Január 10-én temettük id. Szántai Jánost jogászt, közgazdászt a munkás tulajdonlás elméletének és gyakorlatának kimagasló tudású hazai szakértőjét és gyakorlati terjesztőjét. Szántai János pótolhatatlan szerepet játszott abban, hogy a rendszerváltás időszakában, a tömeges privatizáció során a munkásoknak is jusson valami az állami tulajdon lebontásából.

A munkástulajdon eszméje, a munkások tulajdonhoz juttatásának elősegítése  a  Munkástanácsok alapítói számára különösen fontos cél volt és maradt máig. Sok meg nem értés, félreértelmezés övezte és övezi ma is a dolgozók tulajdonszerzését. Ennek egyik oka, hogy kevés nyilvánosságot kap a jó példák sora, pedig vannak ilyenek külföldön és akadnak idehaza is.  Számunkra máig hivatkozási alap a Herendi Porcelánmanufaktúra, amely a rendszerváltás óta többségi munkás tulajdonban  működik és ahol a dolgozói tulajdonszerzés megvalósításért együtt küzdött Szántai János és Palkovics Imre a MOSZ jelenlegi elnöke, a Herendi Munkástanács alapítója és első elnöke.

Azzal is tisztelgünk most Szántai János emléke, munkássága előtt, hogy ezúton is hitet teszünk  a dolgozók tulajdonszerzésének ügye mellett. A Munkástanácsok  a jövőben is latba veti a nyilvánosság, a politikai meggyőzés és a szakmai érvek eszközeit a dolgozói tulajdonszerzés támogatása, elterjesztése érdekében. E tevékenységünk során mindig is támaszkodni fogunk id. Szántai János szellemi hagyatékára, elkötelezettségére a kiszolgáltatott, alárendelt helyzetű munkavállalók iránt.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége osztozik a gyászban a családdal!