Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap

swissMunkástanácsok

A  Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve svájci partnerünk,  a Travail.Suisse,  a Svájci – Magyar Együttműködési Program támogatásával javaslatokat készít elő az idősebb   ( 55 év feletti) korosztály foglakoztatási esélyeinek javítására Magyarországon. Hazánk az 55-64 évesek foglalkoztatásának 34,4%-os arányával az Uniós országok között a sereghajtók közé tartozik. Svájcban ugyanez a mutató csaknem a kétszerese a magyarénak, kereken 68%.  Az idősebb korú népesség foglalkoztatási arányának növelése javítja az ország teljesítő képességét, csökkenti a költségvetésre nehezedő nyomást. A munkahelyeken olyan tapasztalatot, szakértelmet, hozzáértést hasznosít, amely  a pályakezdő fiatalok beilleszkedését, gyakorlati képzését is segíti.

Az idős korosztály foglalkoztatási esélyeinek javításához szükséges teendőket a svájci tapasztalatok felhasználásával megfogalmazó program 2013 októbere és 2014 júniusa között kerül végrehajtásra.

A program az alábbi tevékenységeket tartalmazza:

  • Konzultáció a Magyarországon tevékenykedő hazai és svájci érdekeltségű vállalkozások vezetőivel az idősek foglalkoztatásának tapasztalatairól. Kérdőíves felmérés lebonyolítása a szélesebb körű ismeretek és javaslatok összegyűjtése céljából.
  • Tanulmányút Svájcban az ottani tapasztalatok megismerése céljából.  Konzultáció a svájci kormány, a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek tisztségviselőivel, az idősek foglalkoztatását vizsgáló kutatókkal, helyszíni látogatás az idősfoglalkoztatásban élenjáró vállalatoknál.
  • Munkamegbeszélés Budapesten a svájci tanulmányút tapasztalatairól, a hazai teendők megfogalmazásáról a magyar kormány, a foglalkoztatási szolgálat képviselőinek bevonásával.
  • Regionális konferenciák szervezése a hazai KKV szektor képviselőivel a munkamegbeszélésen kidolgozott ajánlások végrehajtásának esélyeiről, a gyakorlati alkalmazás során felvetődő kérdésekről.
  • Záró konferencia megrendezése a szociális partnerek szerepéről, lehetőségeiről az időskori foglalkoztatás elősegítésében, feltételeinek megkönnyítésében. A kormány és az érdekképviseletek teendőinek megjelölése.
  • A program főbb tanulságairól kiadvány közreadása és terjesztése a közvélemény és az érintett szereplők tájékoztatása, figyelmének felkeltése céljából.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt a program főbb eseményeiről, valamint az időskori foglalkoztatással összefüggő hazai és nemzetközi hírekről, összefüggésekről.