Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldalához (MVO) tartozó ágazati szakszervezetek képviselői november 13-ai tanácskozásukon döntöttek arról, hogy a 2014. évi bérkövetelések teljesítése érdekében demonstrációs- és sztrájkbizottságot hoznak létre”

A sajtóértekezlet anyagából megtudható továbbá, hogy az OKÉT 2013. szeptember 20-ai tárgyalásán ismertetett „munkavállalói követeléseket a magyar kormány visszautasította”. A 2014. évi költségvetés tervezete szerint – hatodik éve – változatlanok a közalkalmazotti illetménytételek és a köztisztviselői illetményalap. A kormány képviselője közölte, hogy nem kíván tovább tárgyalni a 2014. évi közszolgálati bérigényekről.

Egyes közszolgálati ágazati szakszervezetek az elmúlt napokban különböző akciókat szerveztek, illetve sztrájkkészültségről adtak tájékoztatást. Az OKÉT MVO-hoz tartozó ágazati szakszervezetek támogatják ezeket az akciókat, egyetértenek a már ismertetett ágazati követelésekkel, és szükségesnek tartják közös tiltakozó rendezvények szervezését is. Javasolják, hogy a megalakuló demonstrációs- és sztrájkbizottság 2014-re 20 százalékos béremelést követeljen a közszolgálati dolgozóknak.

A Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs- és Sztrájkbizottsága hétfőn délelőtt tartja alapító rendezvényét, majd az ágazati szakszervezetek vezetői, képviselői ismertetik a követeléseiket, – az eseményről tájékoztatni fogjuk a hírportálunk olvasóit.

Forrás: szakszervezetek.hu