A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a személy-és vagyonvédelmi-, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát ellenőrizte: ennek során a munkáltatók 70 százalékánál tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést. A felügyelet szintén nyilvánosságra hozta a munkaidőkeretre vonatkozó rendkívüli célvizsgálata eredményeit. Ennek alapja ugyan nem igazolódott be, de az ellenőrzött munkáltatók 67 százalékánál tártak fel valamilyen munkaügyi vétséget.

Az idén létrehozott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alá tartozó foglalkoztatás-felügyeleti hatóság szeptember 27 és október 15 között folytatta le a személy-és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát – derül ki a nemrég nyilvánosságra került jelentésből.

A vizsgálat 871 vállalkozás – 2 181 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 70 százalékánál (607 darab) tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 61 százalékát (1 333 fő) érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. A szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, hogy a jogsértések miatt a jelenlegi adatok alapján 122 darab munkaügyi bírság kiszabása, valamint 183 szabálytalanság megszüntetésére irányuló kötelezés, 340 szabálytalanságot megállapító figyelmeztetés határozat várható.

A legutóbb, 2017-ben lefolytatott vagyonvédelmi célvizsgálaton tapasztaltakhoz képest az eredmények csak enyhén javuló képet festenek. Akkor a hatóság 1 026 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 76 százalékánál (776 darab) tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont 2 592 munkavállaló 68 százalékát érintették (1 768 fő).

A teljes cikk ITT olvasható!

Forrás: napi.hu

Illusztráció: PHANIE/GARO/PHANIE/GARO