A 2006-os utcai események útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án. A résztvevők 13 órakor gyülekeznek az ’56-os forradalom bölcsője, a Műegyetem előtt, majd 14 órától a Szabadság híd–Vámház körút–Károly körút–Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség központi katonazenekara és a nemzeti lovas díszegység.

AZ ÜNNEPSÉGEN A KORMÁNY, KATONAI ÉS ÁLLAMI SZERVEZETEK, VALAMINT A DIPLOMÁCIAI TESTÜLET KÉPVISELŐI IS RÉSZT VETTEK. Több érdeklődő – egyesek magyar zászlóval a kezükben – nézte végig a zászlófelvonást. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 56-os lyukas zászlók lengtek.

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján.
FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak.

IDÉN OTT MONDJA EL ÜNNEPI BESZÉDÉT ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK, ÉS ODA ÉRKEZIK MAJD MEG A MŰEGYETEMTŐL INDULÓ BÉKEMENET IS.

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.

Országszerte tartanak helyi koszorúzásokat, megemlékezéseket önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok. A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.

2021.10.23. 09:49