A Munkástanácsok Országos Szövetsége 11. alkalommal tartott megemlékezést Pécsett, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségével és a Vasasi Szent Borbála Egyesülettel a Pécs-Vasasi Bányász Emlékműnél a Munkabalesetek Áldozataink Emléknapja alkalmából.

Az ünnepélyes koszorúzáson részt vett dr. Sikfői Tamás, a Pécs-Baranyi Kereskedelmi és Iparkamara titkár, Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke, dr. Rendeki Ágnes a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, Puszti Tibor a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi igazgatója, dr. Riedl István Pécsi Bányakapitányság bányakapitánya, Dohány Zoltán kanonok, plébános.

 A bensőséges megemlékezésen a Munkástanácsok fogadalmat tett arra, hogy továbbra is képviseli az érintetteket mind a törvényhozásban, mind a szakmai oldalon, valamint örömmel üdvözölte, hogy az elmúlt évben csökkent a munkabaleseteket elszenvedők száma.

Az eseményt szervezte és lebonyolította Perényi József a MOSZ Szövetségi Tanácsának titkára, az MMSZ elnöke. A megemlékezésen átadásra került az MMSZ által alapított Pécs-Baranyai Munkavédelmi és Munkaügyi sajtódíj Schweier Rita újságíró részére.

 

2012. augusztus 13-án a kormány határozatot hozott, amelyben április 28-át a munkabalesetben elhunyt, vagy megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította és egyben felkérte a munkáltatókat és a munkavállalókat, hogy – a munkavégzés egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek megteremtéséhez fűződő össztársadalmi érdek hangsúlyozása mellett – minden évben ezen a napon emlékezzenek meg a munkabalesetben elhunyt, megrokkant munkavállalókról.

 2012. évben országosan 17025 munkabalesetet jelentettek, melyből 62 halálos, 216 csonkulásos munkabaleset volt.  A balesetek megyei megoszlása: főváros 3080, Pest 1679, Győr-Moson-Sopron 1214, Fejér 1026, Borsod-Abaúj-Zemplén  1005.

 Tavaly az országban 62 halálos baleset történt. A súlyos csonkulásos balesetek hasonló megoszlása  35 és egy. Az egyéb súlyos életveszélyes eseteknél 43  és 5. Az adatok szerint kétszer annyi férfit ér munkabaleset, mint nőt. Ez az arány a súlyos munkabalesetek esetében 16,5 : 1, a halálos balesetek esetében pedig 30 :1.

Az egészség, a munkaképesség elvesztése nem pótolható. A munkabaleset, foglalkozási megbetegedés jelentős anyagi hátrányt okoz mind a munkavállalónak, családjának, mind a munkáltatónak (elmaradt haszon, büntetés, kiesett munkaidő, kártérítés, rossz hírnév).  Ezek az anyagi hátrányok társadalmi szinten is megjelennek (társadalombiztosítás, GDP). Össztársadalmi érdek tehát, hogy a munkabalesetek, valamint a foglalkozási megbetegedések száma jelentősen csökkenjen.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap