2020. július 18-án demonstrációt tartanak a postás szakszervezetek Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt. A négy postás szakszervezet a postások megbecsüléséért, és az idei bérfejlesztésért vonul a Vám utca 5-7 elé. 

Postás demonstráció

Levél Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek
 
Tisztelt Miniszter Asszony!

Schamschula György vezérigazgató úr 2020. július 13-án bemutatta a Magyar Posta 2020. évre vonatkozó munkáltatói ajánlatát. Az ajánlat nem tartalmazott alapbér növekedésre vonatkozó százalékos mértéket, csak szenioritás alapú egyszeri kifizetést. A Magyar Postánál lévő érdekképviseletek egységes álláspontra jutottak abban, hogy a bemutatott ajánlat a postás munkatársakra nézve méltánytalan és elfogadhatatlan.

A Vezérigazgató úr által elmondottakat, és a munkatársak érdekeit figyelembevéve, januárig visszamenőlegesen – az egyszeri juttatáson felül – 2020. évre vonatkozóan 10%-os bértömegnövekedést tekintünk tárgyalási alapnak.

A munkáltató tájékoztatása szerint a bértárgyalás 2020. július 20-án folytatódik, amelyre várjuk a tulajdonos képviselőjét.

A KVKF plenáris ülés alkalmával a Magyar Posta is megkapta a felhatalmazást és a keretek tekintetében az iránymutatást a bérajánlatok megtételére, viszont a mi esetünkben az érdemi bértárgyalás nem kezdődött meg.

A Postások ennek ellenére is a járványügyi veszélyhelyzetben az élvonalban lelkiismeretesen végezték munkájukat, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pandémiás helyzet által generált veszteséget a Magyar Posta esetében csak a munkavállalóknak kell viselnie. A többi állami tulajdonú vállalatnál megvalósult a bérfejlesztés és a veszélyhelyzet okozta bevételkiesés ellenére is a munkaerőmegtartás mellett folytatják tevékenységüket.

A 2019. évben végrehajtott bérfejlesztéssel a postai munkavállalók bére a nemzetgazdasági átlagtól való lemaradása 12%. Amennyiben a tulajdonos szándéka az, hogy elmarad az idei évi alapbérfejlesztés, akkor behozhatatlan szakadékot eredményez a postai munkavállalók bérében.

Az érdekképviseletek a postás munkavállók megbecsülése, szociális és gazdasági érdeke védelmében 2020. július 18-án (szombaton) békés demonstrációt tartanak. Szíveskedjen biztosítani az Önnek szóló petíció átvételét.

Budapest, 2020. július 14.

Tusz Ferenc, elnök, Kézbesítők Szakszervezete,

Andrássy Tiborné, elnök, Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége,

 Ádám István, elnök, Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége

Tóth Zsuzsanna, elnök, Postás Szakszervezet

 

Letölthető dokumentumok:

Felhívás a postás munkavállalóknak