Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára számolt be a VKF tagjainak a gazdaságvédelmi akcióterv aktuális kérdéseiről.  

Munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 90 ezer munkavállaló számára igényeltek a vállalkozások, a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását csaknem 10 ezer munkavállalónak kérték. A versenyképesség-növelő támogatást igénylő vállalkozások több mint 77 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, a múlt héten a kkv-nak meghirdetett high-tech és zöld pályázati konstrukció csaknem 60 ezer dolgozó munkahelyének megőrzéséhez járul hozzá, a felnőttképzési programra egy hét alatt mintegy 40 ezren jelentkeztek.

Bodó Sándor hozzátette: a munkahelyvédelmi bértámogatás nem szűnik meg, figyelembe véve a szakszervezetek javaslatát, miszerint a gazdasági helyzet a vészhelyzet visszavonása után is indokolttá teszi a program folytatását.

Munkahelyteremtő bértámogatás indul

Jelenleg mintegy 160 ezren vannak azok az álláskeresők, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Leginkább őket tekinti célcsoportnak a kormány, őket szeretnék visszavezetni a munkaerőpiacra a mai napon induló bértámogatási programmal.

A program nyolcvanmilliárd forintos keretösszeggel indul, amely 70 ezer ember munkába állását segíti. A 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása.

A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segítik. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében induló, a munkahelyteremtést segítő program minden szektorban rendelkezésre áll, regisztrált álláskeresőknek.

A személyenkénti támogatás a továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt a 9 hónap alatt elérheti a nettó 1 millió forintot. A kérelmeket a munkaadók hétfőtől nyújthatják be a területileg illetékes járási, vagy Budapesten a kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályaira. Ezúttal is arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb módon, a legkisebb adminisztráció mellett lehessen benyújtani az igényeket. Ha nincs szükség hiánypótlásra, a hivatalok a kérvényeket 8 napon belül elbírálják, így az érintettek mielőbb hozzájuthatnak a támogatáshoz.

Palkovics Imre megköszönte Bodó Sándor államtitkárnak a 24 havi munkaidőkerettel kapcsolatos állásfoglalást. Ismertette a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) munkaadói és munkavállalói oldalának korábbi kezdeményezését, amelyet a járvány miatt kialakult vészhelyzet még aktuálisabbá tett: a cél egy egységes mukaerő-piaci adatbázis és munkaerőközvetítő létrehozása az állami tulajdonú vállalatok körében. Az elképzelésről a Munkástanácsok Országos Szövetsége írásos javaslatot nyújt be az ITM-nek.

Korábbi kérdésekre reagálva elhangzott:

A VKF-en tett munkavállalói javaslat alapján lehetővé válik az online regisztrácó azoknak, akik elvesztették a munkájukat.

A közalkalmazotti szakszervezeti reprezentativitás megállapításának elhalasztására javaslatot tesz a miniszter, mert egyetértenek a szakszervezetekkel abban, hogy ez most nem időszerű.

A helyközi utazási támogatást és a csoportos utazási támogatást továbbra is fenntartják és ugyanez vonatkozik a lakhatási támogatásra is.

Vizsgálják a lehetőségét annak, hogy az iskolák, illetve az óvodák ügyeletét kitolják július végéig. Maruzsa Zoltán államtitkár megkezdte az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat.

A közfoglalkoztatásban 85 ezren vesznek részt, a keret 100 ezer fős, de szükség esetén bővíthető 200 ezerre, azonban a cél, hogy lehetőleg minél több ember az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjen el.