Az ülésen felmerült egy többéves bérmegállapodás lehetősége, amely kompenzálná az idei kiesést.

Május 25-én a szakszervezetek kezdeményezésére folytatódtak a bértárgyalások a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) keretei között. A háromoldalú egyeztetésen a tulajdonos (magyar állam) képviseletében Fónagy János miniszterhelyettes, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár volt jelen. Mellette részt vettek a közszolgáltató cégek vezetői, szakszervezeti oldalról pedig a konföderációvezetők és a közszolgáltatásban dolgozó munkavállalókat képviselő jelentősebb szakszervezetek vezetői.

Az ülés után Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke ismertette a munkavállalói oldal állaspontját: a szakszervezetek hónapok óta sürgetik a közszolgáltató cégeket és a tulajdonost, hogy kezdjék meg a 2021. évi bértárgyalásokat, de a munkáltató és a tulajdonos a koronavírus-válságra hivatkozva csak több hónapos várakozás után, áprilisban ült először tárgyalóasztalhoz a felekkel, érdemi előrelépés azonban azóta sem történt.

A szakszervezetek továbbra is fenntartják az igényüket, miszerint 2021-re reálkereset vesztést semmiképpen nem szeretnének elszenvedni, ahhoz pedig, hogy ez ne történjen meg, mielőbbi megállapodásra van szükség. A szektorban többnyire 6 százalékos béremelést követelnek a munkavállalók, ettől eltérő mértékű emelést kértek a volánosok és a villamosenergia-ipari dolgozók, ők közel 10%-ot követelnek.

A munkáltató és a tulajdonos a világjárvány romboló hatására hivatkozva nem tesz érdemi javaslatot, a munkavállalók pedig pont ugyanezért, a pandémia alatti extrém módon való kitettségük és helytállásuk miatt tartják felháborítónak és érdemtelennek a helyzetet.

Kordás László sajtóérdeklődésre hozzátette: úgy látja, hogy a kormány visszaél azzal a helyzettel, hogy a más ágazatokban felszabadult munkaerő most itt alacsonyabb bérért hajlandó munkát vállalni. Ha elindul a gazdaság, ez a helyzet megfordul. Miután a most alacsony bérért munkát vállalók visszamennek a régi munkahelyükre, újra munkaerőhiány lép fel a közszolgáltatások területén. A szakszervezetek nem szeretnék megvárni ezt a kényszerhelyzetet. Kiszámítható, előre programozott megoldásban gondolkodnak, amelyre megfelelő lenne a többéves bérmegállapodás.

A munkavállalók türelme egyre fogy, ezért a szakszervezetek azt várják, hogy két héten belül újra tárgyalóasztalhoz üljenek a munkáltatók és a tulajdonos, immár érdemi ajánlattal.