Kedvezően változott idén a szabadság kiadása, az érintett munkavállalóknak nőtt a mozgásterük – hívta fel a Mandiner figyelmét Szabó Imre Szilárd ügyvéd, akivel összeszedtük, mire kell odafigyelniük azoknak, akik most tervezgetik a nyári pihenést.

A legtöbb munkavállaló a nyári hónapokban megy hosszabb rövidebb időre szabadságra, sokan már a munkahelyükön is egyeztették, mikor lesznek távol. Többen ugyanakkor még nem egyeztették a szabadság időpontját. Érdemes minél hamarabb egyeztetni a munkáltatóval a szabadságot, mivel

  • a szabadságra vonatkozó igényt megfelelő időben szükséges jelezni,
  • ráadásul a legtöbben ugyanabban a pár hétben szeretnének szabadságra menni.

A szabadságot a munkáltató adja ki

Szabó Imre Szilárd ügyvéd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke szerint sokan nincsenek tisztában a szabadság kiadásának szabályaival, ez pedig konfliktushoz vezethet a munkáltatóval. Kiemelte:

Fontos, hogy a szabadság kiadásának kötelezettsége a munkáltatót terheli, ezért az ő felelőssége, hogy a munkavállaló ténylegesen is szabadságban részesüljön, ez tehát nem a munkavállaló döntésének és szándékának a kérdése.

A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató állapítja meg, miután meghallgatta a munkavállalót. A döntést pedig legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölnie kell az alkalmazottal.

Arra is lehetőség van, hogy amennyiben a munkavállaló a szabadság kiadását annak kezdete előtt 15 napon belül kéri és a munkáltató hozzájárul, akkor a felek megállapodása alapján – tehát a munkavállaló kifejezett kérelmére a szabadság kiadásra kerüljön.

A munkavállalók hét napja

A szabadságnapok egy részével a munkavállaló „rendelkezhet” – hívta fel a figyelmet Szabó Imre Szilárd. A szabályozás értelmében ugyanis naptári évenként hét munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni.

Fontos változás: Nagyobb lett a mozgásterük a gyermeket nevelőknek

Ehhez a hét naphoz az idei évtől hozzáadódik a gyermekes munkavállalók gyermekek után járó pótszabadsága. A gyermekes munkavállalóknak – a hét munkanapon túl – a gyermekek számától függően további kettő, négy vagy hét munkanapot szintén a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni a munkáltató. Ezt a Munkástanácsok Országos Szövetsége javasolta a kormánynak, amit az Országgyűlés végül nagy többséggel fogadott el.

A pótszabadság időpontjáról is a munkavállaló dönthetne a jövőben

Jó hír a gyermekeseknek: a pótszabadságot is a munkavállaló kérésére kellene a jövőben kiadnia a munkáltatónak

Szintén a gyermekneveléshez kapcsolódik a szülői szabadság és az apasági szabadság. Ezeket is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató, de a törvény több eltérő, speciális rendelkezést is tartalmaz – emelte ki a szakértő.

Hétvégére is eshet a szabadság?

A kiadott szabadság tartamának – a munkavállalóval történt eltérő megállapodás hiányában – legalább 14 összefüggő naptári napot el kell érnie. Szabó Imre Szilárd a hétvégékkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadságot a beosztás szerinti munkanapokra kell kiadnia a munkáltatónak, azaz a munkavállalóra irányadó beosztást kell alapul venni így nem ritka, amikor a szombat és a vasárnap is munkanapnak tekinthető:

  • Egyenlőtlen munkaidő-beosztás – például munkaidőkeret – esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.
  • Szintén egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól. A jogalkotó így kvázi „választási lehetőséget” biztosít a munkaadó számára.

Visszarendelhet a munkáltató a szabadság alatt?

Kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a munkáltató a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja és a szabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, a kiadás általa javasolt időpontját a munkavállalóval közölnie kell – ismertette a Munkástanácsok alelnöke. A tévhiteket eloszlatva azt is megerősítette,

a munkáltató az alkalmazott megkezdett szabadságát akár meg is szakíthatja, de az ezzel kapcsolatos kárát, valamint szükséges és indokolt költségeit köteles megtéríteni. 

A szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadság tartamába értelemszerűen nem számít bele.

Mitől függ, hogy hány nap fizetett szabadság jár a munkavállalónak?

A munkavállalót a szabadság naptári évenként illeti meg, ezért a részére járó szabadságnapok számát minden tárgyévben meg kell állapítani – ismertette Szabó Imre Szilárd. A szabadság

  • 20 nap alapszabadságból,
  • és különböző jogalapú pótszabadságokból áll.

A pótszabadságok a munkavállalót önálló jogcímeken illetik meg, ezeket korlátozás nélkül össze kell számítani. A munkavállaló életkorának növekedésével plusz szabadságra jogosult, a huszonötödik életévétől egy, míg a negyvenötödik életévétől már tíz munkanap pótszabadság jár. További pótszabadság jár a gyermek nevelése érdekében, de számos más esetben is, például fiatal munkavállalóknak, földalatti munkavégzéskor, vagy egészségkárosodás esetén.

Forrás: mandiner.hu

Nyitókép: Getty Images