A hétfői videókonferencia keretében megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és dr. Horváth Tamás munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár ismertette a legújabb foglalkoztatási, támogatási adatokat.

Az álláskeresők száma naponta kb. 1900-2000 fő, és hozzávetőlegesen 1000 fő azoknak a száma akik kikerülnek a rendszerből, ők nagyobb részben el tudnak helyezkedni. Az új, részletes adatokat július 20-a után teszik közzé. Munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 12 ezer vállalkozás 153 ezer főre nyújtott be kérelmet, amelyből a mai napig 120 ezret már pozitívan elbíráltak. A támogatási igényt 2020. augusztus 31-ig lehet beadni, valamint lehetővé válik, hogy akár azonos telephelyen is munkakör változás esetén ismételt támogatást igényeljenek a vállalkozások.

A szakszervezetek ismételten kérték, hogy a kormány fontolja meg a támogatás időtartamának meghosszabbítását. A munkaadók is megerősítették, hogy nagy szükség lenne a támogatás 3 hónapos időtartamának 6 hónapra való meghosszabbítására. Mint elmondták, már most látható, hogy a lecsökkent kereslet hatása még hosszú ideig elhúzódik, és azok, akik a legkorábban igénybe vették a támogatást, már a felénél tartanak, a helyzetük pedig még mindig kilátástalan.

A felvetésre reagálva Bodó Sándor elmondta, hogy ebben a konstrukcióban nem tervezik a támogatás időtartamának meghosszabbítását, de felmérést fognak készíteni az igényekről.

A kutatás-fejlesztési terület bértámogatására 900 cég pályázott, 14 ezer munkavállalóra vonatkozóan a mai napig.

A munkahelyteremtést támogató program esetében május 18-tól számítva 5000 munkavállalóra vonatkozóan érkezett be kérelem, 90%-ában mikro- és kisvállalkozások részéről, 9 milliárd forint összegben. A VKF oldalak kérésének megfelelően a munka.hu oldalra a bértámogatás igénylését segítő számítási példák és módszertani útmutatót helyeztek ki.

https://nfsz.munka.hu/cikk/936/Munkahelyteremto_bertamogatas

Kérdésre reagálva az államtitkár elmondta: a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelésének lehetőségét biztosító törvénymódosítással kapcsolatban a legutóbbi ülésen a tárca részletesen megismerte az oldalak ezzel kapcsolatos álláspontját. Mint elmondta, szerintük ez nemzetgazdasági érdek. A beterjesztés célja a beszállítói láncok lerövidítését (EU-ban tartását) célzó versenyhelyzetben az új vállalkozások támogatása. Az ITM egyeztet más minisztériumokkal is a jelenleg kialakult helyzetről.

Palkovics Imre hozzászólásában hangsúlyozta: ilyen léptékű döntések esetében feltétlenül szükséges a szociális partnerekkel való előzetes egyeztetés. A munkaadókkal és a munkavállalókkal való érdemi párbeszéddel elkerülhető lenne a súlyosabb konfliktusok kialakulása.

A munkaadói oldal megerősítette azt a korábbi kezdeményezését, hogy megérett a helyzet a 65 éven felüliek vásárlási időszakának eltörlésére. Véleményük szerint ez drasztikusan csökkenti a boltok forgalmát, ezért mielőbbi intézkedést sürgetnek az ügyben.

A soron következő ülésre tervezetten a jövő héten kerül sor. A VKF június hónapban továbbra is videókonferencia keretében tartja üléseit, heti rendszerességgel, azt követően legalább havi egy-egy alkalommal.