A 2020. június 29-i videókonferencia keretében megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a 2021-es költségvetésről, valamint az idei költségvetési helyzetről adott tájékoztatást Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

A 2020-as évvel kapcsolatban a PM 3%-os csökkenéssel, egyes piaci elemzők 3-4%-kal, míg mások már 6-7%-kal számolnak. Az Európai Unió mind a 27 tagállama visszaeséssel kalkulál 2020-ban. A COVID19 elleni vakcina esetleges felfedezése, valamint a vírus következő hullámának kiküszöbölése lesz a meghatározó kérdés a jövőben. Az EU tagállamok jelentős része 3% feletti költségvetési hiánnyal számol 2020-ban és 2021-ben is. Az összevont Gazdaságvédelmi Alap összesen 2600 mrd Ft-os tételt tesz ki, ez a GDP 5%-a. További forrást jelenthet még egy 70 mrd Ft-os tartalékkeret, ami nem „előre pántlikázott”. Valamint szükség esetén uniós források bevonásával és a meglévő operatív programok közötti átcsoportosítással is támogatható a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, a foglalkoztatás fenntartása. 

A járványügyi készenlét fenntartása továbbra is szükséges, amelyet a költségvetés a járvány elleni védekezési alap és a társadalombiztosítási alap együttes kezelésével biztosít. Ebből az alapból finanszírozott többek között az intézményi háttér, gyógyszerkiadások, bérek. Ezen a területen a hiány terhére – ha szükséges – többletkiadás is teljesíthető. A hiány tervezetten 2,9%-kal számolva 2021-ben 1000 mrd Ft. Többletkiadásként sorolta fel az államtitkár az egészségügyi (156 mrd Ft), családtámogatási (80 mrd ft), nyugdíj- (326 mrd Ft), védelmi, rendvédelmi kiadásokat, valamint a kulturális terület finanszírozásának emelkedését. Az Európai Unió 2020-ban minden korlátozó rendelkezés betartásától eltekint, a 2021-es évre vonatkozó intézkedésekkel kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések.

Az adóügyi intézkedésekkel kapcsolatban elhangzott a KIVA adókulcsának csökkentése 2021. január 1-től; a KATA jelenlegi rendszerének változtatása 2021.január 1-től a visszaélések csökkentése érdekében (a VOSZ nem értett egyet vele, jelezte, hogy véleménye szerint az ellenőrzéseket kell inkább szigorítani, mert a többlépcsős rendszer bonyolíthatja a helyzetet, nem tesz jót ennek a leegyszerűsített formának).

A Kormányzati oldal részéről dr. Horváth Tamás munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a foglalkoztatáspolitika területét illetően az alábbi tájékoztatást adta:

A Munkahelyvédelmi bértámogatásra 15 000 vállalkozás nyújtott be kérelmet 185 000 álláshely megvédésére, amelyből már 160 000 munkavállaló kérelmét bírálták el eddig pozitívan. A foglalkoztatáspolitikai államtitkárság az elmúlt héten több cégnél is járt a konkrét tapasztalatok felmérésére. A kutatásfejlesztési bértámogatásra mintegy 1000 cég pályázott 16 000 munkavállalóra. Ezen a területen nincs változás (a legutóbbi tájékoztatóban is jeleztük a csökkenő érdeklődést), azonban 2020. augusztus 31-ig lehet még pályázatot benyújtani. A munkahelyteremtést támogató program esetében 25 000 munkavállaló foglalkoztatására érkezett eddig pályázat, főként a mikro- és kisvállalkozások részéről. A munkahelyteremtés támogatására 80 mrd Ft áll rendelkezésre, eddig 28 mrd Ft-ra pályáztak.

Az elmúlt héten csökkent az új regisztrált álláskeresők száma, 1500 fő lépett be a rendszerbe és 1600 fő kilépett a rendszerből. Nagy részük a versenyszférában talált állást, folyamatosan emelkedik a bejelentett üres álláshelyek száma is. Néhány hónappal korábban kb. 1000-1500 megüresedett álláshelyet jelentettek be, az a szám mára 6000-re emelkedett.

A Posta működésének fenntarthatósága ügyében a helyettes államtitkár megköszönte a két konföderáció levelét, melyet Ursula van der Leyen részére juttatott el az ügy rendezése érdekében. A kormányzati megkeresésre adott uniós válasz alapján (összhangban a konföderációk részére megküldött Európai Bizottság elnökének válaszával) a vonatkozó irányelv felülvizsgálata a közeljövőben megkezdődik. Az érintett két konföderáció kérte, hogy a magyar álláspont kialakításának legyen részese az érdekképviselet az egyeztetés folyamatában. Helyettes Államtitkár úr jelzi a felvetést az IM részére, melyet támogat.