Tovább folytatódik az egyeztetés a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját – közölte Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke a hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyet munkavállalói szervezetekkel és két boltlánc képviselőjével közösen tartott.

A KDNP a Munkástanácsokat is megkérdezte. Palkovics Imre elmondta: nagyon liberális és szabályozatlan jelenleg a vasárnapi munkavégzés, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a társadalomban kialakult egy szokásrend. A Munkástanácsok felmérései  szerint a kereskedelemben 75%  a női foglalkoztatott, ebből 55% szülőképes. Az ő esetükben a vasárnapi munkavégzés a gyerekeiktől és a családtól veszi el az időt. A meglévő szabályok módosítására mindenképpen szükség van, és a módosításokkal egyértelmű törvényeket kell hozni. Pillanatnyilag a munkáltatóknak jogukban áll, hogy vasárnap is rendes munkaidőben alkalmazzák a munkavállalókat. A vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos törvény 550 000 embert érint összesen, közvetlenül pedig 360 000-et.

Palkovics Imre leszögezte: “Mi nem kívánunk népnevelésbe kezdeni, hanem a társadalom szolidaritását kérjük! Függetlenül a négyzetméterek számától, azt szeretnénk, hogy a kereskedelemben dolgozó munkavállalóknak is lehetőségük legyen a kikapcsolódásra.”

Szatmári-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a forgalom nem fog csökkenni, semmiféle elbocsátásra nem kell számítani az intézkedés miatt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: maximálisan kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak tartotta, hogy ennek haszonélvezője a bolthálózatuk lenne.

Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa bejelentette, a törvényi szabályozástól függetlenül boltjaik nem nyitnak ki 2015. január 1-től vasárnaponként.