A Spar áruházláncnál hivatalos képviselettel rendelkező Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) ezúton fejezi ki a nyilvánosság felé, hogy elfogadhatatlannak tartja, miszerint a bértárgyalásokra és a bérmegállapodás aláírására a Spar-munkavállalókat is képviselő KDFSZ előzetes tájékoztatása, aktív bevonása nélkül került sor.

Emiatt szakszervezetünk az érdekérvényesítést elvégezni nem tudta a Spar és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között egyoldalúan megkötött 2020-as bérmegállapodás során. Sajnálattal közöljük, hogy tapasztalataink szerint a vállalat a KDFSZ törvényesen folytatott tagszervezési tevékenységét és érdekérvényesítési törekvéseit folyamatosan akadályozza a Spar üzletekben, emiatt a szakszervezet hónapok óta perben áll a munkáltatóval. Az pedig megítélésünk szerint károsan megosztó és a munkavállalók érdekeit egyáltalán nem támogató hozzáállás, hogy a Spar-nál működő reprezentatív szakszervezet, a KASZ nem vállal szolidaritást a következetes munkavállalói érdekvédelemben partnerségre törekvő társ-szakszervezettel, amelyet diszkriminációval sújt az osztrák tulajdonú áruházlánc a magyarországi kereskedelemben alkalmazott magyar munkavállalók kárára. A bérmegállapodás egyes, kiragadott pontjairól a fentiek miatt csak a sajtóból értesültünk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyilvánosságra hozott számok alapján megállapítható, hogy idén a legkisebb bérű Spar munkavállalók bérnövekedése is alig tart csak lépést a kereskedelmi ágazat 2020-ra várható átlagos keresetnövekedési indexével; az átlagos bérű Spar munkavállaló béremelkedése pedig nagy valószínűséggel jelentősen el fog maradni attól. Végül, de nem utolsósorban nem felel meg a valóságnak, amit a Spar vezetése állít: a béremelést nem kizárólag saját forrásból valósították meg.

Ugyanis forrásalapot biztosított a kormány munkaadói járulékot csökkentő programja, illetve az is, hogy a Spar a törvény adta, adóalap csökkentő lehetőségeket kihasználva a normatív adókulcs felével (2018-ban például 9% helyett 4,5%-kal) számított társasági adót fizet be a költségvetésbe.

A KDFSZ vezetősége