Van-e felmondási idő, kell-e végkielégítést fizetnie a munkáltatónak, ha dolgozója a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján nyugdíjba menne? Az adozona.hu olvasójának kérdésére Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszolt.

A kérdező a következőkről kért információt: „Dolgozónk 2015 február elején éri el a 40 évhez szükséges szolgálati időt. Mit kell tennie? Mi a folyamat a leszámoláskor? Mennyivel hamarább kell kezdeni? Felmondási idő van-e, ha a dolgozó mond fel? Jár-e a dolgozónak felmondási idő és végkielégítés a munkáltatótól?”

A kérdésben említett esetben általában közös megegyezéssel szokták a felek a munkaviszonyt megszüntetni – mutatott rá a szokásos gyakorlatra Széles Imre. Hozzátette: az, hogy ezen belül biztosít-e felmentési időt a munkaadó, illetve milyen juttatásokban részesíti a dolgozót, a megállapodásuktól függ. Ha a dolgozó felmondással szünteti meg a munkaviszonyát, akkor az Mt. általános szabályai szerint kell a felmondási időt, illetve ezen belül a felmentési időt meghatározni. A dolgozót ebben az esetben végkielégítés természetesen nem illeti meg.
És végül a harmadik lehetőség a munkáltató felmondása, ami ebben az esetben nem életszerű, hiszen a 40 év jogosultsági idő alapján a munkavállaló még nem minősül nyugdíjasnak, tehát a felmondást indokolni kell, a dolgozónak végkielégítés és felmentési idő jár. Ráadásul valószínűleg olyan dolgozóról van szó, aki a nyugdíjkorhatártól mindössze 5 évnyire lévén, fokozott munkajogi védelemben részesül – hangsúlyozta szakértőnk. Forrás: adozona.hu