Konstruktívnak értékelte lapunknak Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezetője a szakszervezetekkel folytatott hétfői bértárgyalást. A végső döntés január 22-én születhet meg arról, hogy mennyivel emelkedhet a trolibusz- és villamosvezetők bére ebben az évben.

Három szakszervezettel ült tárgyalóasztalhoz a Szegedi Közlekedési (SZKT) Kft. hétfőn reggel, mind a munkaadói, mind az érdekképviseletet ellátó oldal pozitívnak értékelte a megbeszélést.

Közeledtek az álláspontok az egyeztetésen, úgy gondolom, január 22-én meg lehet egyezni a két számjegyű béremelésben

– összegzett Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezetője.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) elnöke, Szabó István is konstruktívnak értékelte lapunknak a bértárgyalásokat. Mint elmondta, a fizikai dolgozók bérében megegyeztek, s a különféle pótlékok kérdésében is szinte teljes az egyetértés, ők azoknál a dolgozóknál szeretnének még emelést kieszközölni, akik a szakmunkásokkal foglalkoznak. – Az elsődleges cél az volt, hogy mindenki kapjon egy normális bért, különben el fognak vándorolni az emberek – jegyezte meg.

Nemes Gábor, a Közösségi Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke is pozitívnak tartotta a megbeszélést, s úgy kalkulál, hogy a következő alkalommal meg is születhet a megállapodás. Hozzátette, a többi nagyvároshoz képest Szegeden a legalacsonyabbak a bérek, így a két számjegyű emelés a minimális szándék volt részükről is.

– Minden fél azt tartja a legfontosabbnak, hogy ez a megállapodás megszülessen januárban, és így is álltak a felek a megbeszéléshez. Látok elmozdulást a munkaadói oldal felől és a szakszervezetek is a megegyezésre törekedtek – összegzett Szente László, a Munkástanácsok Csongrád Megyei Szövetségének elnöke. Hozzátette, bár most nem esett róla szó, de szeretnék elérni, hogy a választható béren kívüli juttatások rendszerében szereplő beiskolázási támogatást is emeljék.

Forrás: delmagyar.hu