Az oktatási intézményeket –  szakképzési, köz- vagy felsőoktatási intézményt – elhagyó fiatalok nem rendelkeznek az alapvető munkavállalói ismeretekkel, pedig a tájékozatlanság a munkavállalás szintjén is veszélyes, és a feketemunka “melegágya” – hívja fel a figyelmet közleményében a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), amely egy munkavállalói ismereteket tartalmazó tananyagot készít a felsőoktatásban tanulók számára.

   A MOSZ ifjúsági tagozata szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: szükségesnek tartják a munkavállalói és vállalkozói ismeretek tematikus oktatását az oktatási rendszer különböző szintjein (középfokú oktatásban a végzős évfolyamokon, a felsőoktatásban legalább választható tárgyként), valamint a pedagógus-továbbképző rendszer mielőbbi megnyitását a munkaerő-piaci ismeretek előtt.

    A szakiskolai képzések területén a MOSZ német és osztrák szakszervezeti partnerei is az alapvető ismeretek fontosságát emelik ki, amelynek része a munkavállalói ismeretek kiemelt oktatása is – áll a közleményben.
A Munkástanácsok szerint a tájékozatlanság a feketemunka “melegágya”, amelyért ugyanakkor nem tehetők felelőssé az iskolapadból kikerülő jövendőbeli munkavállalók, akik nem kapnak munkajogi oktatást.
Az érdekképviselet emlékeztet arra, hogy megállapodást kötöttek a hazai iskolaszövetkezeti szektor képviselőivel, amelynek eredményeként tájékoztató kiadványokat juttattak el a diákmunkában résztvevő fiatalokhoz, valamint jogsegély-szolgáltatásaink is nyitva állnak a hozzájuk fordulók előtt.

Szabó Imre