XIII. Leó Rerum Novarum című enciklikája 1891-ban valódi válaszokat adott az olyan kihívásokra, mint a növekvő szegénység, az elmélyülő társadalmi konfliktusok és a tőkekoncentráció kérdése. A Rerum Novarum a munkavállalói jogok, így tulajdonjog vagy a szervezkedési szabadság jogának biztosítását szorgalmazta. Továbbá az enciklika olyan alapelvek biztosítására irányult, mint az emberi méltóság, a méltányos bér, közjavak, részvétel és szolidaritás.

Manapság, 125 évvel később ismét óriási társadalmi kihívásokkal állunk szemben. A szegénység mindenütt növekszik, a gazdagok és szegények közötti különbség szélesedik, a gazdasági növekedés nem teremt automatikusan munkahelyeket, az ökológiai feltételek drámai ütemben romlanak, …

A munkavállalói jogok védelmezőiként továbbra is olyan társadalomért küzdünk, ahol jó élni és ahol mindenki munkalehetőséghez jut.

Ennek érdekében szembe kell néznünk ezekkel a kihívásokkal, és minden lehetséges eszközt és módot megragadva választ kell adnunk rájuk.

A fentiek fényében, tisztelettel meghívjuk az Európai Hálózat2016. május 2-án tartandó rendezvényére, amelynek címe „Út az európai szociális piacgazdaság irányába – A jóléti eszközök jobb elosztása megteremtheti a minőségi növekedés lehetőségét Európa számára?”.  A rendezvény helyszíne az Európai Parlament Brüsszelben, ahol együtt próbáljuk megtalálni a lehetséges megoldásokat és az új módszereket.

Az esemény fő előadói: John Hills professzor ((London School of Economics – a „Good Times, Bad Times- The Welfare Myth of Them and Us” című könyv szerzője), valamint Marianne Thyssen, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa.