Derűs öreg

Korunk igaz lejárt. De csak most kezdem én

ízlelni az aszú síkos kis csöppjeit.

Dagadt lábunk tipeg…de fürge kis szemem

kereng, mint víg kopó, a friss szoknyák körül.

Ilyés Gyula

részlet

1991-ben az ENSZ Közgyűlése elfogadta, hogy október 01. az Idősek Világnapja legyen. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes, boldog idős korra, valamint megadják a lehetőségét annak, hogy az idős emberek visszatérjenek az aktív munkavállalók közé.

Az idősek napja az idős emberekről és az Ő tiszteletükről szól, hogy hasznos tagjai a társadalmunknak. Mindenkinek fontos, hogy érezzék, szükség van rájuk, mivel élettapasztalatuk, bölcsességük neveli és tanítja, a fiatal nemzedéket ez által mindenki hasznára válnak.

A magyar ősökkel is rendelkező Selye Jánosnak, (1907. január 26. — 1982. október 15. osztrák-magyar származású vegyész és belgyógyász) a stressz elmélet egyik kidolgozójának tulajdonítják a következő gondolatot: „Az emberek nem születtek egyformának, de természetes joguk, hogy egyenlő lehetőségekkel rendelkezzenek. A szabad társadalomban a teljesítmény legyen az előrehaladás mércéje.”

A fentiek értelmében a Munkástanácsok Országos Szövetsége, Szövetségi Tanácsa (továbbiakban: MOSZ-SZT) Nyugdíjas Tagozata nevében az alábbiakat terjesztem elő az időskorúak esélyegyenlőségi tervéhez:

Köztünk élő általánosítások az öregségről:

 • Az idős kor testi-, lelki-, szellemi hanyatlással jár!
 • Az idős korral velejár a magány és a depresszió!
 • Idős korban: a fizikai egészség + lelki egészség + optimális szociális feltételek = vidám öregség!

Amint tudjuk, úgy a halálunk, mint az öregedésünk is elkerülhetetlen. Az emberi öregedést elsősorban a szervezetünk önszabályozó képességének folyamatos csökkenése, beszűkülése jellemzi. Ezért igyekezzünk mindent megtenni azért, hogy a „köztünk élő általánosítások” közül lehetőleg az utolsó szerint éljünk.

Az öregedésre is károsan ható pszichoszociális tényező:

 • A társ elvesztése,
 • A családi kapcsolatok beszűkülése,
 • Függetlenség elvesztése,
 • Önellátási képesség romlása, megszűnése,
 • Minden napok feladatainak hiánya,

A fentiek az életkor előrehaladtával az elszigetelődés irányába is károsan hathatnak, de nem szabad összetévesztenünk az elszigetelődést és a magányosságot. Az idős ember szociális kapcsolatai a kor előrehaladtával jelentősen csökkenhetnek, de nem biztos, hogy ezzel együtt magányosnak is érzi magát. Lehet, hogy viccesnek hat, de az öregedésünk a megszületésünkkel kezdődik.

Életkorunk szerint az ENSZ leggyakrabban az alábbiak szerint csoportosítja az emberi korcsoportokat:

 • Gyerekkor: < 14 év,
 • Fiatal felnőtt kor: 15 – 39 év,
 • Középkorúak: 40 – 59 év,
 • Idősödők: 60-74 év,
 • Idősek: 75-89 év,
 • Aggkorúak: > 90 év.

Jómagam, aki idős szülők egyke gyermeke volt, valamint aki közel 43 évet dolgozott az egészségügyben, testközelből láttam sok emberi leépülést. Különösen tanulságos- és újszerű volt a számomra Baranya Megyei Kórház Pécsbányai telepén kialakított Geriátriai osztálya Dr. Hazafi Klára főorvos asszony vezetésével és a Ferences Nővérek női szerzetesrend bevonásával.

A Geriátriai ellátás egyik feladata a rászorultak holisztikus szemléletű terápiája. Nem elég csak a test jólétéről gondoskodni, az életminőség javítása, pszichikai-, lelki gondozást is szükséges. Ahol nincs lehetőségünk már tényleges gyógyításra, életminőség javítására, ott tüneti kezelést szükséges. A rendelkezésre álló lehetőségeink teljes spektrumát ki kell használnunk!

A fentieket lelki támogatással kiegészítve, megkönnyíthetjük gondozottjainkat az életük legnehezebb szakaszán való átjutását. A Geriátriai ellátásnak tiszteletben kell tartania minden gondozott világnézeti- és vallási meggyőződését, ezen kívül a lehetőségek szerint biztosítani kell a rendszeres vallásgyakorlást.

Ezért javasoljuk: „Legalább a történelmi egyházakat vonjuk be a tervezett munkába.”

Amennyiben még nincs szükség Geriátriai ellátásra, gondozásra javasoljuk, hogy több helyen – amennyiben fogadóképes közösségek alakulnak ki rá – az idősek részére olyan lehetőségek–programok biztosítását, ami élhetőbbé teszi az öregedést.

Időseket aktívabb életre késztető program javaslataink:

 • Napi feladatok – elfoglaltságok rendszeresítése az életükben,
 • Közösségek kialakítása összejövetelek – találkozások – beszélgetések,
 • Rendszeres találkozások fiatalokkal,
 • Gyakori csoportkohéziós programok rendezése,
 • Színházi előadások rendszeres látogatása,
 • Kirándulások szervezése,
 • Klubfoglalkozások,

Összefoglalva:

Az emberek többsége előre borítékolja az időskori boldogtalanságát és kiszolgáltatottságát. Ellenben azt is egyre több esetben tapasztaljuk, hogy az időskor nem csupán a hanyatlás és a romlás időszaka. Sok idős ember esetében láthatjuk, hogy gyakran olyan készségeket, módszereket fejlesztenek ki, amelyekkel az esetek többségében bölcsebbek és ügyesebbek lettek, mint a fiatalabb korban voltak.

Ezen példák felkutatása és továbbadására kell törekednünk.

Végezetül még egy Selye János idézet: „Amíg csak élet lesz a Földön, addig szükségszerűen a természetes önzés marad a viselkedés egyik legfőbb mozgatója; ha ez megszűnik, akkor maga az élet is semmivé lesz.”

Pécs, 2022. 09.27.

Perényi József

MOSZ – SZT

elnök