idők. Ez azt jelenti, hogy akár újabb egyeztetések következhetnek az áruházlánc képviselői és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszerve­zete között, amelyek együttesen mintegy húszezer tescós munkavállalót képviselnek. Úgy tudjuk, a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a teljes munkabeszüntetést az áruházakban, ennek része lehet az is, hogy az éjszakába nyúló egyeztetésen nem született egyezség.

Mint korábban megírtuk, az augusztus 30-i érdekegyeztető tárgyalás végeredményét szinte a vállalat teljes állománya (bolti dolgozók, irodai, logisztikai, raktári, központi alkalmazottak, továbbá a házhoz szállítás munkatársai) pattanásig feszült idegekkel várja, hetek óta ugyanis sztrájkkészültség és feszült munkahelyi légkör jellemző a Tesco áruházakban.

Az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás alakult ki

A KDFSZ által koordinált tiltakozó akció alapja az a követelés, hogy a mostanra súlyossá vált munkaerőhiányban a végkimerülés határára érkeztek a bolti dolgozók, s emiatt a tárgyalásig a sztrájkbizottság ősztől 15 százalékos létszámemelést tartott szükségesnek. Emellett a fizetések tekintetében is komoly elvárást támasztottak: éves szinten 25 százalékos béremelést követelnek valamennyi tescós számára, a jelenleg a lánc által kommunikált, átlag 18,9 százalékos éves mérték helyett.

A multivállalat korábban bejelentette, szeptembertől 11-17 ezer forintos bruttó emelést kínál a dolgozóknak, ezt azonban a sztrájkbizottság nem fogadta el. A nyilvánosan elérhető céges beszámolók alapján az is tetten érhető, hogy bőven akadna fedezet az elvárt bérfejlesztésekre, de a cég – ahogy a korábbi években is – az előző üzleti évében is könyveléstechnikai trükkökkel mentette ki a pénzt az országból.

KÁRPÓTOLJÁK A SZTRÁJKOLÓ TESCÓS DOLGOZÓKAT

Több millió forintból hozott létre sztrájkalapot a Munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyből a Tesco áruházláncnál kilátásba helyezett munkabeszüntetés idején kieső napi jövedelmek egy részét fizethetik ki a sztrájkban részt vevő dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. Az áruházlánc ma fogadja a sztrájkbizottságokat, s amennyiben nem közelednek az álláspontok, már a jövő hét egyik napján zárva maradhatnak a Tescók.

Elkülönített sztrájktámogatási alapot hozott létre a Tescónál elsőként megalakult sztrájkbizottság mögött álló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A Munkástanácsokkal közös kezdeményezés célja, hogy az áruházláncnál kilátásba helyezett szeptemberi munkabeszüntetés idején kiesett fizetéseket ebből a pénzből pótolják a jogaikért harcoló munkavállalók számára – értesült lapunk. A több millió forintos sztrájkalapból a naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók valamennyien arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást.

– Akadnak olyan dolgozók, akik ugyan szeretnék, ha a körülményeik javulnának, azonban a munkáltatóval szembeni fellépés okozta pszichikai nyomás mellett a várható anyagi veszteség is számít nekik. Őket kívánjuk ösztönözni ezzel a vállalással, hogy a vállalat ne tudjon nyomást gyakorolni az alkalmazottakra azzal, hogy a sztrájk idejére a törvény szerint nem jár a fizetés arányos része – mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Vázolta, a cég központjában már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy előre bejelentett időpontban az országos bolthálózatnál leteszik a munkát a dolgozók, aminek következtében több áruház működése teljesen leállhat. – A napokban egyes áruházak vezetői már elkezdték összeszámolni azokat a dolgozókat, akik részt vennének az akció-ban, azzal a szándékkal, hogy felkészüljenek a kieső munkaerő pótlására a diákszövetkezeteken keresztül. Más kérdés, hogy az iskolai időszakban tervezett sztrájk során ily módon megoldható lesz-e az üzletek működtetése – jegyezte meg a sztrájkbizottság vezetője.

Az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás alakult ki

Lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: országos szakszervezeti konföderációként minden segítséget megadnak a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál kialakult munkaügyi vita sikeres rendezéséhez a KDFSZ-nek, ezért jogi szempontból, és szakmai tapasztalataikkal is támogatják a dolgozók törekvéseit. – Amennyiben lesz sztrájk, támogatást is fizetünk a szakszervezetnek, hogy teljesíteni tudják a vállalást a dolgozók felé. Tapasztalataink szerint nagy segítséget nyújt az érintetteknek, hogy így már nem jelent számukra pénzügyi veszteséget, ha kiállnak a jogaikért – fogalmazott Palkovics Imre.

Hozzátette, nemzetközi példák alapján a napidíj 40-50 százalékára biztosan számíthatnak az érintettek, mivel azonban a támogatási alap nyitott, és abba mostanra a dolgozókkal szolidáris magánszemélyektől is érkezett pénz, a kárpótlási összegek az utolsó pillanatig változhatnak. A Munkástanácsok elnöke elmondta, az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás célja, hogy az érdekképviselők követeléseire válaszul számon kérhető vállalásokat tegyen a multicég, amelyek következtében jelentősen csökken a dolgozók leterheltsége, továbbá felzárkóznak a bérek a többi lánc fizetéséhez. – Erre racionális kényszere is van a munkáltatónak, amelyet mostanra fel kellett ismernie. A Tescónak érdekében áll, hogy teljesítse a dolgozók igényeit – jegyezte meg a konföderáció első embere.

Bubenkó Csabától megtudtuk, hogy ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco képviselőivel, az egységes követelésekről szóló tárgyaláson a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének sztrájkbizottsága is jelen lesz. Amennyiben a mai nap folyamán sem sikerül közelíteni az álláspontokat, a jövő héttől bármelyik nap sor kerülhet a törvényes tescós sztrájkra.

forrás: magyaridok.hu