A 2020. május 25-én – videókonferencia keretében – megtartott VKF ülésen a kormányoldal beszámolójában elhangzott:

A járvány hatásaként jelenleg 170 ezer ember kap munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, ugyanakkor a kormány gazdaságvédelmi akciótervének legfontosabb célkitűzése a munkahelyek védelme, illetve újak teremtése.

A munkahelyvédelmi bértámogatás az egyik lehetőség, amely a dolgozók megtartását jelenti csökkentett munkaidőben. Eddig több mint 110 ezer munkavállalóra vonatkozóan érkezett igény, illetve további 10 ezer kérelmet kaptak a kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak bértámogatására is.

A múlt hétfőn indult munkahelyvédelmi bértámogatással kapcsolatban még nem tudnak pontos számokat mondani, de nagy az érdeklődés.

Korábbi kérdésekre válaszolva elhangzott:

A vendéglátóiparban a korábbi tervek alapján szeptember-október környékén terveznek munkaügyi ellenőrzéseket. A felmérések szerint a fekete foglalkoztatás 10-15 százalék ebben a szektorban.

A kormány május 11-21. között biztosította a jelentkezést a 8 hetes ingyenes informatikai tanfolyamokra, amikre több mint 60 ezren jelentkeztek a határidő pénteki lejártáig. A kurzus napi 2-6 óra elfoglaltságot jelent és vizsgával zárul. A vizsgával rendelkezőknek lehetőségük lesz az IT szektorban való elhelyezkedéshez szükséges továbbtanulásra.

Rolek Ferenc kérdésére elhangzott, hogy a jelenlegi állapot szerint a vészhelyzet végétől számított egy hónapig igénybe lehet venni a támogatásokat, de a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy hosszabb ideig is biztosítsák ennek lehetőségét.

Az állami vállalatoknál lévő munkaerőigény felmérésével kapcsolatban elhangzott, hogy lassabban halad a felmérés a vártnál, 150 ilyen vállalat van, még nincsenek adatok.

Palkovics Imre felhívta a figyelmet arra, hogy két állami tulajdonú, közfeladatot ellátó vállalatnál (posta és vízi-közművek) még nem zárult le a bérfejlesztés. A munkavállalók eddig a veszélyhelyzet miatt türelmesek voltak, de a türelmük kezd elfogyni és direktakciót fontolgatnak (a vízi-közművek esetében, amennyiben nem sikerül rövid időn belül a kialkudott paraméterek alapján tető alá hozni a megállapodást, a postások pedig még mindig az érdemi megállapodást sürgetik).

Kép: origo.hu