Az idén a késői minimálbér-megállapodás és más okok miatt későn indultak a helyi bértárgyalások, és minden bizonnyal még sokáig elhúzódnak.

A legtöbb munkaadónál összekötötték a kollektív szerződésekről szóló egyeztetéseket a béremelésével − idézi Pataky Pétert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnökét a Napi Gazdaság Online. Elsőként túlnyomórészt a kollektív szerződésekről és a béren kívüli juttatásokról próbálnak egyezségre jutni a felek. Várhatóan a jövő héten véglegesítik az új építőipari ágazati kollektív szerződést. Emellett a sütőiparban is közel járnak az ágazati megállapodáshoz, jelenleg még a szerződés országos kiterjesztésével kapcsolatban egyeztetnek.

Az állami tulajdonú cégeknél a tárgyalások megkezdése is gondot okoz: a szakszervezetek eddig nem kaptak béremelési ajánlatot a vezetőktől − számolt be Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A bértárgyalások másutt sem könnyűek. A Hankook gumigyárában például sztrájkbizottság alakult, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja a szakszervezet béremelési javaslatát. Az érdekképviseletek február 26-ig adtak időt a cégnek kérésük megfontolására, ezt követően eredménytelenség esetén a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést − jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ). Székely Tamás elnök szerint többszöri egyeztetés ellenére sem tudják, hogy van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek. A VDSZ szeretné elérni, hogy a 220 ezer forint alatt keresők infláció plusz 6, vagyis nagyjából 11 százalékos emelést kapjanak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek.

Szerző: hvg.hu