A VKF legutóbbi ülésén nem sikerült közelíteni a munkaadók és munkavállalók álláspontját a 2021. évi minimálbér emelés mértékéről.

A megegyezés hiánya nagyon rossz hír a minimálbérből élők számára, akiknek jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. A magyar minimálbérek nettó összegének vásárlóértéke január 1-től a felét fogja csak érni a 7,7%-kal emelkedő lengyel minimálbérnek és a harmadát a 7,4%-kal növekvő szlovák, illetve a 4% feletti mértékben növekvő  cseh minimálbérnek. Eközben mindhárom ország inflációs rátája kisebb, mint a magyaré.

A szakszervezetek jelentős engedményt tettek a megállapodás érdekében. Belementek volna a reálérték megőrzésébe a minimálbéres körben, feltéve, hogy a munkáltatók hajlandóak elfogadni a minimálbérek további emelését még a jövő évben, ha ezt az infláció gyorsulása vagy a gazdasági teljesítmény javulása indokolja.

A munkaadói oldal azonban még a minimálbér reálértékének a megőrzéséhez is állami támogatást vár (a bérjárulék csökkenés formájában), annak ellenére, hogy az infláció növekedése a munkaadók bevételeit is növeli. Azt is ellenzik a munkaadók képviselői, hogy előre elkötelezzék magukat a gazdasági teljesítmény javulásából származó többlet eredmény megosztására a munkavállalókkal, vagy legalább a minimálbéresekkel.

A mielőbbi megállapodás érdekében a munkavállalói oldal további kompromisszumos javaslat kidolgozására szánja az év utolsó óráit a fenti veszély elhárítása érdekében, bízva a partnerek megállapodási szándékában.

Budapest, 2020.12.30.

Munkavállalói Oldal:

Palkovics Imre, Munkástanácsok

dr. Mészáros Melinda, LIGA Szakszervezetek

Kordás László, MASZSZ