Ezeknél az autóbuszoknál minden érintett autóbuszvezető ettől kezdve, a nyári nagy melegben rövidnadrágban és pólóban vezesse az autóbuszt!
 
“Tisztelt Elnök Úr!
A Humánerőforrás Főigazgató Asszony részére az alábbiak szerint megküldött megkeresésével összefüggésben az alábbiakról tájékoztatom.
Az Észak-Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Forgalmi Üzem munkatársai az elmúlt időszakban az üzem irányítása alá tartozó telephelyeken elhelyezett autóbuszok belső tereinek megfelelőségi ellenőrzését végezték. Az ellenőrzés keretében az autóbuszok esztétikai és műszaki vizsgálatára is került sor, amelynek során valamennyi érintett telephelyen feltárásra kerültek különböző hiányosságok.
 
A mindennapi működésből eredő és azzal rendszerint együtt járó esztétikai sérüléseken kívül több autóbusz esetében problémaként jelentkezett, hogy a munkáltató azok vezetőfülkéjében engedély nélkül beépített eszközöket (ventilátorokat, tárolókat) talált. A forgalmi üzemvezető a szolgáltatásminőség javítása érdekében a hiányosságok megszüntetésében és az arculatnak nem megfelelő, valamint balesetveszélyes eszközök eltávolításában kérte a műszaki szakterület segítségét, a leszereléseket a munkáltató ütemezetten végzi.
 
Az illetékes járműfenntartási üzem tájékoztatása szerint 6-8 évvel korábban történt már kezdeményezés ventilátorok vezetőfülkében történő létesítésére, de az intézkedés nem hozta meg a várakozásoknak megfelelő eredményt a felszerelt ventilátorok minőségi problémái miatt. Az azóta eltelt időszakban felkerülő eszközöket nem a járműfenntartási terület szerelte fel, a 2019. évi integráció óta bizonyosan nem történt műszaki rendelkezés az utólag beszerelt ventilátorok jóváhagyásával és beszerelésével kapcsolatban. Amennyiben az eszközöket autóvillamossági szerelő kötötte be valamikor az autóbusz-vezető külön kérésére, úgy az a fentiekben jelzett okból ugyancsak nem tekinthető szabályszerűnek. A lefolytatott vizsgálat során az említett ventilátorokat a járműfenntartási szakterület műszaki üzembiztonsági szempontból kockázatosnak ítélte meg, mivel azok a járművek elektromos rendszerét túlterhelhetik, ezáltal balesetveszélyesek.
 
A fentiekre tekintettel kérjük az autóbusz-vezető kollégákat, hogy a ventilátorokat az autóbuszokba ne szereljék vissza, mert a járművek engedély nélküli átalakítása nem megengedett és balesetveszélyes tevékenység, melynek esetleges bekövetkezése esetén a munkáltató nem vállal felelősséget.
Mindazonáltal a munkáltató tisztában van a nyári hónapokban jelentkező hőségnek a járművezetőkre gyakorolt negatív hatásaival, ezért folyamatosan törekszik a megfelelő munkakörnyezet biztosítása érdekében szükséges intézkedések megtételére. Így pl. hőségriadó esetén azon autóbuszok, amelyek nem klimatizáltak vagy műszaki okból a klímaberendezés nem működik és nincs megfelelő méretű nyitható ablak, a lehetőségekhez mérten napközben leállításra kerülnek.
 
Üdvözlettel,
dr. Varsányi Péter
munkajog vezető”
 
Abban az esetben, ha a munkáltató a rövidnadrág és a póló viselése miatt eljárást indít az autóbuszvezetővel szemben, akkor azt kérem felém jelenteni!
Dobi István
elnök
Forrás: szaksz