Rendvédelmi szakszervezetek: súlyos csapás a demokráciára a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény elfogadása

Budapest, 2015. április 21., kedd (MTI) – Súlyos csapás a magyar demokráciára a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény, amelyet a múlt héten fogadott el az Országgyűlés – közölte hat rendvédelmi szakszervezet kedden az MTI-vel.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a
Független Büntetés Végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által jegyzett közleményben azt írták: a szakszervezetek javaslatai ellenére a kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben “az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket”.

Mint írták, a törvény nem garantálja a szociális párbeszéd intézményi, ágazati feltételeit sem, és “tovább fokozza az ellehetetlenítést azzal, hogy a nemzetbiztonsági ágazatban megtiltja a rendszerváltás óta működő érdekképviseletek tevékenységét”.

“Az összeférhetetlenségi szabályok között nemhogy nem tiszteli, hanem negatívan kezeli a szakszervezeti tisztség viselését, mintegy megbélyegezve azok viselőjét. Teszi ezt annak ellenére, hogy a kormánytisztviselői kar esetében módosította és megszüntette a szakszervezeti tisztség viselésének összeférhetetlenségi szabályait” – írta a hat szakszervezet

A közlemény jegyző hat rendvédelmi szakszervezet jelezte: elkötelezettek Magyarország demokratikus berendezkedése mellett, a rend tisztelete és betartatása mellett fontosnak tartják a demokráciát, ezért szolidaritásukat fejezik ki a betiltott szakszervezetek tagjai és vezetői mellett.

Hangsúlyozták: a döntések ellen a rendvédelmi szakszervezetek a demokratikus berendezkedés minden hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumát kihasználva, közösen fognak fellépni.