Mindent egybevéve bruttó 456 ezer forintot kapnak havonta, létszámhiány van – sorolta a problémákat a szakszervezeti elnök. 

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, perre mennek a tűzoltók, mert számításaik szerint, ha csak a heti 48 órás munkaidejüket nézzük, akkor évente 416 órát ingyen dolgoztatják őket. Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke most az ATV Start című műsorában azt mondta: 24 órás szolgálatban egy napot dolgoznak, utána jár egy szabadnap és egy pihenőnap, majd kezdődik elölről ez a ciklus. Ha valaki hétfőn veszi fel a szolgálatot, az azon a héten három szolgálati napot teljesít, így jön ki a heti 48 óra. Most már van munkaidőkeretük, ami egy fél éves keret, ebből visszaszámolva jön ki ez a 416 óra – magyarázta.

Havi bruttó 456 ezer forintot kapnak a tűzoltók minden egybevéve, Salamon Lajos itt megjegyezte, nemrég hívta egy kollégája, aki 21 éve szolgál, mindenféle gépjárműre, eszközre képesítése van, ő 334 ezer forintos fizetést kapott, úgy, hogy az életét veszélyezteti folyamatosan.

Azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat, a munkáltató állapítsa meg, hogy ebből a heti 48 órából mennyi számít túlórának, hiszen az uniós irányelv szerint a munkaidő egy héten belül nem lehet több 48 óránál túlórákkal együtt.

Salamon Lajos szerint amikor elérik a fél éves munkaidőkeretet, akkor elvileg többet nem dolgozhatnának, de ha a szolgálati érdek azt kívánja, akkor vezényelhetők a kollégái, ezt hívják túlórának. A különböző emelések miatt ezt nagyjából 2000 forintnyi órabérrel fizetik meg, ezt távolléti díjban kapják meg, ez az alapilletmény mindenféle pótlék nélkül. A túlórákat általában plusz 50 százalékos bérrel szoktak megfizetni, vagyis az elnök szerint ez azt jelenti, hogy a tűzoltóknak nem hogy több, hanem kevesebb a túlórapénzük, mint az átlag munkabérük.

Mint fogalmazott, aki már 4-5 évet eltöltött a rendszerben, az valószínűleg mindezek ellenére is maradni fog. Ami vonzó lehet a hivatásban, az a két szabadnap, azokon a napokon ugyanis a legtöbben szintén dolgoznak valamilyen másodállásban. 

A behívásnál a szolgálati érdek lehet árvíz, tűzvész, de lehet az is, hogy a tűzoltók egyszerűen nincsenek elegen. Salamon Lajos azt mondta, a katasztrófavédelem szerint 9-10, a saját számításaik szerint viszont 20 százalékos lehet a hiány.

Az volt a terv, hogy épülnek őrsök, ahová új kollégákat vesznek fel, de mint az elnök fogalmazott, “elszaladt mellettük a civil szféra”, nem tudtak versenyképes fizetést adni, és hiába tartanak toborzásokat, figyelemfelkeltő kampányokat, kevés fiatal megy tűzoltónak. Őket nem tudják mivel motiválni, se korai nyugdíj, se biztos életpályamodell nincsen.

Pintér Sándor belügyminiszter tárcája elzárkózott, azt mondták, a munkaidőkereten belüli túlmunka nem értelmezhető, nincs jogszabályi keret ennek kifizetésére, és az uniós direktívákra hivatkozott. Salamon Lajos elmondta, az uniós direktíva valóban 48 órát határoz meg, de van egy kitétel, hogy ez túlórával együtt legyen. Mint fogalmazott, a problémákat érti a munkaadó, de nincs pénz.

Ebben az évben nem volt béremelés, hiába adott a kormány lehetőséget, hogy emelkedjen a cafeteria, ettől is elzárkózott a Belügyminisztérium, nyomásgyakorló eszköz nincs a kezükben, nem demonstrálhatnak, nem sztrájkolhatnak- sorolta az elnök, hozzátéve: kollégáik úgy sztrájkolnak, hogy egyszerűen leszerelnek.
 

 

 
 
 
hirdetés