Súlyos következményei lennének, ha Gyurcsány Ferenc javaslatának megfelelően eltörölnék a nyugdíjkorhatárt – jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

 Az MSZP pedig teljesen új nyugdíjrendszert alakítana ki. A párt szóvivője szerint a kérdés komplexebb annál, hogy azt Gyurcsány Ferenc egyetlen egy javaslatával korrigálni lehessen. 5 nap múlva ülhetnek egymással újra tárgyalóasztalhoz az ellenzéki pártok, amennyiben a szocialisták, és az Együtt-PM elfogadja Gyurcsány Ferenc felkérését. A DK elnökének azonban eddig nem válaszolt sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon.

Gyurcsány Ferenc vasárnap jelentette be, hogy pártjának, a Demokratikus Koalíciónak egyik választási programpontja a nyugdíjkorhatár eltörlése. Helyette államilag vezetett egyéni nyugdíjszámlákat hoznának létre, amelyre mindenki annyit fizetne be, amennyit tudna. “Ha keveset fizettél be, akkor kisebb, ha többet, akkor sokkal nagyobb nyugdíjjal, de nyugdíjba mehetsz” – ezt mondta Gyurcsány Ferenc.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke, Hernádvölgyi Andrea szerdán élesen bírálta Gyurcsány Ferenc javaslatát. Szerinte az alacsony jövedelműek így életük végéig dolgozhatnának, és ezzel Magyarországon megszűnne a szolidaritási alapon működő nyugdíjrendszer.

Az alacsony jövedelműek helyzetére célzott Palkovics Imre a Ma Reggelben. Szerinte ezek az emberek nagyon kevés pénzt tudnának félretenni és mivel a törvény nem szabályozná, hogy mikor menjenek nyugdíjba, ezért akár az egészségük kockáztatásával is dolgoznának tovább. “Addig fog dolgozni, amíg lát, amíg el nem bukik, mert nem engedheti meg magának, hogy visszavonuljon, hisz azokból az alacsony összegekből, amit félre tud tenni, az öregkori megélhetése nem biztosított” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Gyurcsány Ferenc a szakszervezetek tiltakozása ellenére újra megerősítette, hogy eltörölné a nyugdíjkorhatárt és mindenki annyi nyugdíjat kapna, amennyit félre tudott tenni a munkás évei alatt. “Onnantól, amikor valaki munkába áll, folyamatosan nyilvántartjuk a befizetéseiket – ez ma is rendelkezésre áll – és minden évben küldenénk nekik egy papírt: hogy ha nyugdíjba mennél 55 évesen, akkor ebből ennyi pénz lenne nyugdíj, 56 évesen ennyi. Nyilván sokkal kevesebb, mintha valaki végigdolgozza 65 éves korig mondjuk az életét” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP szóvivője szerint a nyugdíjrendszer átalakítására valóban szükség van, de Gyurcsány Ferenc javaslata csak egy dologra koncentrál. “Teljes újragondolását teszi szükségessé a magyar nyugdíjrendszernek, az MSZP egy esetleges választási győzelem után minden szereplőjét be kívánja vonni és a következő 30-40-50 évünkre közösen szeretnénk egy új rendszert kialakítani” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP szóvivője.

Gyurcsány Ferenc szerint, ha 2014-ben nekikezdenének az általa javasolt nyugdíjreformnak, 2-3 év alatt be is tudnák azt vezetni. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején többször változtatták a nyugdíjszabályokat. Döntöttek például a nyugdíjkorhatár fokozatos felemeléséről. 2008 végén, illetve 2009 tavaszán pedig a 13. havi nyugdíjak csökkentését javasolta Gyurcsány Ferenc kormánya, később Bajnai Gordon végleg meg is szüntette ezt a juttatást. 2009. május 4-én a Bajnai-kormány nyugdíjakkal kapcsolatos megszorító intézkedéseit Gyurcsány Ferenc is megszavazta a Parlamentben.