A mai napon, 2016.02.09-én, a bértárgyalás 2. fordulóján,  a Munkáltatókat Képviselő Szövetség (KKVSZ)  ismételten 0%-os ajánlatot tett az alágazatban dolgozók 2016. évi bérfejlesztésére. A tárgyalásban részvevő szakszervezeteknél ez a munkáltatói magatartás kiverte a biztosítékot, ezért a munkavállalói oldal rövid egyeztetés után megalakította a Sztrájkbizottságot.

A munkáltatóval történő egyeztetésen a szakmában működő érdekképviseletek fenntartották korábbi bérkövetelésüket (7,5%) és a megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket, továbbá bejelentették a Sztrájkbizottság megalakítását és felhívták a munkáltatói oldal figyelmét, ha a következő, – 2016.02.15-ei – tárgyalási napon nem  mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlattal a munkáltató, akkor a Sztrájkbizottság a sztrájk előtt kötelező 7 napos egyeztetését megkezdi.

A szakszervezeteket az is meglepte, hogy az MNV Zrt. korábban kiadott nyilatkozata alapján „kidolgozás alatt áll a bérajánlat” amit a mai napon közöltek a szakszervezetekkel, egyetlen fillér béremelést sem tartalmaz. Tehát semmivel nem különbözik a kidolgozás előtti állapothoz képest. A munkavállalók körében ez a magatartás, továbbá az az információ, hogy ágazaton belül más közlekedési cégnél érdemben elmozdultak a tárgyalások, a „Volánok” munkavállalóit a nyomásgyakorlás irányába tereli.

Dr. Seszták Miklós levele a közlekedési szakszervezetknek