Franciaországban, akárcsak a fejlett világ egészében digitális forradalom zajlik, a hagyományos munkahelyek háromnegyede 2030-ig eltűnik vagy radikálisan megváltozik. Ezt az eredményt szűrte le a „Harris Interactive” intézet és a „Julhiet Sterwen” munkaügyi kabinet közös felmérése.

Ezer, a munkaerőpiacon aktív franciát kérdeztek meg. A válaszadók szerint a hagyományos munkahelyek 75 százaléka megszűnik 2030-ig, vagy addig munkakört kell változtatniuk. Az elemzők szerint jó hír, hogy mindenki érzi: változik a világ és egy technológiai „Big Bang” előtt állunk. A megkérdezettek 66 százaléka szerint a változás jót tesz a cégüknek, 70 százalékuk szerint pedig az egész francia gazdaságnak.

Marc Sabatier, a „Julhiet Sterwen” kabinetfőnöke kiemeli, hogy ezúttal nem cég- és vállalatvezetőket, hanem alkalmazottakat kérdeztek. Persze a saját konkrét lehetőségeiket illetően már nem annyira optimisták a munkavállalók. Csak 14 százalék véli úgy, hogy az új technológiák több munkahelyet teremtenek, mint amennyit megszüntetnek. A bank- és a biztosítási szektorban dolgozók 75 százaléka szerint megszűnik, vagy legalábbis jelentősen változik munkakörük a következő években. Ezt az adatot egyébként a szektor szakszervezetei által végzett kutatás is megerősíti. A gépiparban dolgozók 70 százaléka szerint pár éven belül a robotok elveszik a munkájukat. A telekommunikációs szektorban a dolgozók 10, a kereskedelemben alkalmazottak öt százaléka vélekedik ugyanígy.

Vége a világnak, az alkalmazottak, a bérmunkások világának?

A Le Figaro cikkírója szerint csak az alulképzett, „a csavar meghúzására betanított” munkaerő aggódhat. Akik lépést tartanak a modern világgal, megtanulnak angolul és ismerik az új korszak új technológiáit, továbbra is jó állásokra számíthatnak. Mert minden robot mögött ott áll az ember, az intelligens, tanult és a változásokat irányító „homo sapiens”.

Forrás: hvg.hu