Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

2020-11-30T10:04:43+01:002020. november 30.|

A kormányfő a német szociáldemokrata politikus, Martin Schulz kritikájára válaszolt.

Orbán Viktor egy nagy EU-s ellenfele, a német szociáldemokrata Martin Schulz a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot a Deutschlandfunk rádióban elhangzott nyilatkozatában.

Orbán erre válaszul – a Miniszterelnöki Sajtóirodán keresztül – azt írta, hogy Schulznak nincs igaza, mert

állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német. Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása”.

Orbán szerint “Schulz úr” éveken át támadta Magyarországot, mert az megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. “Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló”.

“De legnagyobb lódítása az uniós pénzalapokra vonatkozik” – közölte a kormányfő, aki szerint Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének.

Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni. Ez az európai gazdasági erőviszonyok realitása, és nekünk ezzel kell együtt élni. De súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk”.

Orbán szerint Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap. “A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk” – jelenti ki a miniszterelnök.

Orbán szerint az örökölt nyugati versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére – részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően – beáll az egyenlő versenyhelyzet. “Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – írta.

Forrás: hvg.hu

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!