A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva nem sok esélye van, hogy év közben emelés történjen, viszont bíznak abban, hogy születhet olyan megállapodás, ami 2022-ben ezeket a jelenlegi arányokat helyreteszi.

Soron kívül asztalra kerülhet a minimálbér-emelés?
 

Palkovics Imre az ATV Start című műsorában azt mondta, az ügyben muszáj lesz lépni, a tárgyalásokat az év második felében mindenképpen meg kell kezdeni. Szerinte a jelenlegi adatok jól mutatják, hol tart most a magyar minimálbér, és a hosszú viták után megszületett megállapodások sarokköve volt, hogy nem kereshetnek reáltértéken kevesebbet a dolgozók, mint tavaly. Ezért az akkor várható infláció volt a mérték, ami fölé szerették volna belőni a minimálbér értékét, a munkáltatók viszont nem voltak hajlandók 3 százalék fölé menni, így lett egy kompromisszum, ami 3,6 százalék – az infláció viszont 4,9 százalék, ez pedig kötelezné a megállapodó feleket, hogy emeljenek – fejtette ki.

Az elnök szerint megint más kérdés, hogy a gazdaság milyen állapotban van: a hírek szerint újra beindult, vagyis ez lehetővé tenne egy emelést.

A minimálbér a legkisebb bér, amit munkavégzés alapján kapnak, ehhez kötődnek bizonyos szociális juttatások, amiket ennek összege alapján számolnak ki. Arra a kérdésre, hányan lehetnek azok, akik tisztán minimálbérből élnek, Palkovics Imre azt mondta, ez az arány nem túl nagy, nagyjából 250-300 ezer embert érinthet.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások egy józan belátáson kell, hogy alapuljanak, a szakszervezetek ereje helyi szinten messze van attól, hogy a minimálbérért, amit országos szinten döntenek el, direkt akciót, sztrájkot szervezzenek. Ilyen típusú szakszervezeti fellépés az elmúlt 30 évben nem volt annak érdekében, hogy a minimálbér emelkedjen, ez mindig “józan módon” a szakszervezetek, munkaadók és a kormány egyezségéből jött ki – tette hozzá.

Az elnök felidézte, hogy 2018-ra jutottunk el odáig, hogy a minimálbér nettó összege elérte a létminimum összegét. Ez lenne a cél, hogy a létminimum összegét érje el a szükséges nettó tartalom a minimálbér esetében, az jelentené azt, hogy aki munkaviszonnyal rendelkezik, nem elszegényedési pályán mozog.

Azt is hozzátette, hogy 2016-ban kötöttek egy 6 éves megállapodást, aminek volt egy kétéves minimálbérre vonatkozó része, ennek keretében több, mint 25 százalékkal emelkedett az akkori minimálbér, ez pedig meghatározó volt a bérdinamikának, mert a minimálbér alulról “tolja felfelé” a bérskálát. Palkovics Imre szerint a magyar minimálbér bruttóban nagyjából ott van, mint a környező országokban, viszont nettóban alacsonyabb lehet 15-20 százalékkal.

Arra a kérdésre, hogy választási év jön, ezért bizakodóbbak-e, az elnök azt mondta: ezen a téren nem tapasztalnak bőkezűséget, de bizakodnak, hogy születhet olyan megállapodás, ami helyreteszi 2022-ben ezeket az arányokat.

A felvétel ITT tekinthető meg!

Orbán Viktor 200 ezres minimálbérről beszél

Kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán Budapesten. A kormányfő kiemelte: azonban ha “rázúdítunk” egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható – idézi az MTI.

Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk – 200 ezer forintot egy vagy két lépésben – akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével – mondta.

Forrás: atv.hu