Lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap. De mennyi az annyi? Hány százalékkal emelkednek a bérek? Ki kap magasabb fizetést? – az eduline.hu oldalán a közoktatási szakértő válaszol a kérdésekre.

Ki mennyit kap?

A miniszter szerint egy harminc éve dolgozó pedagógus összesen 110 ezer forintos béremelésre számíthat, a béremelés mértéke – akárcsak az alapfizetéseké – attól függ, hogy eddig hány évet töltött az adott pedagógus a pályán, illetve attól, hogy milyen végzettsége van.

Petróczi Gábor közoktatási szakértő számítása szerint az F fizetési osztályban lévő főiskolai végzettségű pedagógusoké átlagosan 71 százalékkal, a G osztályban lévő főiskolai végzettségű szakvizsgázott pedagógusoké átlagosan 62 százalékkal, a H fizetési osztályban lévő egyetemi végzettségű pedagógusoké átlagosan 64 százalékkal, az I fizetési lévő egyetemi végzettségű szakvizsgázott pedagógusoké átlagosan 47 százalékkal fog emelkedni.

Mikortól?

Úgy néz ki, hogy szeptembertől – de csak a béremelés 50 százalékát kapják majd meg a pedagógusok, a másik felét Balog Zoltán ígérete szerint a következő évben.

A tárcavezető több lehetőséget vázolt: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Még számolnak.

Mindenkinek emelik a fizetését? Vagy csak a tanárokét?

Elvileg mindenkiét: a tanárok és a tanítók mellett a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókét, vagyis a logopédusokét, az iskolapszichológusokét, a pályaválasztási tanácsadókét is emelik. Nem maradnak ki az óvónők sem, és a középfokú végzettségűek is megkapják a béremelést.

Közben az óraszámuk is nőni fog

Ez igaz. ”Eddig a törvényben meghatározott – többnyire – 22 kötelező óra felett teljesített többletmunkát a munkáltató kifizette, tehát ha valaki (túlórával, helyettesítéssel) pl. heti 26 órát dolgozott, akkor heti 4 túlóra óradíjával emelkedett az illetménye, ennek mértéke alapilletményének kb. 18 százalék volt. A köznevelési törvény szerint 2013 szeptemberétől a pedagógus számára heti 26 óráig elrendelhető foglalkozások megtartása. Jelen helyzetben ezt a tankerületek, igazgatók döntő többsége (tanítási órával, szakkörrel, napközivel, egyéb foglalkozással) ki is fogja tölteni. Az életpálya-modellben megjelenő magasabb fizetésből 18 százaléknyi munkabér-emelésért tehát – többségében – meg fogunk dolgozni” – írja a közoktatási szakértő.

Forrás: eduline.hu