A Media1 információi szerint az esti RTL-es főműsoridős műsorok műszaki feladatait végző, például vágásban résztvevő emberek egy része munkabeszüntetésbe kezdett hétfő reggel, mivel elégedetlenek a munkafeltételekkel. Rövid, rendőrségen is bejelentett utcai demonstrációt is tartanak az RTL Nagytétényi úti székháza előtt, ahová virágokkal érkeztek, hogy ezzel is kifejezzék megegyezési szándékukat a médiavállalattal. A bejelentést egy szakszervezeti vezető tette magánszemélyként.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének (MMKSZ) elnöke a Media1.hu-nak elmondta: noha a tiltakozásban részvevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben értelemszerűen nem is vehet részt, tekintve, hogy a tiltakozóknak nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban, ráadásul az RTL Magyarország nem is ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni. A demonstrációt Rónay magánszemélyként jelentette be a rendőrségen – tette hozzá a Media1-nek.

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok (az MMKSZ ennek a szakszervezeti konföderációnak a tagszervezete) ügyvezető alelnöke, ügyvéd elmondta, hogy sok embert– egyébként nem csak a médiaiparban – jellemzően polgári jogi (tipikusan vállalkozási, megbízási) szerződés alapján foglalkoztatnak a különböző gazdasági társaságoknál, de szerinte ugyanolyan – gazdaságilag függő – helyzetben van ez a réteg, mint a (jogi értelemben vett) munkavállaló, éppen ezért hasonló szociális és munkajogi védelemre lenne szükség.

Szabó Imre Szilárd szerint ez az eset is arra világít rá, hogy a jogi szabályozás nem tud érdemben mit kezdeni az ehhez hasonló jelenségekkel, mivel nem is zárulhat a tiltakozás kollektív munkajogi értelemben „értelmezhető” megállapodással, tekintve, hogy a szakszervezet által kötött kollektív szerződés nem vonatkozhat polgári jogi jogviszonyban foglalkoztatottakra. Ezt a kihívást a jogalkotónak kellene sürgősen kezelnie, amire kiváló példa a német szabályozás, amely megnyitja azt a lehetőséget, hogy az ilyen személyek érdekképviseletei kollektív szerződést kössenek a megbízói, megrendelői oldallal.

A Media1 információi szerint az RTL Magyarország épülete előtt tiltakozók (vágók és más műszaki kollégák) és a munkabeszüntetésben résztvevők kifogásolják a bérük nagyságát és más feltételeket. Október 15-ét, azaz a tegnapi napot jelölték meg a bérrendezés határidejének, ennek lejárta után döntöttek a tiltakozásról.

Az RTL előtti demonstráció 2023.10.16-án. Fotó: Media1 / olvasónktól

Lapunk úgy tudja, a tiltakozók a demonstráció végén, amit körülbelül egy órásra terveznek, virágokat fognak átadni az RTL épületében. Lapunk úgy tudja, például a Híradót nem érinti a demonstráció és a munkabeszüntetés, hanem az egyéb esti főműsoridős műsorokból vesznek részt tiltakozók.

A Media1 nemrég kérdéseket küldött az RTL Magyarországnak az ügyben, hogy az ő álláspontjukat is megismerhessük a követelések jogosságát illetően. Kérdeztük azt is, hogy látják-e már, hogy a munkaszüntetés kihat-e az esti főműsoridős programokra, azok a megszokott rendben kerülnek-e majd adásba. Amennyiben reagálnak a megkeresésünkre, természetesen azonnal frissítjük hírünket.

Frissítés

A tiltakozók közölték, hogy ha most sem születik megegyezés, újabb, hosszabb munkabeszüntetést is tartanak, legközelebb október 19-én, csütörtökön.

Frissítés 15:22

Befutott az RTL álláspontja a tiltakozó vágók ügyében

Az RTL a Media1 érdeklődésére közölte, hogy a vágók nem az M-RTL Zrt. munkatársai, hanem gyártópartnereké. Hogy mit reagált még az RTL az ügyben, arról újabb hírünket ajánljuk.