Kedves Kollégák!

A Munka törvénykönyve kapcsán kirobbant vitában egyes sajtótermékekben megjelent a szakszervezetek megítélését rontó, rosszindulatú megjegyzés terjed azzal összefüggésben, hogy a szakszervezetek – kifejezetten a három versenyszférás szakszervezet került megemlítésre – 100 milliós költségvetési támogatásban részesülnek a kormány jóvoltából, és ezért hiteltelen a megszólalásuk a Munka törvénykönyve módosításával kapcsolatban. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy önmagában ellentmondásos a megjegyzés, mert ha – amit sugall a cikk – a szakszervezetek mindegyike bábja lenne a kormánynak, akkor nyilvánvalóan nem kifogásolják élesen, mint ahogy ezt megtettük, a kormánypárti kezdeményezést.

Mint általatok is ismert, a magyar szakszervezetek, és hozzáteszem, munkáltatók évtizedek óta kapnak kormányoktól függetlenül költségvetési támogatást, mint ahogy számos civil szervezet, a szakszervezeteket meghaladó mértékű éves támogatásban részesül, de ugyanígy a politikai pártok is, amelyek nem mindegyike vádolható kormánypártisággal, működésükhöz költségvetési támogatást vehetnek igénybe. Ez az állapot annak köszönhető, hogy a magyar társadalom által fizetett adóforintokat a Parlament többek között azon célokra is fordítja, hogy a társadalom demokratikus működése biztosítható legyen, és ennek a célnak a szakszervezetek működése is részét képezi, és így jogosultak vagyunk mi is tevékenységünk folytatásához az adózók pénzéből részesülni.

Mindehhez hozzá kell tegyük azt is, hogy ezek a támogatások szigorú pályázatok benyújtásával érhetők el, és szigorú elszámolási rendben kell beszámolnunk a költségvetésnek minden egyes elköltött fillérről. Az elmúlt évtizedek alatt semmilyen szabályszegést sem követett el a Munkástanácsok Országos Szövetsége, ami azonnali támogatásmegvonást eredményezett volna, de tudomásunk szerint egyik szakszervezete esetében sem fordult elő ezekkel a forrásokkal történő visszaélés. Éppen ezért, mint ahogy tudjátok, az Országos Szövetség más szakszervezetekkel együtt az állam által meghatározott célokra fordíthatja ezeket a forrásokat, úgymint szakértői díjak, szakértői anyagok, kiadványok, képzések, nemzetközi kapcsolattartás, működéshez szükséges anyagvásárlás, stb.

Az újságírók által szándékosan keltett szakszervezetellenes hangulatnak tudjuk csupán tekinteni a tájékozatlanság megtestesítőjeként azt az újságírót, aki miatt egyes kollégáinknak magyarázkodnia kell ezen újságíró által megjelentetett hangulatkeltés miatt.

Úgy gondoltuk, hogy nem reagálunk ezekre az ostoba felvetésekre, ugyanis a cikkben az jelent meg, hogy 600 milliót kapnak a szakszervezetek, mialatt fölsorolja az újságíró a 6 szervezetet, amiből 3 munkáltatói szövetség. Azt gondolom, ennek alapján bárki meg tudja ítélni az újságíró szándékát, felkészültségét és a hír komolyan vehetőségét.

Palkovics Imre

elnök