“A válság, a hazai és európai foglalkoztatásügy nehézségei számos tekintetben új kihívásokat állítanak az érdekképviseletek elé. A sokszor eltérően gondolkodó szervezeteknek az érdeke azonban mindenképpen közös. A szakszervezetek közötti értékrendbeli különbségeket együttműködési alapként lehet, és kell is kezelni, különösen a fiatal korosztályokat illetően. Ezért kötöttünk “együttműködési megállapodást” az összes magyarországi szövetség képviseletében.” Mondta Szabó Imre a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozatának elnöke vasárnap Balatonszemesen, ahol a hat konföderáció ifjúsági tagozatai együttműködési megállapodást írtak alá.

Együttműködési Nyilatkozat

amely létrejött az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Ifjúsági Tagozata,a Fiatalok Ligája mint a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata, a Munkástanácsok Országos Szövetsége Ifjúsági Tagozata, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata, és a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség között, az alábbiak szerint:

Mi, a magyar szakszervezeti konföderációk ifjúsági szervezetei egyaránt elkötelezettek vagyunk a magyarországi ifjúság helyzetének javítása iránt, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a fiatalokat és a munka világát érintő kérdésekben a minél szélesebb körű összefogást a szakszervezeti szolidaritás jegyében. Ennek megfelelően a jövőben rendszeressé kívánjuk tenni az egymással való párbeszédet és egyeztetést. Szükség esetén közösen lépünk fel a fiatalok érdekében.

Aggodalommal figyeljük a növekvő ifjúsági munkanélküliség, az elvándorlás, a fekete foglalkoztatás, a felsőoktatási helyzet és a pályakezdő fiatalok romló esélyeinek jelenségét, amely a fiatalok kiszolgáltatottságának növekedését eredményezi az élet minden területén, különösen a munkaerő-piacon. Ezért fontosnak tartjuk, hogy az ifjúság életminőségét meghatározó tényezők mint a munkavállalás lehetősége, a tisztességes bér, a családalapítás, a gyermekvállalás, a lakáshoz jutás, a megfelelő egzisztencia kialakításának feltételei elérhetőek legyenek minden fiatal számára. A problémák orvoslására további kormányzati programokat és beavatkozást sürgetünk, melyhez minden szervezeti és szakmai segítségünket felajánljuk.

A munkavállaló ifjúság képviselőiként elkötelezettek vagyunk a szakszervezeti mozgalom pártpolitikai függetlensége mellett, és minden demokratikus erővel kész vagyunk a tárgyalásra a fiatalok helyzetének javítása érdekében.