„Csak a bőr tartotta a lábfejem” – Pokollá tette Lóránt életét sokkoló munkahelyi balesete

Magyarország — Egyetlen rossz mozdulat tönkretette a háromgyerekes Füstös Lóránt életét.

A kamionsofőrként dolgozó férfi lábára egy többtonnás vasszerkezet zuhant, amelyet valószínűleg rosszul rakott fel a nyerges vontató platójára egy munkás. Lóránt eddig kilenc komoly műtéten van túl, de jó pár beavatkozás vár még rá.

Kilencszer műtötték eddig, de messze még a felépülés

A férfi majd egy évvel a baleset után is csak mankóval tud járni, és nem is kecsegtetik azzal az orvosai, hogy valaha visszaülhet a volán mögé.

– A családom Erdélyben él, én Magyarországon vállaltam munkát. Azon a napon egy vidéki vállalathoz kellett mennem, a terv szerint ott megpakolták volna áruval a kocsit, amit aztán vittem volna tovább. A vasat azonban rosszul tette fel a cég munkatársa, így elkezdtek leborulni, összezúzva a bal lábamat. A rakomány tetején álltam, amikor megborult, csúsztam én is – elevenítette fel a jelenleg is újabb műtétre készülő családapa.

A pokoli fájdalmak ellenére volt annyi lélekjelenléte Lórántnak, hogy levette az övét, és elszorította az ereket, nehogy elvérezzen.

– Pillanatokon múlt az életem, ha nem cselekszem azonnal, valószínűleg meghalok. Még az orvosok is alig hittek a szemüknek, a lábfejemet gyakorlatilag csak a bőr tartotta, felvetődött, hogy amputálni kell – mondta elkeseredetten Lóránt.

Az ügyben büntetőeljárás folyik. A gyanúsított a munkás, aki felpakolta a vasat az autóra.

– A cég nem kellő körültekintéssel járt el, hiszen úgy kellett volna megszervezni a munkát, hogy ne történhessen baleset – közölte Lóránt ügyvédje, dr. Ikanov Gábor. A védő szerint az iratok alapján a cégnek kártérítést kellene fizetnie.

A Blikk megkereste az érintett cég jogi képviselőjét is, aki arról tájékoztatott, hogy a társaságot érintően semmiféle hatósági eljárás nincs folyamatban. – Az ügy kivizsgálása még folyik, ami tény, hogy a cég egyik munkavállalójával szemben büntetőeljárás zajlik – közölte dr. Bárdos László ügyvéd.

Inkább bírságot fizetnek, de a szabályt nem tartják be

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre szerint rengeteg hasonló eset történik.

– Jellemző, hogy a munkáltatók nem tartják be az előírásokat, inkább kifizetik a sokszor aránytalanul csekély bírságot, ha éppen ellenőrzést kapnak. Ami nagy baj, hogy az ellenőrzési rendszer nagyon leépült, sokkal kevesebb az ember, mint kellene – vélekedett Palkovics.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége ingyenes jogi tanácsot nyújt a munkahelyi balesetben megsérült munkavállalóknak.

Ha segítségre van szüksége, hívja a 061-2751445-es telefonszámot, vagy írjon e-mailt a baleset@munkastanacsok.eu címre.