Elsősorban a pályakezdőket sújtja a határozott idejű munkaszerződés

Magyarországon az elmúlt években csaknem minden ötödik 15 és 24 év közötti munkavállalót határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattak, azaz automatikusan megszűnt a munkaviszonya az adott időszak végén. Ez nem egyedi jelenség az Európai Unióban; tavaly Spanyolországban a 15–24 éves korosztály munkaválla­lóinak 69, Lengyelországban 60, Franciaországban 56 százalékát foglalkoztatták a cégek határozott idejű munkaszerződéssel.

Magyarországon jellemző a munkaerő-kölcsönzés, ez minden esetben határozott időtartamú munkaszerződéssel történik. A hatályos jogszabályok értelmében hat hónap után járna a munkaerő-kölcsönzésben érintett dolgozónak ugyanolyan mértékű juttatás (a bér, utazási térítés, szabadság, cafeteria tekintetében), mint az ugyanazon a munkahelyen már régebben, határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalónak.

Ugyanakkor a munkaerő-kölcsönzés átlagos ideje négy hónap, így ezt alkalmazva a munkáltatók olcsóbban foglalkoztathatnak, a munkavállaló viszont rosszul jár
– mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Munkaerő-kölcsönző cég foglalkoztatja a dolgozókat, akik rotációs elv alapján cserélődnek az adott cégeknél. A szakszervezeti szövetség méltánytalannak, hátrányos megkülönböztetésnek véli ezt a korábban atipikus foglalkoztatási formát, ami manapság tipikussá vált például a kiskereskedelemben vagy az autóiparban a beszállító cégeknél is. Ezt a formát a hektikus megrendelésállomány miatt találták ki, de a szakszervezeti vezető szerint most már visszaélnek vele. A Munkástanácsok ezért módosítaná a munka törvénykönyvét. Más, határozott idejű munkaszerződést alkalmazó foglalkoztatási formánál nincs ilyen diszkrimináció, sem bér, sem szabadság, sem más juttatás tekintetében. A határozott idejű munkaszerződés jellemző a biztosítási, pénzügyi szférában, de a feldolgozóipar bizonyos területein is.

Forrás: vg.hu