Az ellenérdekelt politikai oldal, különösen választási időszakban, mindig vita tárgyává teszi a foglalkoztatási adatokat, holott azokat az OECD területén közös statisztikai módszer alapján számítják ki – erről is beszélt Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

 Az OECD egységes módszertana szerint az számít munkavállalónak, foglalkoztatottnak, aki az adott felmérést megelőző egy hétben legalább 1 óra bejelentett, általa regisztrált munkával rendelkezett, és amiért ellentételezésben részesült – hívta fel a figyelmet a 180 percben.

Azokról a bírálatokról, melyek szerint a javuló foglalkoztatási adatok elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhetőek, Palkovics Imre kijelentette: a rendszerváltáskor másfél millió munkahely szűnt meg, ebből egymilliót még mindig nem sikerült pótolni. Ilyen helyzetben pedig a tartósan munka nélkül lévőket szociális és képzettségbeli hiányosságaik alkalmatlanná teszik arra, hogy elhelyezkedjenek az elsődleges munkaerőpiacon még akkor is, ha üres munkahelyek garmadája állna is rendelkezésre – mutatott rá.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szólt arról is: már az előző kormány idején is a társadalmi vita témája volt azoknak a családoknak a helyzete, amelyekben generációk nőnek fel úgy, hogy nem látják munkába menni a szüleiket.

Hozzátette: szerinte képezni kell az érintett az embereket, hogy a jövőben el tudják majd foglalni a növekvő gazdaság által igényelt munkahelyeket.
Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc | 2014. 03. 26. 09:37:00