Hogyan kerülhető el a sorban állás az okmányirodákban? Hogyan pótoltathatjuk otthonról, a számítógép mellől elveszett, ellopott személy igazolványunkat, útlevelünket?  Hogyan küldhetjük el az adóbevallásunkat elektronikus úton, elkerülve a postai tumultust a határidő előtt napokban?

Hogyan ellenőrizhetjük ugyancsak otthonról, a számítógép mellől, hogy a munkáltatónk bejelentette a foglalkoztatásunkat és fizeti-e utánunk a táppénzre, nyugdíj folyósítására feljogosító járulékot?

Többek között ezekre a kérdésekre adott közérthetően, nagy türelemmel elmondott válaszokat a Munkástanácsok Komárom – Esztergom Megyei Szövetsége képzési programjának első napján Ujhelyiné Koleszár Melinda, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ügyfélszolgálati referense. A nagy érdeklődés mellett megtartott képzés igazi különlegessége volt, hogy az internetes ügyintézés feltételét jelentő elektronikus Ügyfélkapu regisztrációra is lehetőség nyílt a képzés során. Az egyébként csak az Okmányirodákban bonyolított regisztrációt 7 kollégánk a Munkástanácsok a balatonföldvári képzése során tehette meg a kihelyezett regisztrációs pont segítségével, amelyet az előadó működtetett. A képzést követő napon a frissen regisztrált kollégák már jogosulttá is váltak az elektronikus szolgáltatások igénybevételére.

Az elektronikus ügyintézés további, kevésbé ismert lehetőségeiről az előadó elmondta, hogy módunkban áll internetes ügyintézésben letiltani a személyes adatainkat (postacímünket, nyilvános telefonszámunkat), a reklámanyagokat, szórólapokat terjesztő vállalkozások elől. Ellenőrizhetjük, hogy a tudtunkon kívül nem jelentkeztek-e be idegenek albérlőként a lakcímünkre (mert bizony ilyen esetekre is akad szép számmal példa, sőt arra is, hogy a hamis bejelentkezés alapján rendőrök jelentek meg a gyanútlan háztulajdonosnál házkutatást tartani).

A jövőbeli tervekről az EKKH munkatársa elmondta, hogy az idősebb, illetve a számítógépes elérhetőséggel nem rendelkező állampolgárok kedvéért egy sor a fentiekben ismertetett ügyben   már idén nyártól  elérhető lesz a 1818-as ingyenesen hívható számon a telefonos ügyintézés is.

A lekérhető adatok között pedig olyanok is megjelennek, mint például a megvásárolni kívánt gépkocsi tényleges tulajdonosának az ellenőrzése, vagy a futás teljesítmény (a megtett kilométerek számának) a hiteles, megbízható ellenőrzése. Érdemes tehát regisztrálni az Ügyfélkapu rendszerbe és folyamatosan figyelemmel kísérni az igénybe vehető új és új szolgáltatásokat az alábbi honlapokon:

A konzultáció végén Komáromi Katalin, a Munkástanácsok Komárom – Esztergom Megyei Szövetségének elnöke, a képzési tematika kezdeményezője köszönte meg az előadónak a fáradozást a nem szokványos képzés és a regisztrációs szolgáltatás lebonyolításáért. Egyben felajánlotta a szakszervezet segítségét az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokról szóló ismeretek terjesztésében, hiszen a szóban forgó szolgáltatások nagyban megkönnyítik a szakszervezeti tagok ügyes bajos dolgainak az intézését. A használatukról nyújtott tájékoztatás ezért a szó legszorosabb értelmében érdekvédelmi szolgáltatásnak is tekinthető.  A javaslat kivitelezéséről a Munkástanácsok vezetésének a bevonásával folytatódik majd az egyeztetés.