Nehéz év után, de még nehezebb év előtt állnak a POSTÁSOK. Igen, így nagybetűvel írva, mert a postás az, aki letesz előbb valamit az asztalra és csak az után kérdi, hogy ebből mennyi az enyém? Lassan azonban ott tartunk, hogy egyre többet követelnek tőle, a szétosztani való pedig gyorsan fogy, és rohamosan szűkül. Ritkán kérdezik meg, hogy van-e valami baja, és ha van, azon tudnának-e segíteni? A kérdéseket mára a követelések váltják fel, az együttérzést kiszorítja az önzés, a jövőtől való félelem, a rettegés a munka elvesztésétől. A közösségeket a bizalmatlanság légköre bomlasztja fel, a barátság már csak a múlté, a főnök már nem az a szigorú, de igazságos vezető, akinél védelmet találhatott a munkáját becsületesen elvégző de – emberek vagyunk – hibát elkövető munkatárs. Ma a postánál a hiba végzetes, nincs mentség, nincs magyarázkodás, nincs könyörület.

Fogadjuk el, hogy ilyen hideg a világ, ilyen rideg az élet, ilyen kíméletlen a piac, ilyen befelé forduló a társadalom? Nem!

Mondjuk ki, hogy mára ebből elég! Ez elviselhetetlen! Ez ellen tenni kell!

Kinek?

Mindenkinek és főleg nekünk, a szakszervezeteknek ebbe nem szabad belenyugodnunk. Munkákkal, tevékenységünkkel, és hitünk teljes súlyával a munkavállalók, a POSTÁSOK mellett a helyünk.

Azt akarjuk, hogy munkahelyünkre ismét örömmel járhassunk be nap, mint nap, ahol az emberi kapcsolatok újra értékké válnak, ahol a munkánk megbecsülését érezzük, ahol a vezetés tiszteletét nem kikényszerítik, hanem a mindennapok munkája alakítja elismertté.

A POFÉSZ célja, hogy olyan postai munkahelyek legyenek, amelyek mindenki számára biztosítják a tisztességes megélhetés lehetőségét, mert az ott kapott fizetésből gyarapodni és élni lehet, a család eltartása már nem jelent napi gondot.

Most ugyan messze vagyunk még ettől, de apróbb sikereink alapján ébrednek lassan reményeink is.

Ne mehetünk el szó nélkül a 2014 bérmegállapodás mellett, mely hosszú évek után először biztosít havi többletjövedelmet a postai munkavállalók több mint 90 százalékának. Az egyszeri kifizetések már jelentősen megnövekedtek az előző évhez képest és szinten tudtuk tartani a VBKJ éves összegét is.

Hogy ennél sokan többet vártak? Tudjuk. De ennyi a lehetőség és ennek kiharcolása is a POFÉSZ egyik eredménye. Több évtizedes lemaradást kéne pótolnunk és az egyszerre nem megy. De nem engedünk. Állandó nyomás alatt tartjuk a vezetést, hogy minden lehetőséget használjon ki, az év közbeni keresetemelésre.

Mint írtuk a nehéz évet, még nehezebb követi. A választások éve. 2014 a parlamenti, az európai, az önkormányzati választások éve lesz.

 A kampány alatt, a választások előtt fokozott felelősség hárul a postás dolgozókra, akik a választási irodáktól, a pártoktól és a társadalomtól sok feladatot kapnak. El kell juttatni a szavazókhoz a választáshoz szükséges küldeményeket, iratokat, ismertetőket, program füzeteket és meghívókat. Az egész ország – köztük a külhoni magyarok is – azt kéri és várja a postásoktól, mint ahogyan eddig is tették munkájuk során, precízen, pontosan és politikailag semlegesen juttassák ezeket célba.

Mint mindig, most is előbb a postás teszi a dolgát, amit hivatása kiszab rá. Békésen, türelmesen, várakozóan.

De utána már a jóból is nagyobb szeletet kér, mint amit eddig kapott!

A Potás Harsona  legújabb száma letölthető ITT!