Az idősebb munkavállalók elhelyezkedésének javítása, foglalkoztatottsági rátájuk növelése érdekében egy 10 hónapos projekt keretében felmérik és értékelik a magyarországi helyzetet – közölte Lajtai György, a projekt vezetője a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) közgazdasági szakértője pénteken.

A témában magyar és svájci szakértők tartottak kétnapos munkaértekezletet (workshop) Budapesten. A júniusban záruló, 32 millió forintos projektet a Svájci Hozzájárulás finanszírozza. Lajtai György hangsúlyozta, hogy a tapasztalatokat nemcsak Magyarországon, hanem Svájcban is hasznosítják majd.

Elmondta, hogy Magyarországon a 62 százalékos foglalkoztatási ráta mellett az idősebb korosztály (50-64 év közöttiek) foglalkoztatási aránya csak 49 százalék, amin különösen azért sürgős javítani, mert Magyarországon az idősek száma már most is meghaladja a 14 év alattiakét, 2060-ra pedig számuk a mostani 2,5-szeresére emelkedik. Hozzátette, hogy Svájcban a 82 százalékos foglalkoztatási arány mellett az idősek foglalkoztatási mutatója 76 százalékos.
Denis Troche, a svájci Travail Suisse szakszervezet munkatársa ugyanakkor megjegyezte, hogy az idősebbek az alpesi országban is nehezebben találnak munkát az átlagnál. Ezen a területen is fontosnak nevezte a társadalmi együttműködést, megjegyezve, hogy nem lehet mindent az állami intézményektől várni.
Lajtai György az utóbbi időben megváltozott, az idősebb korosztályokat érintő foglalkoztatási feltételek közül kiemelte a nyugdíjkorhatár emelését, és a rokkantsági feltételek szigorítását. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a jogszabályi változások nem hoznak gyors és mindig előnyös eredményeket, mert a tapasztalatok szerint az idősek körében nő a munkanélküliség időtartama. Ezért a svájci tapasztalatok elemzése hasznos lehet Magyarországon – fűzte hozzá.

Győri Csilla, a Felina Hungaria Kft. humánerőforrás vezetőjének véleménye az volt, hogy az idősebb korosztály alkalmazás lehetséges, sőt nagyobb munkatapasztalatuk révén hasznos a vállalkozásoknak, és cáfolta hogy  többet hiányoznának a munkából, mint a fiatalok.
Vida Péter, a VOSZ emberi erőforrás szekciójának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalók korösszetételének átalakulását a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Megemlítette: Magyarországon egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány: jól képzett szakemberekből hiány van a munkaerőpiacon, és pontosan az idősödő korosztály az, amely tudásának felfrissítésével és korábbi munkatapasztalatával, egészségi állapotának javításával nagyobb számban visszahozható lenne a munkaerőpiacra.

Forrás:MTI