Sztrájkbizottságot alakít a Creaton kerámia- és tetőcserépgyár szakszervezete Lentiben, hogy magasabb béreket harcoljon ki az ott dolgozó munkavállalóknak. A dolgozók azután döntöttek így, hogy hosszú hónapok óta nem tudtak a helyi menedzsmenttel megegyezni –írja közleményében a LIGA Szakszervezetek.

Balla István, a szakszervezet elnöke arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a probléma gyökere 2017-ig nyúlik vissza: 2017. október 22-én 12 százalékos bérfejlesztést kért a szakszervezet, ebből a munkáltató 8 százalékot biztosított.

Ténylegesen 8 százalékos órabér emelést hajtott végre a munkáltató, de januárban a teljesítménynormát is hozzáigazította ehhez a magasabb bérhez, illetve közölte, egy bizonyos termelési szint fölött nem fizeti ki a teljesítménybért.

Így összességében kisebb mértékű lett a béremelés, és ez a tény nagy felháborodást keltett a dolgozók körében.

A helyzeten megpróbált segíteni a helyi dolgozói érdekképviselet: a közleményből kiderül, hogy a Creaton South-East Kft.-nél működő szakszervezet decemberben újjáalakult, és a LIGA Szakszervezetektől kapott segítséget a munkájához. A kialakult szituáció annyiban javult, hogy a helyi vezetés eltörölte a teljesítményplafont, de a normaemelést nem változtatta meg.

Nyáron a helyi vezetéssel folytatott tárgyalások megrekedtek, ezért a szakszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett. A dolgozók négyötöde aláírta azt az ívet, amelyben bérkövetelésüket nyilvánították ki. A támogató aláírásokat nemcsak a helyi menedzsmentnek, hanem az anyacégnek is elküldték, kérve, hogy legyen tekintettel a dolgozói követelésekre.

 Az anyacég azonban elutasította  kérésüket, ezért a szakszervezet szeptember 14-én délután megalakították a sztrájkbizottságot, és a bértárgyalásokat ennek keretében folytatják a vállalat vezetésével.

A németországi központtal rendelkező, hagyományosan téglagyártással foglalkozó Creaton a nemzetközi piacépítés első lépéseként 2004-ben, Lenti városban kezdte meg termelését 2008-ban ugyanitt épül meg a cég második gyára.