A járvány gyors terjedése ellenére nem tapasztalható fennakadás a közszolgáltatásokban, és a versenyszférában sem jellemző a megbetegedések miatti leállás. A sok emberrel érintkező munkavállalók mielőbb hozzá szeretnének jutni a vakcinához.

A harmadik hullám és a járvány gyors terjedése ellenére nem került veszélybe a meghatározó közszolgáltatások fenntartása. A munkavállalók, elsősorban azok a dolgozók, akik sok emberrel érintkeznek munkavégzésük során, az oltási tervben szeretnének előbbre kerülni.

 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megkeresésünkre elmondta,

több olyan intézkedést is bevezettek a munkáltatók, amelyekre a szakszervezetek tettek javaslatot annak érdekében, hogy a munkavállalók védettebbek legyenek a megfertőződéstől.

Példaként említette, hogy a buszos közlekedésben ismét elzárták a vezetőkhöz közeli üléssorokat, illetve többfelé – hasonlóan az első hullámhoz – átmenetileg megtiltották az első ajtós felszállást.

A szakszervezeti vezető kiemelte: szinte minden területen a vakcinára várnak a munkavállalók: mind a vasutasok, mind a buszvezetők, mind pedig a postások elsőbbséget szeretnének az oltási rendben, mivel sok emberrel érintkeznek a munkavégzés során. A kötelező maszkhasználat, a távolságtartás és az egyéb védelmi intézkedések betartását minden területen szigorúan elvárják az emberektől, a szabályok betartatására kiemelt figyelmet fordítanak.

Palkovics Imre kedvező lépésnek nevezte, hogy

több területen már előrébb kerültek a dolgozók az oltási rendben és megkapták a vakcinát.

Példaként említette a vámosokat, akik szintén nem tudják elkerülni a kontaktust a munkavégzés során. Az elnök bízik benne, hogy mielőbb lesz elegendő vakcina és a fertőzésveszélynek leginkább kitett munkavállalók is mihamarabb megkapják a védettséget garantáló oltóanyagot.

Az érdekképviseleti beszámolók szerint

a versenyszférában a vállalkozások már a második hullám előtt megtették azokat az intézkedéseket, amelyek fékezik a vírus terjedését.

A március elején életbe lépett szigorúbb korlátozásokat ugyanakkor már jobban megérzik a munkahelyek, mivel sok dolgozó az általános iskolákban elrendelt távoktatás miatt szabadságra kényszerül. Ez ugyanakkor a harmadik hullám alatt már nem érint már olyan nagy létszámot, mint tavaly, a járvány megjelenését követő időszakban. Ennek oka egyrészt, hogy

az otthoni munkavégzést – ahol erre lehetőség van – vagy már korábban, vagy a jelenlegi hullámban általánosan elrendelte a foglalkoztató.

Másrészt rugalmasabbá tették a munkavégzést:

a műszakbeosztás és a munkavállalókkal kötött egyéni megállapodások nagyobb mozgásteret engednek a kisgyermekükkel otthon maradó szülőknek,

így kevesebben esnek ki a munkából vagy a későbbiekben pótolják az átmeneti időszakban kiesett munkaórákat. Kérdésünkre az érdekképviseletek elmondták: egyelőre a munkáltatók nem gondolkoznak külön a már beoltottakra vonatkozó szabályok bevezetésén, mivel arányuk egyelőre rendkívül alacsony.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: MTI/Máthé Zoltán