Kisalföld – 2017. 08. 31. (2. oldal)

Maratoni sztrájktárgyalás a Tescónál

BUDAPEST. Lapzártánkkor is tárgyalt a szakszervezeti sztrájkbizottság a Tesco vezetésével, de a délután kettő órakor kezdődő ülésen este kilencig nem született megállapodás.

A tét egyértelműen az, hogy megegyeznek-e bér- és létszámemelésről a felek, ha nem, akkor a jövő héttől jó eséllyel sztrájk kezdődik a Tesco áruházaiban.

Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Győr-Moson-Sopron megyei területi ügyvivője tegnap estig szintén csak egy SMS-üzenetben tudta megerősíteni (amit ő kapott a tárgyalóbizottság szakszervezeti tagjától), hogy „egyelőre tárgyalunk”.

Sajtóforrásokból úgy tudni mindenesetre, hogy elkülönített sztrájktámogatási alapot hozott létre a Tescónál elsőként megalakult sztrájkbizottság mögött álló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A Munkástanácsokkal közös kezdeményezés célja, hogy az áruházláncnál kilátásba helyezett szeptemberi munkabeszüntetés idején kiesett fizetéseket ebből a pénzből pótolják a jogaikért harcoló munkavállalók számára. A több millió forintos sztrájkalapból a naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók valamennyien arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást. (A sztrájk idejére ugyanis nem jár a fizetés arányos része.) A témát a friss fejleményekkel holnapi lapszámunkban folytatjuk.

Magyar Idők – 2017. 08. 30. (1,11. oldal)

Kárpótolják  a sztrájkoló  tescós  dolgozókat

Thurzó Katalin

Elkülönített sztrájkalapot hozott létre a Munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

A civilek által is dotált, folyamatosan növekvő, már jelenleg több millió forintos összegből a Tesco áruházláncnál kilátásba helyezett sztrájk idején kieső napi jövedelmek egy részét fizetnék ki a dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. A naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást.

Megtudtuk, a multicég központjában már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy előre bejelentett időpontban a bolthálózatnál több egység működése teljesen leállhat.

Egyes áruházakban már elkezdték összeszámolni azokat a dolgozókat, akik részt vennének a sztrájkban, azzal a szándékkal, hogy diákokkal pótolják a kieső munkaerőt. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke lapunknak elmondta: minden segítséget megadnak a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál kialakult munkaügyi vita sikeres rendezéséhez, ennek része, hogy támogatást is fizetnek a szakszervezetnek a teljesítéshez. Jelezte, az ágazatban eddig példátlan mértékű összefogás célja, hogy a követelésekre válaszul számon kérhető és versenyképes vállalásokat tegyen a multilánc: jelentősen csökkenjen a dolgozók leterheltsége, és felzárkózzanak a bérek.

– A Tescónak érdekében áll, hogy teljesítse a dolgozók követeléseit – fogalmazott a konföderáció elnöke.

A sztrájkbizottságok ma délután ülnek újfent tárgyalóasztalhoz a multicég képviselőivel, azonban ha ma sem sikerül közelíteni az álláspontokat, a jövő héttől bármelyik nap sor kerülhet a törvényes tescós sztrájkra.

Várhatóan kifizetik a sztrájkoló tescósokat

Számonkérhető vállalásokat remélnek a szakszervezetek a multicégtől a mai egyeztetésen

Több millió forintból hozott létre sztrájkalapot a Munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyből a Tesco áruházláncnál kilátásba helyezett munkabeszüntetés idején kieső napi jövedelmek egy részét fizethetik ki a sztrájkban részt vevő dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. Az áruházlánc ma fogadja a sztrájkbizottságokat, s amennyiben nem közelednek az álláspontok, már a jövő hét egyik napján zárva maradhatnak a Tescók.

Elkülönített sztrájktámogatási alapot hozott létre a Tescónál elsőként megalakult sztrájkbizottság mögött álló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A Munkástanácsokkal közös kezdeményezés célja, hogy az áruházláncnál kilátásba helyezett szeptemberi munkabeszüntetés idején kiesett fizetéseket ebből a pénzből pótolják a jogaikért harcoló munkavállalók számára – értesült lapunk. A több millió forintos sztrájkalapból a naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók valamennyien arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást.

– Akadnak olyan dolgozók, akik ugyan szeretnék, ha a körülményeik javulnának, azonban a munkáltatóval szembeni fellépés okozta pszichikai nyomás mellett a várható anyagi veszteség is számít nekik. Őket kívánjuk ösztönözni ezzel a vállalással, hogy a vállalat ne tudjon nyomást gyakorolni az alkalmazottakra azzal, hogy a sztrájk idejére a törvény szerint nem jár a fizetés arányos része – mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Vázolta, a cég központjában már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy előre bejelentett időpontban az országos bolthálózatnál leteszik a munkát a dolgozók, aminek következtében több áruház működése teljesen leállhat.

– A napokban egyes áruházak vezetői már elkezdték összeszámolni azokat a dolgozókat, akik részt vennének az akcióban, azzal a szándékkal, hogy felkészüljenek a kieső munkaerő pótlására a diákszövetkezeteken keresztül. Más kérdés, hogy az iskolai időszakban tervezett sztrájk során ily módon megoldható lesz-e az üzletek működtetése – jegyezte meg a sztrájkbizottság vezetője.

Lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: országos szakszervezeti konföderációként minden segítséget megadnak a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál kialakult munkaügyi vita sikeres rendezéséhez a KDFSZ-nek, ezért jogi szempontból, és szakmai tapasztalataikkal is támogatják a dolgozók törekvéseit.

– Amennyiben lesz sztrájk, támogatást is fizetünk a szakszervezetnek, hogy teljesíteni tudják a vállalást a dolgozók felé. Tapasztalataink szerint nagy segítséget nyújt az érintetteknek, hogy így már nem jelent számukra pénzügyi veszteséget, ha kiállnak a jogaikért – fogalmazott Palkovics Imre. Hozzátette, nemzetközi példák alapján a napidíj 40-50 százalékára biztosan számíthatnak az érintettek, mivel azonban a támogatási alap nyitott, és abba mostanra a dolgozókkal szolidáris magánszemélyektől is érkezett pénz, a kárpótlási összegek az utolsó pillanatig változhatnak. A Munkástanácsok elnöke elmondta, az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás célja, hogy az érdekképviselők követeléseire válaszul számon kérhető vállalásokat tegyen a multicég, amelyek következtében jelentősen csökken a dolgozók leterheltsége, továbbá felzárkóznak a bérek a többi lánc fizetéséhez.

– Erre racionális kényszere is van a munkáltatónak, amelyet mostanra fel kellett ismernie.

A Tescónak érdekében áll, hogy teljesítse a dolgozók igényeit – jegyezte meg a konföderáció első embere.

Bubenkó Csabától megtudtuk, hogy ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco képviselőivel, az egységes követelésekről szóló tárgyaláson a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének sztrájkbizottsága is jelen lesz. Amennyiben a mai nap folyamán sem sikerül közelíteni az álláspontokat, a jövő héttől bármelyik nap sor kerülhet a törvényes tescós sztrájkra.

KA: Az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás alakult ki

atv – reggeli Híradó – 2017.08.30. 07:01:46 (00:00:48)

Sztrájkalapot hoztak létre a Tesco áruházláncnál a munkabeszüntetés idején kieső jövedelmek miatt

Mv: Többmillió forintból hozott létre sztrájkalapot a munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyből a Tesco áruházlánc kilátásba helyezett munkabeszüntetés idején kieső napi jövedelmek egy részét fizethetik majd ki a sztrájkban résztvevő dolgozóknak, tudta meg a Magyar Idők. Az áruházlánc ma fogadja a sztrájkbizottságokat, amennyiben nem közelednek az álláspontok, már a jövő hét egyik napján zárva maradhatnak a Tescók. A dolgozók jelentős részére azonban fizetéskiesés is mérsékli a munkabeszüntetés támogatásának szándékát, illetve a lelkesedésüket,hiszen a sztrájk idejére, a törvény szerint, nem jár a fizetés arányos része, mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke.

Magyar Nemzet – 2017. 08. 26. (7. oldal)

Sztrájk: újabb határidőt kapott a Tesco

Horváth Attila

A KASZ szerint a dolgozói létszámbővítés a legfontosabb pontja a jövő szerdai találkozónak

A Tescóval való sorsdöntő bértárgyalást jövő szerdára halasztotta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A két érdekvédelmi csoport külön sztrájkbizottságokkal működik, de úgy látszik, hosszú idő után sikerült megegyezniük, és közös követeléseket nyújtottak be a multinacionális cégnek a béremelésre és a létszámbővítésre vonatkozóan.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a köztévén beszélt arról, hogy a 25 százalékos béremelés mellett a 15 százalékos létszámnövekedés is alapfeltétel a szakszervezetek részéről, ahogy azt is elvárják, hogy az egyes fizetési fokozatok közötti különbségek egyértelműek legyenek, és az évek után járó hűségbónuszt is alkalmazzák a Tescónál. – Egységes az álláspontunk abban, hogy ha a Tesco vezetése és a szakszervezetek között szerdán sem születik megállapodás, akkor elkezdődhet a sztrájk.

Ez természetesen sok szervezést igényel.

Tájékoztatnunk kell a dolgozókat, hogy megkapják-e a fizetésüket, jár-e nekik társadalombiztosítás a sztrájknapokra. Sokan ezekkel nincsenek tisztában, informálnunk kell őket – mondta lapunknak Sáling József, a reprezentatív szakszervezet, a KASZ elnöke.

Ahogy arról lapunk már beszámolt, ha a brit hátterű üzletláncnak nem sikerül megegyeznie az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor kétszáz Tescóban és a központban több ezer munkavállaló szüntetheti be a munkát. Minden valószínűség szerint egy szeptemberi hétvégén várható a sztrájk.

Korábban megírtuk: a sztrájkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco 500 embert küldhet el központi részlegétől. Sáling József elmondta, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növeli a fizetéseket. Pedig egyelőre csak fejenként 11–17 ezer forintos emelést értek el a szakszervezetek a közelmúltban. Ez az év elején megemelt szakmunkás-minimálbér ellenére sem elég az érdekvédők szerint, ráadásul több munkaerőt szeretnének látni a Tescóban, ahonnan szerintük néhány ezer ember hiányzik. Jelenleg mintegy 17 500-an látják el húszezernyi munkavállaló feladatát. – A létszámhiány lesz az igazán fontos pontja a szerdai egyeztetésnek, mert a cég egyelőre elzárkózik a bővítéstől. Célunk, hogy ne leépítsenek, hanem fölvegyenek embereket, így a már ott dolgozók terhe is csökkenne – mondta Sáling József.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre a Magyar Idők című kormánypárti napilapnak úgy nyilatkozott, az 500 fős leépítés pánikkeltésre alkalmas hír. Ebben a formában nem igaz, ugyanakkor felhasználható a dolgozók megfélemlítésére, a sztrájkhajlandóság gyengítésére. Palkovics Imre elmondta, noha az ágazati dolgozók összlétszámához viszonyítva a KASZ nem számít reprezentatív szakszervezetnek, a Tescónál nagyobb arányban képviseli a dolgozókat. Ezért fontos volna a munkavállalók egységes, összehangolt képviselete a különféle szervezetek részéről.

KA: SÁLING JÓZSEF: Közös elhatározás lesz az esetleges sztrájk, amely sok szervezést igényel

KA: BUBENKÓ CSABA: Legyenek egyértelműek az egyes fokozatok közti bérkülönbségek

Magyar Idők – 2017. 08. 25. (1,11. oldal)

Bíróság elé vinné  a Tescót a KDFSZ

Thurzó Katalin

Megszegte a sztrájktörvény előírásait a Tesco, mivel tegnap reggel közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által létrehozott sztrájkbizottsággal, hogy nem vesznek részt az aznapra tervezett érdekegyeztető tárgyaláson.

A Magyar Idők úgy értesült: a KDFSZ lezártnak tekinti a tárgyalásokat, és akár már ma bejelentheti, hogy mikor várható az első sztrájk az áruházlánc üzleteiben.

Lapunk arról is tudomást szerzett, hogy a Tesco felszólította az áruházvezetőket, listázzák azokat a dolgozókat, akik részt vennének a munkabeszüntetésben. Iparági körökben az is egyre nyilvánvalóbb feltételezés, hogy az áruházlánc külön kommunikációt folytathat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által létrehozott sztrájkbizottsággal. A két szakszervezet ugyan közös sztrájkköveteléseket fogalmazott meg, de a KASZ vezetője, Sáling József a napokban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco 500 alkalmazottat küldhet el központi részlegéről.

A pánikkeltésre alkalmas hír ebben a formában nem igaz, ugyanakkor felhasználható a dolgozók megfélemlítésére – mondta lapunknak Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke szerint felmerülhet, hogy a Tesco a sztrájkhelyzetben összejátszik a Sáling József vezette szakszervezettel.

Bíróság előtt felelhet a Tesco

Listázzák a tiltakozó dolgozókat · Pánikkeltéssel gyengítenék a sztrájkhajlandóságot

Bírósághoz fordulhat a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, mivel a Tescónál létrehozott sztrájkbizottságuk szerint a vállalat megsérti a sztrájktörvény előírásait. A multicég tegnap lemondta a hétnapos egyeztetési eljárásban soron következő megbeszélést, és megtagadta, hogy a munkavállalókkal kapcsolatos információkról tájékoztassa a szakszervezetet. Ezzel szembement a Kúria egy korábbi, adatszolgáltatással kapcsolatos döntésével – tudta meg a Magyar Idők. A dolgozók képviselői akár már ma bejelenthetik, hogy mikor várható a határozatlan ideig tartó teljes munkabeszüntetés az áruházláncnál. Lapunk megtudta, pánikkeltés céljából terjedt el a médiában, hogy a láncnál csak létszámleépítés árán tudják teljesíteni a követeléseket.

Megszegte a sztrájktörvény előírásait a Tesco, mivel tegnap reggel azt közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által létrehozott sztrájkbizottsággal: nem vesznek részt a kora délutánra tervezett érdekegyeztető tárgyaláson, és a hetekkel ezelőtt kért, munkavállalókat érintő vállalati adatokat sem bocsátják a szakszervezet rendelkezésére.

Mivel a jogszabály szerint meghatározott idejű egyeztető eljárás utolsó napja volt a tegnapi, a KDFSZ lezártnak tekinti a követelésekkel kapcsolatos tárgyalásokat, és akár már ma bejelentheti, mikor várható az első sztrájk az áruházlánc üzleteiben – értesült a Magyar Idők.

– A vonatkozó előírások szerint a múlt heti első egyeztetést követő hét napon belül kellett volna a vállalatnak tovább tárgyalnia a dolgozók követeléseiről, erre azonban nem voltak hajlandók, nem működtek együtt, ezért várhatóan bírósághoz fordulunk – mondta lapunknak a KDFSZ jogi szakértője.

Nyitrai Károly vázolta: ennél is nagyobb vétek, hogy megtagadták az adatszolgáltatást, holott arra egyszer már kötelezte őket a Kúria.

– Egy korábbi Tescó-ügyben a legfelsőbb döntéshozó szerv hozott egy elvi határozatot, amely arról szól, hogy a munkáltató nem válogathat abban, milyen, a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit érintő információkat oszt meg az őket képviselő szakszervezettel.

A Tesco titkolózik a konkrétumokkal kapcsolatban, aminek következtében várható, hogy a kereset benyújtását követően a bíróság soron kívül, 15 napon belül dönteni fog a Kúria határozata alapján – mondta a jogi szakértő.

Hozzátette, jogszerűtlen gyakorlatra utal az is, hogy a cég nem hajlandó egyeztetni a sztrájk ideje alatt érvényes vagyonvédelmi kérdésekről sem, holott ezzel közvetlenül a munkavállalókat, illetve saját berendezéseit is veszélyezteti.

Mint mondta, a munkabeszüntetés alatt ugyanis gondoskodni kell egyrészt a dolgozók megfelelő védelméről, másrészt a munkában használatos eszközök biztonságos üzemen kívül helyezéséről is, ennek híján mulasztás esete állhat fenn. Úgy értesültünk, a Tescónál mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a magyar munkavállalók törekvéseit, és kompromisszumos megoldásra kényszerítve az érdekképviselőket az utolsó pillanatig gátolni próbálják a profitvesztéssel járó munkabeszüntetést. Így például felszólították az áruházvezetőket, hogy listázzák azokat az alkalmazottakat, akik sztrájkolnának. Iparági körökben az is egyre nyilvánvalóbb feltételezés, hogy az áruházlánc külön kommunikációt folytathat a KDFSZ után a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által néhány napja ugyancsak létrehozott sztrájkbizottsággal.

Szakértők szerint a KASZ külön lépése azért nem volt hasznos, mert a megosztottság gyengíti a dolgozók érdekeinek egységes képviseletét és erősíti a munkáltató pozícióját a kollektív bérvitában. A két szakszervezet ugyan közös sztrájkköveteléseket hirdetett, azonban a KDFSZ már szinte a teljes fizikai állományt, a logisztikai és a raktárközpontok dolgozóit, az irodistákat, továbbá az online kiszállítás munkatársait is bevonta a sztrájkkészültségbe a 25 százalékos béremelés, a 15 százalékos létszámnövelés és a munkavégzéshez szükséges műszaki eszközök felülvizsgálatának érdekében. Ezzel szemben a KASZ vezetője, Sáling József a napokban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől, mert másképp nem tudja kigazdálkodni a követelt béremeléseket. A Magyar Idők megtudta: az adminisztratív feladatokat ellátó office központok racionalizálása – illeszkedve a tavaly megkezdett átszervezési folyamathoz – már hetekkel ezelőtt megkezdődött, jóval azt megelőzően, hogy bejelentették a sztrájkbizottságok megalakulását.

– A pánikkeltésre alkalmas hír ebben a formában nem igaz, ugyanakkor felhasználható a dolgozók megfélemlítésére, a sztrájkhajlandóság gyengítésére – jelentette ki lapunknak a Munkástanácsok elnöke. Palkovics Imre elmondta, noha az ágazati dolgozók összlétszámához viszonyítva a KASZ nem számít reprezentatív szakszervezetnek, a Tescónál nagyobb arányban képviseli a dolgozókat.

– Ezért fontos lenne a munkavállalók egységes, összehangolt képviselete az érdekképviselők részéről. A KASZ-nak már eddig is keményebben kellett volna fellépnie a munkáltatóval szemben, így nem fajult volna idáig a bér- és létszámhelyzet.

A jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok között különösen elvárható, hogy a végsőkig képviseljék az áruházi alkalmazottakat – mondta az egyik legnagyobb szakszervezeti konföderáció vezetője. Úgy fogalmazott, csak a munkáltatónak áll érdekében a dolgozók elbizonytalanítása, ezért felmerülhet a kérdés, hogy a Tesco a sztrájkhelyzetben összejátszik a Sáling vezette szakszervezettel.

KA: A KDFSZ lezártnak tekinti a tárgyalásokat, és már ma is bejelentheti az első munkabeszüntetést

Magyar Idők – 2017. 08. 24. (1,12. oldal)

Többet keres, többet is költ a lakosság

Thurzó Katalin

Vastagabb pénztárcák miatt bővül a forgalom Egyelőre a munkavállalói oldal akadályozza az ágazati párbeszéd bizottság összehívását Az év elején még 3-4 százalék között becsültük a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési ütemét 2017-re, mostanra azonban már látszik: jóval 4 százalék fölött zárhatja az esztendőt a bolti eladásokban mutatkozó fogyasztásbővülés Magyarországon – mondta a Magyar Időknek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György a tegnap közzétett, összesen 5,7 százalékos növekedést produkáló júniusi értékesítési adatok kapcsán úgy fogalmazott, a legnagyobb mértékben a nagyarányú bérkiáramlás ösztönzi a forgalmat, miközben a gazdaság bővülése, egyes termékek áfacsökkentése, illetve több, szociális intézkedés – mint például az otthonteremtési program – ahhoz járul hozzá, hogy a második fél évben a családok az eddigieknél is több pénzt tudjanak költeni fogyasztási céljaikra.

– A lakásépítések ösztönzése például az építőanyagok piacán lendít nagyot, míg az elkészült vagy felújításra szoruló ingatlanok esetén az erre szakosodott, iparcikket kínáló üzletek eladásai bővülnek folyamatosan. A korábbi évekhez képest jóval nagyobb elkölthető jövedelemből tudnak gazdálkodni a háztartások, ami a fogyasztás valamennyi szegmensében érezteti forgalomnövelő hatását. Annyira gyorsan nőnek a jövedelmek, a kiskereskedelem bővülésénél nagyobb mértékben, hogy a piac további növekedése biztos az idén is, a kérdés csak az, hogy annak mekkora lesz a mértéke – fűzte hozzá Vámos György.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap azt közölte, az év első felében a forgalom volumene, vagyis az eladott áruk mennyisége 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért eredményt. A naptárhatásoktól megtisztított júniusi adat az idén eddig a legmagasabb forgalmi mutató.

A nyár elején jelentősen gyorsult májushoz képest az élelmiszert, italt, dohányárut kínáló üzletek értékesítése (3,7 százalékos bővülés éves összevetésben), míg az iparcikkek, tartós fogyasztási eszközök kiskereskedelme a hónap során 8,3 százalékkal nőtt. Gyarapodott a számítástechnikai eszközöket kínáló boltok forgalma, a bútor- és műszakicikk-üzletek eladása, akárcsak a gyógyszert és gyógyászati termékeket, illetve illatszereket árusító helyek látogatottsága. Növekedést mutatnak júniusra a textil-, ruházati és cipőüzletek is. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene több mint öt százalékkal emelkedett ebben a hónapban, és a korábbiakhoz képest többen vásároltak gépjárművet, illetve járműalkatrészeket is. Újszerű jelenség viszont, hogy míg a válság éveiben, illetve az azt követő időszakban a használt cikkeket kínáló üzletekben futott fel a forgalom, addig a másodkézből kínált eszközök kereskedelme mostanra visszaesett – láthatóan az új árucikkek eladásainak javára. Óriási az emelkedés továbbá a csomagküldő és internetes kereskedelemben is, ahol júniusban az évek óta tartó magas ütemhez illő módon 29,4 százalékos emelkedést mértek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is úgy nyilatkozott tegnap a köztévén: a bérnövekedésnek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom bővülése, amely várhatóan a következő hónapokban is fennmaradhat.

Marczinkó Zoltán István kiemelte: mind a májusi, mind a júniusi forgalom az átlagot meghaladóan járult hozzá a növekedéshez, a bővülés mértéke jelentősen, csaknem a duplájával haladja meg az Európai Unió országainak átlagát, megelőzve ezzel Lengyelországot és Németországot.

A szaktárca közleményében azt emelte ki, hogy hazánkban 2010. január óta 22,7 százalékkal, 2014 elejétől pedig 19,7 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Az utóbbi két hónapban tapasztalt lendületes növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, a novemberben megkötött bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül – az áfacsökkentésekhez hasonlóan – várakozásaink szerint tovább serkenti a fogyasztást, és ezáltal a GDP bővülését is – szögezte le az NGM.

NEM LÉP A REPREZENTATÍV FÉL

Egyelőre semmilyen megkeresést nem kaptunk a kiskereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság (ápb) munkavállalói oldalát hivatalosan képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetétől, amely reprezentatív érdekképviseletként, illetve a bizottság tagjaként egyedüliként jogosult arra, hogy a tárgyalást kezdeményezze – mondta a munkaadói oldal képviseletében az OKSZ főtitkára. Rámutatott, hivatalosan csak akkor indulhat el bármiféle egyeztetés, ha az ápb tagjai kezdeményezik azt, konkrét témafelvetéssel, javaslatokkal.

– Eddig ez nem történt meg – közölte Vámos György. Kedden a kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Szándékuk szerint a magyarországi kereskedelmi ágazat problémái, így például a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében ültetnék tárgyalóasztalhoz a munkaadói és a munkavállalói oldalt. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetőleg szeptember elején-közepén megkezdheti a munkát a bizottság. Jelenleg a kiskereskedelemben nincs ágazati kollektív szerződés.

Dunaújvárosi Hírlap – 2017. 08. 24. (6. oldal)

Ágazati párbeszéd

MTI

BUDAPEST A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a bérfeszültség és a létszámhiány megoldására – jelentette be Palkovics Imre.

BUDAPEST A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a bérfeszültség és a létszámhiány megoldására – jelentette be Palkovics Imre.

hírTV – Híradó 7:00 – 2017.08.24. 07:21:05 (00:03:07)

Egyelőre nem talál partnereket a magyar politikai palettán béruniós kezdeményezéséhez a Jobbik

Mv: Egyelőre nem talál partnereket a magyar politikai palettán béruniós kezdeményezéséhez a Jobbik. A párt szerint többen nem értik a koncepciót, amely jelentősen megemelné a hazai fizetéseket.

R: Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség, így kommentálta a Jobbik kezdeményezését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint sem lehet aláírásgyűjtéssel bért emelni, a Jobbik akciójának azonban szerinte mégis van haszna.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Nyilvánvaló ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez egyáltalán, ez a kérdés napirendre került, azt is figyelembe kell venni hogy mi a teljesítőképessége a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, ami beindult a bérek növekedésébe, ennélfogva nyilvánvaló ez egy támogatható kezdeményezés, hogy milyen formában, hogy aláírásainkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, ez egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

R: A Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy látja, sem a szakszervezeti vezető, sem a miniszter nem értette meg, miről szól a kezdeményezésük.

Gyöngyösi Márton, frakcióvezető-helyettes, Jobbik: Egy átfogó gazdasági reformról szól a bérunió, nem adót szeretnénk emelni, hanem járulékokat szeretnénk csökkenteni, szeretnénk, hogyha átalakítanák a támogatási politikát, illetve a kohéziós politikát, ami a magyar gazdaság fejlődéséhez, a versenyképesség, a termelékenység növeléséhez és a magyar béreknek az emeléséhez vezethetne.

R: Az MSZP alelnöke úgy véli, a Jobbik vizionál, és átveri az embereket a bérunió ügyében, miközben korábban uniós zászlót égetett.

Gúr Nándor, alelnök, MSZP: Folyamatokat úgy lehet építeni, hogyha olyan generális szabályozásokat hívunk életre, amely ráültethető egész Európára, az unióra. Mondtam egyet. Európai Unión belül a minimálbérek, minden országban, ahol van minimálbér, érjék el az adott ország átlagkeresetének a 60 százalékát. Ez a bérek alulról történő felfelé nyomását hozza kivétel nélkül, kivétel nélkül mindenhol. De ez nem egy közvetlen beavatkozás a nemzetpolitika szintjén történő bérmeghatározások tekintetében.

R: Az LMP országgyűlési képviselője elhibázottnak tartja a Jobbik elgondolását. Szerinte arra a magyar gazdaság még nem érett. Ugyanakkor tárgyalni hajlandóak a témáról, és arról még nem döntöttek, hogy az aláírásgyűjtésben segítenek-e.

Sallai R. Benedek (LMP), országgyűlési képviselő: A bérunió megvalósítása az korlátokat teremt az országnak. Jelen pillanatban a magyarországi kis és középvállalkozások nincsenek felkészülve erre. Ezt a magyar kormánynak kell megoldani. Olyan gazdaságpolitikai tényezőket kell teremteni, amivel elérjük az EU-s minimálbéreket

R: Az LMP szerint először az uniós szinten is kimagasló áfából és járulékokból kellene engedni.

KarcFM – Déli News – 2017.08.24. 12:15:11 (00:00:53)

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Mv: A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkácstanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre, az érdekvédelem elnöke a Karc FM-nek azt mondta, a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében mielőbb le kell ülni tárgyalni.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Azok a problémák, amelyek itt feszítik az embereket itt, a napjait teszik keserűvé, azok már régóta fönnállnak. Most ezekről való vita vagy egyeztetés még egy pár hetet, napot kibír, de mindenféleképpen azt gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy az érintett partnereknek egymással tisztázniuk kell a helyzetet, és abból adódóan következtetéseket, javaslatokat, jó esetben megállapodásokat lehet kötni.

Mv: Palkovics Imre szerint szeptemberben már meg is kezdhetik a munkát.

KarcFM – Hangoló – 2017.08.24. 06:44:28 (00:16:00)

Mi lenne a magyar kereskedelmi szektor problémáira a megoldás Palkovics Imre szerint?

Szereplők: Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

Magyar Hírlap – 2017. 08. 23. (11. oldal)

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság…

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Az összefogás az ágazatban kialakult bérfeszültségek, a létszámhiány, a kereskedelmi problémák megoldása érdekében jön létre – mondta tegnap Palkovics Imre, a MOSZ elnöke.

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Az összefogás az ágazatban kialakult bérfeszültségek, a létszámhiány, a kereskedelmi problémák megoldása érdekében jön létre – mondta tegnap Palkovics Imre, a MOSZ elnöke.

Magyar Nemzet – 2017. 08. 23. (1,7. oldal)

Sztrájkhangulatban

HORVÁTH ATTILA

Teljesíthetetlennek látszik a Tesco-dolgozók létszámbővítésre vonatkozó elvárása.

Alig van esély létszámemelésre a boltokban

Akár kétszáz Tesco üzletben is tüntethetnek a dolgozók, ha nem sikerül megegyezniük

Ha nem sikerül megegyezniük a Tescóval, akár 200 üzletben is sztrájkolhatnak a dolgozók egy egyelőre ki nem választott szeptemberi hétvégén. Úgy tudjuk, hogy a szakszervezetek közös követelései között egyebek mellett az szerepel, hogy az a több ezer alkalmazott is kapja meg az idei teljes béremelés összegét, akiknél ez eddig elmaradt. Ezek a szakmunkás-minimálbér felett kereső dolgozók, akik körében bérfeszültség alakult ki. Mint megírtuk, a szakmunkás-minimálbéresek fizetését 17 ezer forinttal, 176 ezerre emelik szeptembertől, a szakszervezetek szerint ez jó irány, de a többiek bérét is rendezni kell. Az érdekképviseletek emellett szeretnék elérni, hogy a kisebb boltok vezetői is területalapú pótlékhoz juthassanak. Az a céljuk, hogy a Tesco határozza meg, milyen munkakörét mekkora fizetés jár, így nem fordulhat majd elő – szemben a mostani helyzettel –, hogy egy vezető kevesebbet keressen, mint a helyettese. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a Tescótól 25 százalékos béremelést követelnek, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emeljék. Nagy kérdés, ez utóbbinak mekkora a realitása.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak elmondta, a 15 százalékos létszámemelésre rövid távon nincs esély. Hozzátette, csak meg kell nézni a Tesco honlapját, ahol folyamatosan munkatársakat keresnek. Mint mondta, olyan magas ma a munkaerőhiány Magyarországon, így a kereskedelem területén is, hogy képtelenség lenne teljesíteni a követelést. A főtitkár szavait erősíti meg a Blokk.com kereskedelmi szakportál írása is, amely a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva azt közölte: 2017 második negyedévében a bolti kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma 353 ezerre zuhant. Ilyen alacsony létszámra az elmúlt három évben nem volt példa. Mindez azt jelenti, hogy folyamatosan növekvő forgalom mellett ma 23 ezerrel kevesebben dolgoznak az ágazatban, mint egy éve.

Bubenkó Csaba azt is hangsúlyozta, a KDFSZ a bértárgyalás és a sztrájk kérdésében is együttműködik a másik munkavállalói érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), sztrájkköveteléseiket is egyesítik. Bubenkó kérdésre válaszolva közölte, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor reális esélyt lát a sztrájkra. Az elnök mindezt a Munkástanácsok Országos Szövetségével közös sajtótájékoztatóján mondta. Itt Palkovics Imre, a szövetség elnöke közölte, a kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezik.

Lapunk információjára, amely szerint a Tesco leépítheti dolgozói létszámát 17 500-ról akár 500 fővel is, azt mondta, hogy ez tudomása szerint alaptalan hír.

VÁMOS GYÖRGY úgy látja, rövid távon lehetetlen növelni az ágazatban dolgozók számát

BUBENKÓ CSABA szerint 15 százalékos létszámemelésre van szükség a Tescónál

Kezdeményezték a kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását

Népszava – 2017. 08. 23. (6. oldal)

Leverte a lécet a nettó bér

BIHARI TAMÁS

FIZETÉSEK Évtizedes rekordot döntött a keresetek emelkedése júniusban. A kereskedelemben, a közszférában mégis sztrájkolnának.

Jelentős mértékben, 14,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon júniusban, az első fél évben pedig 12,5 százalékkal emelkedtek a bérek – jelentette tegnap a statisztikai hivatal. A kormánynak tetsző számokban érvényesülni látja az új gazdaságpolitikát a nemzetgazdasági tárca. Varga Mihály gazdasági miniszter az állami tévében kijelentette, a továbbra is alacsony inflációnak köszönhetően a bérek reálértéke 10 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában. Kevesebb, mint 85 ezer forint a kézhez kapott minimálbér, 4 millió magyar él a létminimum alatt – reagált a tárcavezető szavaira Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő. A közszolgálati dolgozók sztrájkra készülnek az alacsony fizetésük miatt. Munkaerőhiány van az egész országban: még az ukrán vendégmunkások is továbbállnak a nevetséges bérek miatt, a balatoni vendéglátósok nem találnak dolgozót – folytatta Gúr Nándor.

Pedig a számok meglehetősen látványosak: az első hat hónapban a bruttó átlagbér a piaci szférában meghaladta a 304 ezer forintot. A versenyszférában január–júniusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan 11 százalékkal nőttek.

Idén januártól a minimálbér 15, a kötelező szakmai bérminimum 25 százalékkal nőtt, de a további béremeléseket már nem a kormány, hanem a szakemberhiány kényszerítette ki.

Ez különösen igaz a kereskedelemre.

Egyebek mellett ezt bizonyítja a Tesco dolgozóit képviselő két szakszervezet sztrájkbizottságainak a céghez tegnap benyújtott bér- és létszámemelési követelése is. A szakszervezeteket nem hatotta meg, hogy a gazdasági tárca adatai szerint a versenyszférában júniusban, a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál majd’ 60 ezerrel bővült a létszám a múlt évihez képest, amikor a boltokból 23 ezren hiányoznak a Blokkk.com szakportál szerint. Tömegesen hagyták el az ágazatot a munkavállalók az elmúlt egy évben. Idén a második negyedévben a bolti kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma 353 ezerre zuhant, amire az elmúlt három évben nem volt példa. Leginkább a magyar kisvállalkozásoknál drámai az elvándorlás.

Egyelőre úgy tűnik, a béremelések nem elegendőek a munkavállalók megtartására a kiskereskedelemben. Pedig 2017 júniusában a boltos kiskereskedelemben a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint volt, egy évvel korábban még csak 159 ezer forint.

Az építőiparban, vendéglátásban kifizetett bérek még a kereskedelemben elérhető jövedelmeket sem érik el, de a kiskereskedelmi bérek is elmaradnak a nemzetgazdasági átlagtól – nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A szakember hangsúlyozta, az ágazatban az első fél évben 5 százalékos volt a bevételnövekedés.

A béreket pedig ebből a forrásból teremtik elő a kereskedők.

ALACSONY FIZETÉSEK

GÚR NÁNDOR

Még az ukrán vendégmunkások is továbbállnak a nevetséges bérek miatt

Folytatódik a Tesco-dráma

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), amelynek a tagságát elsősorban a Tesco munkavállalói adják. A magyarországi kereskedelmi ágazat problémái, így például a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében kell egyeztetni – jelentette be Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén megkezdheti a munkát a bizottság.

…A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezték

353 ezerre, hároméves mélypontra zuhant a bolti kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma

Világgazdaság – 2017. 08. 23. (3. oldal)

Kiárazódhatnak a bérharcban a kis kereskedelmi egységek

MUNKAERŐHIÁNY | Egy év alatt 23 ezerre csökkent az alkalmazottak száma

A valamilyen formában (alkalmazottként, vállalkozóként vagy segítő családtagként) a bolti kiskereskedelemben dolgozók száma több mint 6 százalékkal, 23 ezer fővel, 353 ezerre csökkent az elmúlt egy év során – áll a Blokkk.com összeállításában.

Ezzel lényegében a szektor elvesztette azt a többletkapacitást, amelyet a vasárnapi boltzár visszavonása után szükséges volt felvenni. A mostani kisebb létszám ugyanakkor nem a kereskedelmi cégek létszámkorlátozásának, hanem a munkaerőhiánynak tudható be, amit mindennél jobban mutat az a tény, hogy az elmúlt év során 43 százalékkal, 5465-re nőtt az iparágban meghirdetett üres álláshelyek száma.

A szakmai blog megjegyzi: oda az a trend is, hogy 2014-ben és 2015-ben is emelkedett a foglalkoztatottak száma, hisz ez az online kasszák bevezetéséhez köthető: a bevételek fehéredése a bérek fehéredéséhez vezetett. Ugyanakkor ma már ez az előny is oda: a szektorban foglalkoztatottak száma a 2012-es értékre zuhant.

Láthatóan már pénzzel is nehéz megtartani a dolgozókat: a foglalkoztatotti létszám fenti csökkenése úgy következett be, hogy eközben a bolti kiskereskedelemben az átlagbér júniusban 188 ezer forint volt, 18 százalékkal magasabb, mint egy éve – akkor 159 ezer forint volt. A bérek a nagy társaságoknál magasabbak, a szakmai portál szerint a kisebb üzletek nem tudják kigazdálkodni az egyre jelentősebb bértömeget, s így – hiába emelkedik a forgalom – megfizethető munkaerő hiányában a kisboltok bezárásra kényszerülhetnek.

Tárgyalnának a jövőről

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) az ágazatban (például a Tescónál) kialakult bérfeszültségek, létszámhiány, a magyarországi kereskedelmi ágazat problémáinak megoldása érdekében – jelentette be Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén kezdheti meg a munkáját a bizottság. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cégnek. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emeljék. Az ágazati párbeszéd bizottságban a feleknek lehetőségük van rá, hogy a problémáikra (bérek, létszámhiány, munkakörülmények) ágazati kollektív szerződés formájában találjanak megoldást.

Magyar Idők – 2017. 08. 23. (11. oldal)

Összehívják az ágazati párbeszéd bizottságo

A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a magyarországi kereskedelmi ágazat problémái, így például a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében – jelentette be tegnap Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

Kiemelte: az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így a bizottság vélhetően szeptember elején, közepén megkezdheti a munkát.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke beszámolt a Tescóval folytatott bértárgyalásokról.

A KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ez 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy a cégnél a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég, és azt is, hogy az alvállalkozók által foglalkoztatottak létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot.

Fejér Megyei Hírlap – 2017. 08. 23. (6. oldal)

Összeül a bizottság

mti

FMH-INFORMÁCIÓ A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete többek közt a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében.

FMH-INFORMÁCIÓ A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete többek közt a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében.

Hajdú-Bihari Napló – 2017. 08. 23. (2. oldal)

Legyen ágazati párbeszéd

BUDAPEST. A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) az ágazatban (például a Tescónál) kialakult bérfeszültségek, létszámhiány, a magyarországi kereskedelmi ágazat problémáinak megoldása érdekében – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén kezdheti meg a munkáját a bizottság.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég.

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Kelet-Magyarország – Legyen ágazati párbeszéd! – 2017.08.23

Észak-Magyarország – Legyen ágazati párbeszéd – 2017.08.23

Zalai Hírlap – Ágazati párbeszéd – 2017.08.23

ECHO TV – Reggeli Híradó – 2017.08.23. 07:15:12 (00:02:35)

Akár már péntektől sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel a béremelésről

Mv: Akár már péntektől sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel a béremelésről és az egyéb követelésekről, mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A dolgozók közül sokan csatlakoznának a munkabeszüntetéshez, így elképzelhető, hogy lesz olyan áruház, amelyik ki sem nyit a sztrájk idején.

R: Júliusban még tüntettek a Tesco dolgozói az egyik budapesti áruház előtt, most viszont úgy tűnik, drasztikusabb eszközökhöz nyúlhatnak.

Megszólaló: Hallottuk korábban a Tescónál, amikor…

R: Több mint egy hónappal a tüntetés után a cég bérfejlesztést jelentett be, amely szerint szeptembertől legalább 11 ezer forinttal nő a dolgozók fizetése. A döntés azonban nem az egyeztetés része volt. A cég ugyanis nem reagált a követelésekre. Az érdekképviseletek 25%-os béremelést akarnak, amivel minden dolgozó bére megközelítené a bruttó 200 ezer forintot. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke most azt mondta, ha csütörtökig nem ülnek tárgyalóasztalhoz a Tesco képviselői, akkor már péntektől sztrájkba kezdhetnek a munkavállalók.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Azoknál az áruházaknál, ahol az áruházi létszám nagy többsége támogatta a sztrájk-kezdeményezést, ott gyakorlatilag ez a hangulat nem változott, hiszen úgy állnak a munkavállalók ehhez a kérdéshez, hogyha sztrájk nélkül már egy ilyen emelést, amiről beszéltünk, 11 ezer forint bruttó, illetve 17 ezer forint között van, akkor tegyünk arra kísérletet, hogy ettől jobb körülményeket alakítsunk ki saját magunk számára.

R: Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sajtóinformációk szerint a Tesco a megemelt fizetések fejében ötszáz embert bocsájtana el. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, ez a dolgozók megfélemlítése.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: A Tesco részéről megkezdődött a lélektani hadviselés, amennyiben az információ tőlük származik, hogy mintegy ötszáz embert bocsájtanának el a sztrájk megtartása, illetve a követelés teljesítése esetén. Azt gondolom, ennek semmi realitása nincs. Az egyik követelése a szakszervezeteknek az, hogy 15%-kal meg kellene emelni az emberek létszámát, nem csökkenteni, mert olyan munkateher, olyan pszichés fizikai teher hárul ezekre a dolgozókra, ami már a személyiségük, a családjaik szétzilálásához vezet.

R: Megkeresésünkre a Tesco nem cáfolta a leépítésről szóló sajtóértesüléseket. A munkástanácsok egyúttal a kereskedelemben működő Ágazati Párbeszéd Bizottság összehívását kezdeményezte. Az érdekvédő szerint ugyanis más üzletláncoknál is hasonló problémákkal néznek szembe a dolgozók.

hírTV – Híradó 22 – 2017.08.23. 22:27:19 (00:03:11)

Egyelőre nem talál partnereket a magyar politikai palettán béruniós kezdeményezéséhez a Jobbik

Mv: Egyelőre nem talál partnereket a magyar politikai palettán béruniós kezdeményezéséhez a Jobbik.  A párt szerint többen nem értik a koncepciót, amely jelentősen megemelné a hazai fizetéseket.

R: Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség, így kommentálta a Jobbik kezdeményezését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint sem lehet aláírásgyűjtéssel bért emelni, a Jobbik akciójának azonban szerinte mégis van haszna.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Nyilvánvalóan ennek megvannak a korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez egyáltalán, ez a kérdés napirendre került, azt is figyelembe kell venni hogy mi a teljesítőképessége a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, ami beindult a bérek növekedésébe, ennélfogva ez egy támogatható kezdeményezés, hogy milyen formában, hogy aláírásainkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, ez egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

R: A Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy látja, sem a szakszervezeti vezető, sem a miniszter nem értette meg, miről szól a kezdeményezésük.

Gyöngyösi Márton, frakcióvezető-helyettes, Jobbik: Egy átfogó gazdasági reformról szól a bérunió, nem adót szeretnénk emelni, hanem járulékokat szeretnénk csökkenteni, szeretnénk, hogyha átalakítanák a támogatási politikát, illetve a kohéziós politikát, ami a magyar gazdaság fejlődéséhez, a versenyképesség, a termelékenység növeléséhez és a magyar béreknek az emeléséhez vezethetne.

R: Az MSZP alelnöke úgy véli, a Jobbik vizionál, és átveri az embereket a bérunió ügyében, miközben korábban uniós zászlót égetett.

Gúr Nándor, alelnök, MSZP: Folyamatokat úgy lehet építeni, hogyha olyan generális szabályozásokat hívunk életre, amely ráültethető egész Európára, az Unióra. Mondok egyet, Európai Unión belül a minimálbérek, minden országban, ahol van minimálbér, érjék el az adott ország átlagkeresetének a 60 százalékát. Ez a bérek alulról történő felfelé nyomását hozza kivétel nélkül, kivétel nélkül mindenhol. De ez nem egy közvetlen beavatkozás a nemzetpolitika szintjén történő bérmeghatározások tekintetében.

R: Az LMP országgyűlési képviselője  elhibázottnak tartja a Jobbik elgondolását. Szerinte arra a magyar gazdaság még nem érett. Ugyanakkor tárgyalni hajlandóak a témáról, és arról még nem döntöttek, hogy az aláírásgyűjtésben segítenek-e.

Sallai Róbert Benedek (LMP), országgyűlési képviselő: A bérunió megvalósítása az korlátokat teremt az országnak. Jelen pillanatban a magyarországi kis és középvállalkozások nincsenek felkészülve erre. Ezt a magyar kormánynak kell megoldani. Olyan gazdaságpolitikai tényezőket kell teremteni, amivel elérjük az EU-s minimálbéreket

R: Az LMP szerint először az uniós szinten is kimagasló áfából és járulékokból kellene engedni.

hírTV – Híradó 15:00 – 2017.08.23. 15:06:46 (00:00:58)

Nem csatlakozik a Jobbik béruniós kezdeményezéséhez a Munkástanácsok Országos Szövetsége, mert azt politikai akciónak tartja

Mv: Nem csatlakozik a Jobbik béruniós kezdeményezéséhez a Munkástanácsok Országos Szövetsége, mert azt politikai akciónak tartja. Palkovics Imre Newsroom című műsorunkban ugyanakkor hangsúlyozta, a kezdeményezés alkalmas arra, hogy ébren tartsa azt a gondolatot, hogy béreket emelni kell.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírással, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni, mert nyilvánvalóan ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez, egyáltalán ez a kérdés napirendre került. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképessége a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, amely beindult a bérek növekedésében. Ennél fogva nyilvánvalóan ez egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy az aláírásunkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, az egyéni kérdés. Azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

hírTV – Híradó 12:00 – 2017.08.23. 12:10:04 (00:01:04)

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját

Szereplő: Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

hírTV – Híradó 10:00 – 2017.08.23. 10:09:59 (00:01:02)

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját

Mv: Politikai akcióhoz nem csatlakoznak. Ezzel indokolta Newsroom című műsorunkban a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, hogy miért nem állnak a Jobbik béruniós kezdeményezése mögé. Palkovics Imre szerint egy aláírással nem lehet egyik pillanatról a másikra megemelni a béreket, ugyanakkor fontosnak tartja az olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírással, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni mert nyilvánvalóan ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez, egyáltalán ez a kérdés napirendre került. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképességük a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, amely beindult a bérek növekedésében. Ennél fogva nyilvánvalóan ez egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy az aláírásunkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, az egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

hírTV – Híradó 7:00 – 2017.08.23. 07:33:55 (00:01:04)

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját

Mv: A Munkástanácsok Országos Szövetsége ugyan nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját, jelentette ki Palkovics Imre Newsroom című műsorunkban, a szervezet elnöke szerint egy aláírással egyik pillanatról a másikra nem lehet megemelni a béreket. Palkovics Imre ugyanakkor fontosnak tartja az olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírással, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni mert nyilvánvalóan ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez, egyáltalán ez a kérdés napirendre került. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképességük a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, amely beindult a bérek növekedésében. Ennél fogva nyilvánvalóan ez egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy az aláírásainkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, az egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

hírTV – Híradó 7:00 – 2017.08.23. 07:31:30 (00:02:25)

Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha a csütörtöki tárgyaláson sem születik bérmegállapodás

Mv: Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha az áruházlánc vezetése és a szakszervezetek holnapi, utolsó tárgyalásán sem születik megállapodás a bérekről. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a munkakörülmények javítása mellett legalább 25%-os béremelést követel. Az érdekképviseletek közben úgy tudják, a Tesco mintegy ötszáz dolgozó elbocsátásával fenyegetőzik.

R: Hosszú, tömött sorok az egyik budapesti Tesco áruház pénztárainál. A felvételek tavaly készültek, ám a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt most is rendszeresek a sorok. Adataik szerint ugyanis Magyarországon egy áruházban feleannyian dolgoznak, mint Ausztriában és harmadannyian, mint Németországban. A legalacsonyabb keresetűek helyzetét ugyan javította a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelése, a Tesco pedig szeptembertől ezenfelül bruttó 11 ezer forinttal, 176 ezerre emeli a bérüket.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Mi azt szeretnénk, hogy gyakorlatilag a legalacsonyabb béren foglalkoztatók munkabére legalább érje el a bruttó 200 ezer forintot, az nettó ilyen 130 ezer forint. A másik az, hogy a munkáltató gyakorlatilag átlagosan az áruházak létszámát figyelembe véve legalább 15%-kal növelje a létszámot.

R: A másik sztrájkra készülő szakszervezet vezetője szerint azonban nemhogy létszámbővítés nem lesz,  hanem egyenesen elbocsátás jöhet.

Sáling József, elnök, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete: A központ, ahol 1000 ember dolgozik, csak 125 ember kapott béremelést. És most is ott tart, hogy a központban nem kell senkinek emelni. És erre jött az a hír a dolgozóktól, hogy hát persze, mert ötszáz embert le akarnak építeni.

R: Ezt a cég hivatalosan nem erősítette meg, és a HírTV erre vonatkozó kérdéseire sem reagáltak.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Ezt nem tekintjük másnak ezt az információt, mint a munkáltató részéről a dolgozók megfélemlítésének, hogy amennyiben a követeléseikért akár a sztrájk eszközét is igénybe veszik, akkor a munkájukat fogják elveszíteni. Szeretnénk innen üzenni, hogy ez egy fenyegetés, ennek semmi realitása nincs, hisz ismert, hogy a Tesco munkaerőhiánnyal küszködik.

R: A szakszervezetek szerint a több mint 16 ezer főt foglalkoztató Tescónál ezek az intézkedések évente 14 milliárd forintos többletkiadást eredményeznének. A felek legközelebb csütörtökön ülnek le tárgyalni, és ha nem születik megállapodás, akkor péntektől országos sztrájk is jöhet. Az érdekképviseletek szerint lesznek olyan áruházak, amelyek a munkabeszüntetés idején ki sem nyitnak majd.

InfoRádió – Kivonat – 2017.08.23. 09:33:25 (00:00:40)

Kivonat Hírek

Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi ágazatban zajló párbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége.  Palkovics Imre elnök közölte: a párbeszédet az ágazatban, például a Tescónál kialakult problémák, a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület. Hozzátette: szeptember elején, közepén kezdheti meg a munkáját a bizottság. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a dolgozók 25 százalékos béremelést követelnek, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég.

InfoRádió – Kivonat – 2017.08.23. 08:48:10 (00:00:17)

Kivonat Hírek

Mv: Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi ágazatban zajló párbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök közölte: a párbeszédet például a Tescónál kialakult problémák, a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület.

InfoRádió – Kivonat – 2017.08.23. 07:46:52 (00:00:17)

Kivonat Hírek

Mv: Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi ágazatban zajló párbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök közölte: a párbeszédet például a Tescónál kialakult problémák, a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület.

InfoRádió – Kivonat – 2017.08.23. 06:46:06 (00:00:18)

Kivonat Hírek

Mv: Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi ágazatban zajló párbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök közölte: a párbeszédet például a Tescónál kialakult problémák, a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület.

InfoRádió – Műsorfolyam – 2017.08.23. 06:38:40 (00:01:12)

Műsorfolyam Reggelinfo

A Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság összehívást kezdeményezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete Szereplők: Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

KarcFM – Hangoló – Pénteken már sztrájk lehet a Tesco áruházakban – 2017.08.23

tv2 – Tények Este – Napokra bezárhatnak a Tesco áruházak, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek az áruháznak – 2017.08.23

atv – START – Országos leállásra kell számítani a Tesco áruházaiban a dolgozók sztrájkja miatt – 2017.08.23

Lánchíd Rádió – Déli Hírjárat – 2017.08.23. 12:10:57 (00:00:59)

Nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Mv: Nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját a Munkástanácsok Országos Szövetsége, jelentette ki a szervezet elnöke. Palkovics Imre szerint egy aláírással nem lehet béreket megemelni egyik pillanatról a másikra. Ugyanakkor fontosnak tart egy olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Most egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírás, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni, mert nyilvánvalóan ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez egyáltalán, ez a kérdés napirendre került. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképessége a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, ami beindult a bérek növekedésében, ennélfogva nyilván az egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy aláírásainkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, ez egyéni kérdés. Azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

Lánchíd Rádió – Kivonat – 2017.08.23. 09:04:26 (00:00:58)

Kivonat Hírek

Mv: Nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját a Munkástanácsok Országos Szövetsége – jelentette ki a szervezet elnöke. Palkovics Imre szerint egy aláírással nem lehet béreket megemelni egyik pillanatról a másikra. Ugyanakkor fontosnak tart egy olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Lánchíd Rádió – Híradó 7:00 – 2017.08.23. 07:10:54 (00:00:57)

Nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Mv: Nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját a Munkástanácsok Országos Szövetsége, jelentette ki a szervezet elnöke. Palkovics Imre szerint egy aláírással nem lehet béreket megemelni egyik pillanatról a másikra. Ugyanakkor fontosnak tart egy olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírás, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni, mert nyilvánvaló ennek meg vannak a maga korlátai, közgazdasági korlátai. Az nagyon helyes, hogy ez egyáltalán, ez a kérdés napirendre került. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképessége a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, ami beindult a bérek növekedésében, ennél fogva nyilvánvaló az egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy aláírásainkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, ez egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

tv2 – Tények Reggel – Napokra bezárhatnak a Tesco áruházak, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek az áruháznak – 2017.08.23

Super TV2 – Tények – 2017.08.23. 16:11:37 (00:01:57)

Napokra bezárhatnak a Tesco áruházak, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek az áruháznak

Mv: Napokra bezárhatnak a Tescók, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek az áruházláncnak. Ha nem lesz megállapodás, akár már péntektől országos sztrájk lehet. Közben az egyik újság arról írt, hogy a Tesco csak úgy tudja megoldani a béremelést, ha ötszáz dolgozót elküldenek. Pedig a szakszervezetek a béremelés mellé még létszámnövekedést is követelnének. Az érdekvédők azt mondják, a leépítésnek nincs esélye, szerintük ez csak megfélemlítés.

R: Tábla hirdeti, hogy éjjel-nappal nyitva van ez a budapesti Tesco. Előfordulhat azonban, hogy néhány nap múlva akár be is zárhat, mert sztrájkolni fognak az áruház dolgozói. 25%-os béremelést, jobb munkakörülményeket és létszámbővítést követelnek. A Tesco már tett egy ajánlatot, fejenként 11-17 ezer forintos béremelést adnának a dolgozóknak, ez azonban a szakszervezetek szerint nem elég. Ők ennek a többszörösét szeretnék. Bruttó kétszázezer forintos alapbért követelnek a pénztárosoknak, árufeltöltőknek, raktárosoknak, akik most alig keresnek többet bruttó 165 ezernél. A szakszervezetek csütörtökig adtak határidőt a Tescónak. Ha nem lesz megállapodás, akár már péntektől országos sztrájk lehet.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Én azt gondolom, hogyha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem születik megegyezés, akkor reális esélyét látom arra, hogy lesznek olyan áruházak, ami be lesz zárva.

R: A Magyar Nemzet írt arról, hogy a béremelést a Tesco elbocsátással gazdálkodná ki. Az újság úgy tudja, a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco ötszáz embert küldhet el a központi részlegétől. Ennek semmi alapja, ez csak megfélemlítés, mondja Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Ez egy fenyegetés, ennek semmi realitása nincs, hisz ismert, hogy a Tesco munkaerőhiánnyal küszködik.

R: A Tescónál azt mondták, a közép-európai régióban új működési modellt vezetnek be, ami nem függ össze a dolgozók követeléseivel. Arról, hogy lesznek-e elbocsátások, a Tesco nem nyilatkozott

tv2 – Tények délben – 2017.08.23. 12:02:39 (00:01:59)

Napokra bezárhatnak a Tesco áruházak, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek az áruháznak

Szereplők: Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete; Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

ECHO TV – Híradó 22:00 – 2017.08.22. 22:16:55 (00:02:33)

Akár már péntektől sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel

Szereplők: Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete; Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

ECHO TV – Híradó 20:00 – 2017.08.22. 20:15:42 (00:02:32)

Akár már péntektől sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel

Szereplők: Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete; Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

ECHO TV – Híradó 18:00 – 2017.08.22. 18:12:01 (00:02:33)

Akár már péntektől sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel

Mv: Akár már péntektől sztrájkolhatnak a TESCO dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni a céggel a béremelésről és az egyéb követelésekről, mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A dolgozók közül sokan csatlakoznának a munkabeszüntetéshez, így elképzelhető, hogy lesz olyan áruház, amely nem nyit ki a sztrájk idején.

R: Júliusban még tüntettek a TESCO dolgozói az egyik budapesti áruház előtt, most viszont úgy tűnik, drasztikusabb eszközökhöz nyúlhatnak.

Megszólaló: Hallottuk korábban a TESCO-nál, amikor…

R: Több mint egy hónappal a tüntetés után a cég bérfejlesztést jelentett be, amely szerint szeptembertől legalább 11 ezer forinttal nő a dolgozók fizetése. A döntés azonban nem az egyeztetés része volt. A cég ugyanis nem reagált a követelésekre. Az érdekképviseletek 25%-os béremelést akarnak, amivel minden dolgozó bére megközelítené a bruttó 200 ezer forintot. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke most azt mondta, ha csütörtökig nem ülnek tárgyalóasztalhoz a TESCO képviselői, akkor már péntektől sztrájkba kezdhetnek a munkavállalók.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Azoknál az áruházaknál, ahol az áruházi létszám nagy többsége támogatta a sztrájk-kezdeményezést, ott gyakorlatilag ez a hangulat nem változott, hiszen úgy állnak a munkavállalók ehhez a kérdéshez, hogyha sztrájk nélkül már egy ilyen emelést, amiről beszéltünk, 11 ezer forint bruttó illetve 17 ezer forint között van, akkor tegyünk arra kísérletet, hogy ettől jobb körülményeket alakítsunk ki saját magunk számára.

R: Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sajtóinformációk szerint a TESCO a megemelt fizetések fejében ötszáz embert bocsájtana el. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, ez a dolgozók megfélemlítése.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: A TESCO részéről megkezdődött a lélektani hadviselés, amennyiben az információ tőlük származik, hogy mintegy ötszáz embert bocsájtanak el a sztrájk megtartása illetve a követelés teljesítése esetén. Azt gondolom, ennek semmi realitása nincs. Az egyik követelése a szakszervezeteknek az, hogy 15%-kal meg kellene emelni az emberek létszámát, nem csökkenteni, mert olyan munkateher, olyan pszichés fizikai teher hárul ezekre a dolgozókra, ami már a személyiségük, a családjaik szétzilálásához vezet.

R: Megkeresésünkre a TESCO nem cáfolta a leépítésről szóló sajtóértesüléseket. A munkástanácsok egyúttal a kereskedelemben működő Ágazati Párbeszéd Bizottság összehívását kezdeményezte. Az érdekvédő szerint ugyanis más üzletláncoknál is hasonló problémákkal néznek szembe a dolgozók.

hírTV – Híradó 22 – 2017.08.22. 22:33:45 (00:01:04)

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját

Mv: A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem támogatja a Jobbik bérunióval kapcsolatos politikai akcióját,  jelentette ki Palkovics Imre Newsroom című műsorunkban. A szervezet elnöke szerint egy aláírással egyik pillanatról a másikra nem lehet a béreket megemelni. Palkovics Imre ugyanakkor fontosnak tartja az olyan kampányt, amely a magyar keresetek felzárkóztatásáról szól.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Egyik pillanatról a másikra a béreket egy aláírással, egy európai szintű mozgalommal nem lehet megemelni mert nyilvánvalóan ennek megvannak a maga korlátjai, közgazdasági korlátjai. Az nagyon helyes, hogy ez, egyáltalán ez a kérdés napirendre került.  Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a teljesítőképességük a kelet-európai gazdaságoknak. Azt gondolom, több van bennük, mint amit most bérként kifizetnek, tehát ezért jó a kampány, hogy még inkább serkentsük azt a dinamikát, amely beindult a bérek növekedésébe. Ennél fogva nyilvánvalóan ez egy támogatható kezdeményezés. Hogy milyen formában, hogy az aláírásunkat is javasoljuk adni ehhez a támogatáshoz vagy nem, az egyéni kérdés, azt gondolom, hogy országos szakszervezet egy ilyen politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik.

hírTV – Híradó 22 – 2017.08.22. 22:01:02 (00:02:22)

Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha a csütörtöki tárgyaláson sem születik bérmegállapodás

Szereplők: Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete; Sáling József, elnök, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete; Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

hírTV – Híradó 19:00 – Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha a csütörtöki tárgyaláson sem születik bérmegállapodás – 2017.08.22

hírTV – Híradó 17:00 – 2017.08.22. 17:01:09 (00:02:22)

Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha a csütörtöki tárgyaláson sem születik bérmegállapodás

Mv: Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha az áruházlánc vezetése és a szakszervezetek csütörtöki, utolsó tárgyalásán sem születik bérmegállapodás. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a munkakörülmények javítása mellett legalább 25%-os béremelést követel. Az érdekképviseletek közben úgy tudják, hogy a Tesco félezer dolgozó elbocsátásával fenyegetőzik.

R: Hosszú, tömött sorok az egyik budapesti Tesco áruház pénztárainál. A felvételek tavaly készültek, ám a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt most is rendszeresek a sorok. Adataik szerint ugyanis Magyarországon egy áruházban feleannyian dolgoznak, mint Ausztriában és harmadannyian, mint Németországban. A legalacsonyabb keresetűek helyzetét ugyan javította a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelése, a Tesco pedig szeptembertől ezenfelül bruttó 11 ezer forinttal, 176 ezerre emeli a bérüket.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Mi azt szeretnénk, hogy gyakorlatilag a legalacsonyabb béren foglalkoztatók munkabére legalább érje el a bruttó 200 ezer forintot, az nettó ilyen 130 ezer forint. A másik az, hogy a munkáltató gyakorlatilag átlagosan az áruházak létszámát figyelembe véve legalább 15%-kal növelje a létszámot.

R: A másik sztrájkra készülő szakszervezet vezetője szerint azonban nemhogy létszámbővítés nem lesz, hanem egyenesen elbocsátás jöhet.

Sáling József, elnök, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete: A központ, ahol 1000 ember dolgozik, csak 125 ember kapott béremelést. És most is ott tart, hogy a központban nem kell senkinek emelni. És erre jött az a hír a dolgozóktól, hogy hát persze, mert ötszáz embert le akarnak építeni.

R: Ezt a cég hivatalosan nem erősítette meg, és a HírTV erre vonatkozó kérdéseire sem reagáltak.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Ezt nem tekintjük másnak ezt az információt, mint a munkáltató részéről a dolgozók megfélemlítésének, hogy amennyiben a követeléseikért akár a sztrájk eszközét is igénybe veszik, akkor a munkájukat fogják elveszíteni. Szeretnénk innen üzenni, hogy ez egy fenyegetés, ennek semmi realitása nincs, hisz ismert, hogy a Tesco munkaerőhiánnyal küszködik.

R: A szakszervezetek szerint a több mint 16 ezer főt foglalkoztató Tescónál ezek az intézkedések évente 14 milliárd forintos többletkiadást eredményeznének. A felek legközelebb csütörtökön ülnek le tárgyalni, és ha nem születik megállapodás, akkor péntektől országos sztrájk is jöhet. Az érdekképviseletek szerint lesznek olyan áruházak, amelyek a munkabeszüntetés idején ki sem nyitnak majd.

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

m1 – Híradó M1 19:30 – Pénteken zárva maradhatnak egyes Tesco áruházak a sztrájk miatt, jelentette ki Bubenkó Csaba – 2017.08.22

hírTV – Newsroom – Összeállítás: Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha a csütörtöki tárgyaláson sem születik megállapodás a bérekről – 2017.08.22

InfoRádió – Kivonat – 2017.08.22. 22:03:31 (00:00:38)

Kivonat Hírek

Mv: Testület létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi ágazatban zajló párbeszédért a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök közölte: a párbeszédet a Tescónál kialakult problémák, a bérfeszültségek és a létszámhiány miatt kezdeményezte az egyesület. Hozzátette: szeptember elején, közepén kezdheti meg a munkáját a bizottság. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a dolgozók 25 százalékos béremelést követelnek, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára.

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

InfoRádió – Kivonat – Kivonat Hírek – 2017.08.22

InfoRádió – Kivonat – Kivonat Hírek – 2017.08.22

InfoRádió – Kivonat – Kivonat Hírek – 2017.08.22

InfoRádió – Mérleg 17:45 – 2017.08.22. 17:52:57 (00:03:51)

A kereskedelmi ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezi a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Mv: A kereskedelmi ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke hangsúlyozta, hogy három kérdésben várnak mielőbbi megoldást. A riporter Sipos Ildikó.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Az egyik a kialakult bérhelyzet, a másik a létszámhiány, a harmadik pedig a létszámhiányból adódó munkavállalók leterheltsége és mentális, fizikális, foglalkoztatás-egészségügyi szempontból kialakult helyzete. Az ágazati párbeszéd bizottságban részt vevő munkáltatói szervezetek nyitottak arra, hogy szeptember elején ennek a kezdeményezésnek eleget tegyenek.

R: Azt mondja, hogy szeptemberben összeülhet ez az ágazati párbeszéd bizottság. A három pont közül, amelyet említett, melyik lehet a legfontosabb? Tehát hogy látják, most a kereskedelemben a problémák közül melyik a legsürgetőbb, amelyik megoldásra vár?

Bubenkó Csaba: Két nagyon fontos kérdés van, az egyik a bér kérdése, a második pedig, hogy az egy főre eső munkamennyiség mértékének a növekedéséből adó hatás, ezek a fő kérdések. A munkavállalók tönkremennek a munkahelyen.

R: Ugye a Tesco korábban, még augusztus közepén tett egy bejelentést arra vonatkozóan, hogy mekkora mértékű bérfejlesztést hajthatnak végre idén. És azt a tájékoztatást adták akkor, hogy bruttó 11 ezer forinttal további béremelést hajtanak végre szeptemberben. Önök ezzel elégedettek? Ezt el tudják fogadni? Vagy ennél többet szeretnének?

Bubenkó Csaba: Azt gondoljuk, hogy ez a béremelési javaslat, ami szeptember 1-jétől bevezetésre kerül, ez mindenképpen egy pozitív előremozdulás, ez elvitathatatlan tény. De ez önmagában még azért kevés, mert a béremeléssel kapcsolatban vannak más egyéb olyan tényezők is, területek, amik viszont nincsenek figyelembe véve. És addig, míg azok a pontok nem kerülnek tisztázásra, addig nem lehet úgy értékelni a jelenlegi javaslatot, hogy ez mondjuk elfogadható legyen. Vannak olyan munkavállalók és olyan munkakörök, akik nem részesülnek egyáltalán béremelésben, továbbá azzal is foglalkozni kell, hogy a több éve a vállalatnál dolgozó munkavállalóknak a megbecsülése, az milyen formában fog anyagi vonatkozásban teljesülni. Ez is egy fontos kérdés.

R: Hogyan fogadták azt a hírt, hogy felmerült a létszámleépítés a központi részlegtől, tehát hogy ötszáz embert elküldhet a Tesco?

Bubenkó Csaba: Nézze, ez gyakorlatilag egy sajtóhírek. Én azt tudom mondani, hogy ezzel kapcsolatban a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete nem rendelkezik semmilyen információval. Viszont a Kereskedelmi Dolgozók Független szakszervezete június 22-én írt egy levelet a munkáltatónak, ami arra vonatkozott, hogy a petíció beadását követően az egyeztetéseken úgy jöjjön a munkáltató, hogy 2017-18-ra vonatkozóan bocsássa rendelkezésre a munkavállalók rendelkezésére az üzleti tervét, illetve ugyanerre a két évre is a vállalat által meghatározott létszámadatokat is. Azért fontos, mert egyértelműen lehet látni, hogy milyen irányba kíván elmozdulni a munkáltató. Addig, míg ezeket a kért információkat nem kapjuk meg, addig nem tudok mit mondani a leépítéssel kapcsolatban. Azt tudom mondani, hogy én a KDFSZ elnökeként nem rendelkezek arra vonatkozóan információval, hogy a központban dolgozó munkavállalókat egyáltalán elküldik-e. És hogyha el is küldik, akkor az milyen létszámot fog érinteni.

Mv: Bubenkó Csabát, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét hallották itt, az InfoRádióban.

InfoRádió – Mérleg 15:15 – 2017.08.22. 15:22:34 (00:03:39)

A kereskedelmi ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

Mv: A Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság összehívását kezdeményezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Sipos Ildikó kérdezte Bubenkó Csabát, a KDFSZ elnökét.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Az egyik a kialakult bérhelyzet, a másik a létszámhiány, a harmadik pedig a létszámhiányból adódó munkavállalók leterheltsége és mentális, fizikális foglalkoztatás egészségügyi szempontból kialakult helyzete. Az ágazati párbeszéd bizottságban részt vevő munkáltatói szervezetek nyitottak arra, hogy szeptember elején ennek a kezdeményezésnek eleget tegyenek.

R: Azt mondja, hogy szeptemberben összeülhet ez az ágazati párbeszéd bizottság. A három pont közül, amelyet említett, melyik lehet a legfontosabb? Tehát hogy látják most a kereskedelemben, a problémák közül melyik a legsürgetőbb, amelyik megoldásra vár?

Bubenkó Csaba: Két nagyon fontos kérdés van. Az egyik a bér kérdése, a másik pedig, hogy az egy főre eső munkamennyiség mértékének a növekedéséből adódó hatás, ezek a fő kérdések. A munkavállalók tönkremennek a munkahelyen.

R: Ugye a Tesco korábban, még augusztus közepén tette egy bejelentést arra vonatkozóan, hogy mekkora mértékű bérfejlesztést hajthatnak végre idén, és azt a tájékoztatást adták akkor, hogy bruttó 11 ezer forinttal további béremelést hajtanak végre szeptemberben. Önök ezzel elégedettek? Ezt el tudják fogadni, vagy ennél többet szeretnének?

Bubenkó Csaba: Azt gondoljuk, hogy ez a béremelési javaslat, ami szeptember elsejétől bevezetésre kerül, ez mindenképpen egy pozitív előremozdulás, ez elvitathatatlan tény, de ez önmagában még azért kevés, mert a béremeléssel kapcsolatban vannak más egyéb olyan tényezők és területek, amik viszont nincsenek figyelembe véve. És addig, míg azok a pontok nem kerülnek tisztázásra, addig nem lehet értékelni a jelenlegi javaslatot, hogy ez mondjuk elfogadható legyen. Vannak olyan munkavállalók és munkakörök, akik nem részesülnek egyáltalán béremelésbe, továbbá azzal is foglalkozni kell, hogy a több éve a vállalatnál dolgozó munkavállalóknak a megbecsülése az milyen formában fog anyagi vonatkozásban teljesülni, ez is egy fontos kérdés.

R: Hogyan fogadták azt a hírt, hogy felmerült a létszámleépítés a központi részlegtől, tehát, hogy ötszáz embert elküldhet a Tesco?

Bubenkó Csaba: Nézze, ez gyakorlatilag egy sajtóhírek. Én azt tudom mondani, hogy ezzel kapcsolatba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete nem rendelkezik semmilyen információval, viszont a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete július 22-én írt egy levelet a munkáltatónak, ami arra vonatkozott, hogy a petíció beadását követően az egyeztetéseken ugye jön a munkáltató, hogy 2017-2018-ra vonatkozóan bocsássa rendelkezésre a munkavállalók rendelkezésére az üzleti tervét, illetve ugyanerre a két évre is a vállalat által meghatározott létszámadatokat is. Ez azért fontos, mert egyértelműen lehet látni, hogy milyen irányba kíván elmozdulni a munkáltató. Addig, míg ezeket a kért információkat nem kapjuk meg, addig nem tudok mit mondani a leépítéssel kapcsolatban. Azt tudom mondani, hogy én a KDFSZ elnökeként nem rendelkezek arra vonatkozóan információval, hogy a központban dolgozó munkavállalókat egyáltalán elküldik-e, és ha el is küldik, akkor az milyen létszámot fog érinteni.

Mv: Bubenkó Csaba szakszervezeti vezetőt hallották.

Lánchíd Rádió – Esti hírjárat – 2017.08.22. 18:48:30 (00:00:20)

Egyeztetnének a bérekről és a munkaerőhiányról a kiskereskedelemben

Mv: Egyeztetnének viszont a bérekről és a munkaerőhiányról a kiskereskedelemben. Bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. A Munkástanácsok elnöke szerint a boltok készek tárgyalni. Palkovics Imre azt mondta, a bizottság már szeptemberben elkezdheti a munkát.

Lánchíd Rádió – Esti hírjárat – 2017.08.22. 18:46:00 (00:02:30)

Legalább ötszáz embert küldhet el a Tesco, írja a Magyar Nemzet

Szereplők: Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége; Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

Lánchíd Rádió – Délutáni Hírjárat – 2017.08.22. 16:12:29 (00:02:26)

Legalább ötszáz embert küldhet el a Tesco, írja a Magyar Nemzet

Szereplők: Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége; Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

Lánchíd Rádió – Déli Hírjárat – 2017.08.22. 12:10:35 (00:02:27)

Legalább ötszáz embert küldhet el a Tesco, írja a Magyar Nemzet

Mv: Legalább ötszáz embert küldhet el a Tesco, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint így akarja a cég elkerülni a sztrájkot. A Lánchíd Rádiónak nyilatkozó szakszervezeti vezető úgy látja, az áruházlánc nem veszi komolyan a követeléseiket, ezért nem hajlandók tárgyalni. Harangozó Éva összefoglalója.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Teljesen egyértelmű, hogy a megfélemlítés taktikájaként, lépéseként lengették be ezt az információt.

R: Palkovics Imre a  Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, bár a befolyásolást tiltják a magyar törvények, de szerinte ilyen lélektani ráhatással megpróbálkozik a legtöbb munkáltató, hogy elkerülje a munkabeszüntetést. A Magyar Nemzet információi szerint a sztárjkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco azért döntött így, mert a cég másként nem tudja, vagy nem akarja kigazdálkodni a fizetések emelését. Palkovics Imre hozzátette, logikátlan az amivel fenyegetőznek, mert így is munkaerő hiány van a vállalatnál és ha még ezt az állományt is lecsökkentik, az a működésképtelenség határára sodorná az áruházláncot.

Palkovics Imre: Nem gondolom, hogy a Tesco vagy az egész kereskedelmi ágazat meg tudja azt úszni, hogy tisztességes béreket fizessen most már a rendszerváltást követő huszonakárhányadik évben a magyar munkavállalóknak ebben a szektorban, ahol az elmúlt évtizedekben óriási extraprofitra tettek szert ezek a nemzetközi kereskedelmi láncok.

R: Múlt héten derült ki, hogy szeptember elején lebénulhat a teljes Tesco hálózat. Sajtóhírek szerint a sztrájkbizottság nem fogadta el a multi cég által felkínált 11-17 ezer forintos bruttó béremelést. Úgy tudni, ezen a héten bejelentheti a sztárjkbizottság, mely napon várható először, hgoy a teljes áruházláncnál leáll a munka. Bubenkó Csaba, a kereskedelmi dolgozók független szakszervezetének elnöke a Lánchíd Rádiónak elmondta, kérték a munkáltatók, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen az üzleti terve és mekkora létszámmal tervez az idei és a jövő évre, de ezzel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Rosszul haladnak a tárgyalások. A munkáltató a legutolsó találkozón, pénteken, amikor a sztrájkbizottsággal tárgyalt, nem tudta megmondani a helyszínen, hogy erre a hétre vonatkozóan melyik nap lenne a következő találkozónak az időpontja. De ahogy az időben, egyre kevesebb esély van arra, hogy akár holnap leüljenek velünk tárgyalni.

R: Hozzátette, ha a munkáltató nem veszi ezt komolyan, most pénteken bejelentik a sztrájkot. Felhívtuk a Tescot, de adásunkig nem kívántak nyilatkozni.

tv2 – Tények – 2017.08.22. 18:39:00 (00:01:58)

Napokra bezárhatnak a Tesco áruházak, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek a Tescónak

Mv: Napokra bezárhatnak a Tescók, csütörtökig adtak ugyanis határidőt a szakszervezetek a Tescónak. Hogyha nem lesz megállapodás, akár már péntektől országos sztrájk lehet. Közben az egyik újság arról írt, hogy a Tesco csak úgy tudja megoldani a béremelést, hogyha ötszáz dolgozót elküldenek. Pedig a szakszervezetek a béremelés még létszámnövekedést is követelnének. Az érdekvédők azt mondják, a leépítésnek nincs esélye, szerintük ez csak megfélemlítés.

R: Tábla hirdeti, hogy éjjel-nappal nyitva van ez a budapesti Tesco. Előfordulhat azonban, hogy néhány nap múlva akár be is zárhat, mert sztrájkolni fognak az áruház dolgozói. 25%-os béremelést, jobb munkakörülményeket és létszámbővítést követelnek. A Tesco már tett egy ajánlatot, fejenként 11-17 ezer forintos béremelést adnának a dolgozóknak, ez azonban a szakszervezetek szerint nem elég. Ők ennek a többszörösét szeretnék. Bruttó kétszázezer forintos alapbért követelnek a pénztárosoknak, árufeltöltőknek, raktárosoknak, akik most alig keresnek többet bruttó 165 ezernél. A szakszervezetek csütörtökig adtak határidőt a Tescónak. Ha nem lesz megállapodás, akár már péntektől országos sztrájk lehet.

Bubenkó Csaba, elnök, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: Én azt gondolom, hogyha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem születik megegyezés, akkor reális esélyét látom arra, hogy lesznek olyan áruházak, ami be lesz zárva.

R: A Magyar Nemzet írt arról, hogy a béremelést a Tesco elbocsátással gazdálkodná ki. Az újság úgy tudja, a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco ötszáz embert küldhet el a központi részlegétől. Ennek semmi alapja, ez csak megfélemlítés, mondja Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége: Ez egy fenyegetés, ennek semmi realitása nincs, hisz ismert, hogy a Tesco munkaerőhiánnyal küszködik.

R: A Tescónál azt mondták, a közép-európai régióban új működési modellt vezetnek be, ami nem függ össze a dolgozók követeléseivel. Arról, hogy lesznek-e elbocsátások, a Tesco nem nyilatkozott.