Március 24-én sajtótájékoztatót tartott Holecz Gábor, a Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének  (VPDSZ) elnöke. Kiszámíthatóságot, méltányos bérezést és életpályamodellt kértek a vám- és pénzügyi dolgozók a Nemzeti Adó és Vámhatóság irányítóitól.

Örömmel értesült róla  a VPDSZ és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, hogy vámosok követelése célba ért, és az életpályamodell bevezetésével júliustól emelkedik a NAV dolgozóinak.

A fizetésemelést hétfőn jelentette be Tállai sajtótájékoztatón, ma viszont már részleteket is közölt az intézkedésről. Az életpályamodell bevezetése három lépcsőben valósul meg. Július elsejétől a NAV-törvény alá tartozó dolgozók bére 30 százalékkal emelkedik, a vezetők átlagosan 15 százalékos emelést kapnak. Ezt követően 2017 január elsején 5 százalékos, 2018 január elsején további 15 százalékos béremelés lesz, mondta az államtitkár.

A béremelés 21 320 dolgozót érint, azaz mindenkire vonatkozik. A NAV létszáma az elmúlt négy évben már több mint 2000 dolgozóval csökkent, a NAV átalakulásával még kevesebben dolgoznak majd a szervezetnél. Július elsejétől nemcsak fizetésemelés lesz, hanem előmeneteli lehetőséget teremtő teljesen új rendszert vezetnek be. A tervezett rendszer külön elismeri a NAV-nál eltöltött éveket, tíz év után 75 százalékos illetményalap-szorzó lesz, ami ötévenként 25 százalékkal emelkedik.

Méltányos bérezést kérnek a NAV-osok

Kiszámíthatóságot, méltányos bérezést és életpályamodellt kérnek a vám- és pénzügyi dolgozók a Nemzeti Adó és Vámhatóság irányítóitól, mondta a Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Holecz Gábor szerint a NAV-nál folyó szervezeti átalakítás – amelynek része a vám- és pénzügyi (adóügyi) igazgatási szervezet létszámának csökkentése is – veszélyezteti a vám- és pénzügyi terület működését, csökkenti a minőségi munkavégzés lehetőségét.

A szakszervezet elnöke szerint a vám- és az adóigazgatási terület összevonása szervezetileg nem volt szerencsés,a két szervezet munkája külön-külön hatékonyabb volt, például hathatósabb fellépést tett lehetővé a fegyvercsempészet, valamint a pénzmosás ellen.

A NAV átalakítása során olyan „létszámmódosulások történtek”, amelyek veszélyeztetik a NAV működését, mondta Holecz Gábor.

Szorosabb együttműködésre van szükség

Ezt a véleményt osztották az Európai Vám- és Adóügyi Szervezetek Uniójának (UFE) vezetői is, akik szintén jelen voltak a sajtótájékoztatón. Az uniós országokban általában a gazdasági válság miatt megnyirbálták a kormányok e terület finanszírozását is, ami Serge Colen UFE elnök szerint megengedhetetlen.Ez ugyanis veszélyezteti a terrorizmus elleni uniós fellépést is,mondta Colen. Szerinte szorosabb együttműködésre van szükség az uniós tagállamok vám- és adóhatóságai, de más állami szervezetei között is.

Forrás: Origo /MTI/